Komentāri
Menuets un Pērkons – 9. novembrī spodrinām savas 80. gadu deju kurpes, jo šīs leģendas uzstāsies tieši Tev!
Foto: Ritvars Stankevics

Lielkoncertā 20 gadi latviešu mūzikā, kas notiks 9.novembrī Arēnā Rīga, uz skatuves kāps divas no senākajām un nozīmīgākajām latviešu mūzikas skatuves grupām – Menuets un Pērkons. Abas grupas ir mīlētas visās paaudzēs, un viņu klausītāju lokā redzama gan jaunākā paaudze, gan tie, kas auguši kopā ar šo grupu no pirmsākumiem.

Grupa Menuets ir dibināta 1968. gadā, un divus gadus vēlāk, satiekot komponistu Imantu Kalniņu, aizsākās jauns posms latviešu mūzikas vēsturē, Imanta Kalniņa melodijām kļūstot par grupas pamatrepertuāru. Menuets ir vecākā joprojām pastāvošā un koncertējošā grupa Latvijā, kas 2008. gadā paziņoja par koncertdarbības pārtraukšanu. Tomēr pirms dažiem gadiem Menuets devās savā 45 gadu jubilejas tūrē pa visu Latviju, bet kopš tā brīža uzstājušies vien retu reizi.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Mikrofona ierakstu paspārnē grupa 1996. gadā laidusi klajā no jauna pārskaņoto Imanta Kalniņa dziesmu apkopojumu In Memoriam. Ierakstā iekļautas sen zināmās un populārās dziesmas, kas līdz šim vienkopus nebija pieejamas – Dzeguzes balss, Dziesma, ar ko tu sāksies, Alvas zaldātiņi un daudzas citas, kas šo albumu padarīja par veiksmīgāko tā gada MicRec izdevumu.

Foto

Rokgrupa Pērkons ir viena no skandalozākajām grupām Latvijā, kuras darbība padomju laikā vairākkārt tika aizliegta. Pērkons dibināts 1981. gadā, pirmo koncertu nospēlējot Latvijas Mākslas akadēmijas karnevālā, strauji iegūstot popularitāti ar saviem enerģiskajiem priekšnesumiem un pirotehnikas efektiem.

Tautā īpaši iemīļotas Pērkona dziesmas ar Māra Melgalva un Klāva Elsberga dzeju, kas regulāri ieguvušas augstas vietas Mikrofona aptaujā. 20. gadsimta 90. gados grupas darbība palēnām apsīkusi, tomēr reizumis grupa uzstājas koncertos, jo īpaši vērienīgi atzīmējot savu trīsdesmitgadi 2012. gada maijā.

Sadarbība ar Mikrofona ierakstiem grupai Pērkons aizsākās jau 1995. gadā, kad audiokasetē tika izdota Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna kopīgi sarakstītā rokatorija Kā jūra, kā zeme, kā debess, kas šobrīd ir bibliogrāfisks retums. Daudzo gadu garumā arī laistas klajā trīs Pērkona dziesmu izlases kompaktdisku formātā, kurās apkopoti līdz tam tikai lentēs pieejamie albumi. Kā stāsta Mikrofona ierakstu dibinātājs Guntars Račs: ”Es reizi trīs gados esmu uzdevis Jurim jautājumu, kad tad Pērkons ierakstīs jaunu albumu, bet viņš tikai rausta plecus un smejas. Tāpēc mēs ļoti lepojamies, ka vecais katalogs ir izdots CD un ir pieejams arī digitāli šodien, jo lentes un kasetes jau vairs nebūtu lietojamas.”

Vienīgais vēl Mikrofona ierakstu gan tikai audiokasetes formātā izdotais Pērkona albums ir Jura Kulakova un Jura Sējāna kopdarbs –  1984. gada rokatorija Kā jūra, kā zeme, kā debess ar Māra Čaklā dzeju. Guntars Račs sola: “Šobrīd strādājam pie šī ieraksta digitalizēšanas, jo tas patiesi ir unikāls ieraksts.”

1998. gadā Menuets saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā, savukārt, Pērkons šo balvu ieguva 2013. gadā. Abas grupas ir pierādījušas un nostiprinājušas savu ietekmīgo pozīciju mūzikas pasaulē, tādējādi kļūstot par neatņemamu latviešu mūzikas svētku – Mikrofona ierakstu 20 gadu jubilejas lielkoncerta sastāvdaļu.

Biļetes uz pasākumu iespējams iegādāties ŠEIT!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl