Komentāri
Receptes: siera ”Rafaello” un poļu bigoss! Jeļena Matule iesaka ēdienus ar kuriem pārsteigt Līgo vakara viesus
PUBLICITĀTES FOTO

Šova ”X Faktors” zvaigzne, dziedātāja Jeļena Matule par vienu no saviem hobijiem uzskata pavārmākslu. Māksliniece labprāt gatavo gardus ēdienus gan vīriņam, gan ciemiņiem. Jeļena parāda, kā patīkami pārsteigt svinību viesus ar gardu, netipisku ēdienu un lielisku siera uzkodu.

Kā lielisku ēdienu svētku galdam dziedātāja iesaka poļu bigosu, jeb kā viņa saka – variāciju par šo gardo ēdienu.

Poļu bigoss ir tradicionāls kāpostu un gaļas ēdiens, kam ir ļoti daudz receptes un variācijas.

”Parasti es to gatavoju ar svaigiem un skābētiem kāpostiem, svaigu cūkgaļas karbonādi, kūpinātu vistas ruleti, sardeli vai Krakovas desu. Klāt vienmēr nāk sīpoli, tomātu mērce, sāls, pipari un lauru lapas,” sarunā ar portālu Skaties.lv stāsta Jeļena.

Nepieciešams – 500 grami cāļa filejas, 200 grami kūpinātas cūkgaļas karbonādes un trīs cūkgaļas sardeles.

Jeļena piebilst, ka kūpinājums, desa vai sardele vienmēr ļoti iederas kāpostu ēdienos.

Jāsāk ar sīpolu apcepšanu, kad tie uz lēnas uguns nedaudz apcepas, jāpievieno svaigi kāposti un šķipsniņa sāls.

Kad svaigie kāposti kļūst brūngani, jāpievieno skābie kāposti un jāturpina sautēt.

”Šajā brīdī es sāku apcept svaigu gaļu ar sāli un pipariem. Ātri pievienoju klāt arī desu, kūpinājumu un lauru lapu. Uz lēnas uguns, turpinu sautēt 5-10 minūtes. Tad abu pannu saturu apvienoju, pielieku klāt 2-4 ēdamkarotes tomātu mērces, labi samaisu un atstāju zem vāka uz pāris minūtēm,” skaidro Jeļena.

Bigosā var izmantot visdažādāko veidu gaļas, tikai svaigus vai tikai skābus kāpostus, pievienot visdažādākās garšvielas un pat žāvētās plūmes un ābolus, receptes ir ļoti daudz.

Poļu nacionālais ēdiens būs laba svētku galda sastāvdaļa Līgo naktī – gan pats pa sevi, gan kopā ar hotdoga bulciņu. Bigosa garša lieliski sasaucas ar alu.

”Kāda gan līgošana, bez siera? Uzkodas recepte ir diezgan vienkārša, bet tajā pašā laikā laikietilpīga. Toties rezultāts ir satriecošs,” par recepti priecājas Jeļena.

Sākumā jāuztaisa siera salāti ar ķiploku un majonēzi. Var izmantot vienkāršāko ”Holandes” sieru, bet tas jāsarīvē ļoti smalki.

Smalki jāsadrupina čipsi, jānomazgā un jānosusina vīnogas, bez kauliņiem.

Neliels salātu daudzums jāuzliek uz plaukstas, jāieliek iekšā vīnoga un jānoformē bumbiņa.

Tad kārtīgi, bet maigi, lai neizjūk, izrullējam bumbiņu sasmalcinātos čipsos un pirmā uzkoda ir gatava.

”Protams, viducī var likt arī ko citu, piemēram, kūpinātās gaļas gabaliņu, bet man pašai ļoti garšo siera un vīnogu kombinācija. Lai labi garšo un skaista Līgo nakts!” nobeidz Jeļena.