TV3 vakariņu šovā aizvadīts īsts paraugvakars Latgalē

4 komentāri

Šajā nedēļā TV3 šovā ”Gandrīz ideālas vakariņas” piedalās četri pazīstami latgalieši – mūziķis Arnis Slobožaņins, ”X Faktora” kolorītā dalībniece un traktoru speciāliste Margarita Kolosova, aktieris Kārlis Tols un ”Dzīļu” maiznīcas saimniece un kūku cepēja Aina Barsukova.

Aina, kurai šīs nedēļas kompānijā ir vislielākā pieredze ēst gatavošanā un viesu uzņemšanā, jaunos draugus otrajā vakarā bija nolēmusi lutināt ar visai smalkiem ēdieniem, kuri garšo pašai.

Iepazīstoties ar ēdienkarti, Arnis neslēpa, ka viņam jau siekalas saskrējušas mutē, bet Margarita, kura pirms vakariņām pie Arņa nezināja, kas ir rukola, nu atzinās, ka nezina, kas ir tartars. ”Tie ir salāti kaut kādi?” minējumu izteica kolorītā lauksaimniece un piecu bērnu mamma.

Uzkodā Aina cēla galdā ne tikai pīļu aknas un foreli, bet arī divu veidu tartarus – zandarta un liellopa. Kamēr stiprā dzimuma pārstāvji tartarus ēda slavēdami, Margarita neslēpa, ka jēlās gaļas ēdiens nav bijis viņas gaumē un mājās neko tādu nekad netaisīs. Vairāk lasi šeit!

Arī pamatēdienā Aina pasniedza ko visai izsmalcinātu – ceptu jēra stilbu ar piparmētrām un dārzeņiem, ko vakariņotāji novērtēja atzinīgi.

”Šitāda ēšana…” Margarita nopūtās. ”Bet fakts ir tāds: mēs ēdam pārāk ātri. Mēs piesitam vēderu, vajag kādu pauzi taisīt.” Kā viņa ierosināja, pēc uzkodas būtu bijis labi trīs reizes apskriet ap māju.

Margaritu iepriecināja ne tikai jērs: ”Forši, ka mēs esam tādi salasījušies. Kuri saprot viens otru no pusvārda. Zini, ka kādus sū*us pietaisīsi, viņi to neņems galvā.”

Bez sevišķas kavēšanās saimniece cēla galdā arī desertu, kas bija gatavots no rudzu rīvmaizes. Putukrējuma un sezonas ogām.

Sekojot vakariņu šova labākajām tradīcijām ierosināt labu galda sarunu, Kārlis vēlējās noskaidrot, vai Latgalē ieturēt diētu ir stilīgi. Namamāte izteicās, ka pie viņiem neviens diētas neietur, bet ēd to, kas garšo.

”Pilnīgi piekrītu. Paskatieties uz mani – vispār nekādas diētas un jūtos normāli,” saimniecei piebalsoja Margarita.

Savukārt mūsdienās populārais vegānisms kompānijā raisīja domstarpības. Kamēr Arnis izteicās atzinīgi par pieredzi, ko bija guvis, divas dienas uzturoties Rīgā un pārtiekot no vegāna uztura, Margarita bija tiešāka: ”Normāls puisis aizbrauc uz Rīgu, divreiz paēda – ”viss, man tagad soja garšo”. Mēs zaudējam čali.

Latgalē zēnu vairs nav. Kurš tad tos sūdus sviedīs no kūts ārā, ka nevarēs paņemt dakšas? Stāvēs un līgosies ar dakšām.”

Pēc brangās pieēšanās kompānija nedaudz atvilka elpu un, Ainas pavadīti, devās izklaidēties uz Šmakovkas muzeju Malnavā.

Par vakaru kopumā Aina saņēma 30 punktus jeb maksimumu no maksimuma, nodemonstrējot īstu ēst gatavošanas un viesu uzņemšanas paraugstundu.