Topošā mamma Magone sniedz vērtīgus padomus grūtniecēm. Un ne tikai…

20 komentāri
Topošā mamma Magone sniedz vērtīgus padomus grūtniecēm. Un ne tikai…
Privātais arhīvs

Šova ”Saimnieks meklē sievu” zvaigzne un dzejniece Magone Šutoviene (agrāk Burka) ir trešā bērniņa gaidībās. Pieredzējusī mamma un latvisko tradīciju kopēja dalās padomos, kā gaidību laikā nodrošināt sevi un puncī augošo atvasīti ar visu nepieciešamo, nelietojot sintētiskos vitamīnus.

”Mēs esam no zemes, no ūdens, no saules. Kā var spiest cilvēci ēst E vielas, krāsas, celulozi! Ar vīru varam stundām diskutēt par to, kas notiek un ko industrija dara ar dzīvo.

Nu nevar pats no sava sākuma aizbēgt – sintētiku ēst nedrīkst!” sarunā ar Skaties.lv uzsver Magone, bilstot, ka dabiski ēst svarīgi ne tikai mammām gaidībās – šie padomi noderēs ikvienam.

”Laukos īstenot dabas doto ir lēti un vieglāk, pilsētās jāsamierinās ar to, ko var algas samērā atļauties, kas ir vispār pieejams un kā dabiskumam var ticēt. Tonnām ražo, bet mūsdienu pārtika ir tāda kā tukša. Kā māte saka – salmi bez vērtības.

Es uzskatu, ka krāsas, E vielas, eļļas un sveķi, ar ko pilna lielveikalu pārtika, noved pie nenormāla svara. Kas zina, kas vēl notiks ar jaunajām paaudzēm, ja jau no dīgļa vecuma māmiņas vēderā jāēd atkritumi,” šausminās zvaigzne.

Magone neslēpj – izmēģinājusi smalko dzīvi pilsētām viņa drīz vien sapratusi, ka jāatgriežas pie pirmsākumiem un latviskās lauku sētas gudrībām.

Magone drīz atgriezīsies Latvijā, lai sāktu vērienīgu biznesu laukos! Lasi TE!

”Pati pirmā dzīvības dzira jeb zemes asins ir kļavu un bērzu sulas, Dzeriet svaigu, bet bērzu saskābējiet arī siena laikam. Būs veldze un spirgums bez kādām E vielām.

Kā nākamās dabas dāvanas nāk nātru dzinumi zupai un vārpzāles asni, skābenes, rabarberi, ziemas sīpoli. Ja ir savs zemes pleķītis un nav slinkums, tiklīdz zemīte atkūst un rokas nebaidās vēsuma, uzrokam piemājas dobi, sējam dūšīgi dilles, agros salātus, cukurzirņus. Jau maijā būs pirmie zaļumi,” pamāca Magone.

Viņa iemācījusies gatavot bagātīgus salātus no zirņu dīgstiem, galda biešu retinātajiem dīgstiem, spinātu lapām, avokado, mazliet citrona sulas un olīveļļas – mēli varot norīt!

”Vasara vispār ir labumu paradīze! Ogas!

Ēdiet! Ķermenis pateiks, kad pietiek. Reizēm ir tā, ka siekala tek un tiešām nevar noturēties. Miesa lūdz pēc palīdzības, dodiet tai to, ko viņa pazīst,” sevī ieklausīties aicina Magone.

Lieliska recepte vasaras zupiņai: mājas rūgušpiens, pirmās sarkanās bietes, olas lociņi, dilles, laba desa.

”Mums cieņā no vecvecmāmiņas mammas Lizes ir kāpostu- biešu zupa. Agrajiem kāpostiem nošķin pa lapai, retinot sarkanās un lopu cukurbietes, nemetam prom, tāpat mazos burkāniņus.

Kāpostu lapas noskalo, sīki sagriež, tāpat bietes. Gan lapas, gan sakni. Kas ēd gaļu, vispirms vāra gaļu. Pusgatavai pieber sagrieztos dārzeņus, pavāra, tad agros kartupeļus, burkānus, krējums klāt un super.

Ir arī rabarberu lapu zupa no vecām receptēm, tikai dažs var nepanest, jo mīkstina punci. Var dabūt skriet uz tualeti,” smej Magone.

No pirmajiem kabačiem viņa gatavo smūtijus un pat picu, pievienojot tomātus, papriku un sieru.

”Ja ir gotiņa, pirmpiena kūka, sacepums, pankūkas klimpas būs lieliski gaidību laikā. Neizsmeļama fantāzija un kompozīcija. Galvenais – iemācīties saklausīt, ko ķermenis saka,” pamāca Magone.