5 garšas iedvesmai – burkāns

0 Komentāru

Burkāns – tik ikdienišķs, taču pilnīgi neaizstājams – tas lieliski papildina jebkuru garšu, piešķir ēdienam krāsu, perfekti sader ar cāli, rupjmaizi, koriandru, un svaigas sulas veidā tas ir neaizstājams vitamīnu avots visu cauru gadu.

Saldās garšas un patīkamās tekstūras dēļ burkāns atrodams gandrīz ikvienā tradicionālajā receptē, taču, pielietojot nedaudz iztēles un atļaujoties eksperimentēt, tas var kļūt par galveno sastāvdaļu jūsu maltītē. Pirmajā raidījuma 5 garšas sērijā pavārs Māris Arnis Ansons demonstrē, kā no burkāna pagatavot gan uzkodu, gan pamatēdienu, gan desertu.

Griķu medū un garšaugos karamelizēti burkāni ar kazas sieru, sarkano apelsīnu un svaigu kinzu

Sastāvdaļas:

·         Burkāni

·         Griķu medus

·         Sāls

·         Burkānciema kazas siers

·         Sarkanie apelsīni

·         Svaiga kinza

Pagatavošana:

·         Burkānus nomizo, sagriež biezās šķēlēs, blanšē

·         Apcepina tos griķu medū

·         Kārto uz šķīvja ar kazas sieru un apelsīnu filejām

·         Dekorē ar kinzu

Foto: Publicitātes foto

Pamatēdiens

Cāļa krūtiņa ar kauliņu garšaugu rīvmaizes garozā, ar  burkānu sacepumu,  burkānu – baltvīna krēmu un svaigiem zaļumiem

Sastāvdaļas:

·         Cālim:

o    Vesels cālis

o    Rīvmaize

o    Svaigi zaļumi

o    Sāls

o    Pipari

o    Timiāns

o    Rozmarīns

o    Ķiploks

 

·         Burkānu sacepumam:

o    Burkāni

o    Sāls

o    Pipari

o    Cietais siers

 

·         Burkānu – baltvīna krēmam:

o    Burkāni

o    Olīveļļa

o    Sviests

o    Baltvīns

o    Piens

o    Saldais krējums

o

·         Dekorēšanai:

o    Svaigas dilles

 

Pagatavošana:

·         Burkānu sacepums

o    Sagriež burkānu vienādās, ne pārāk biezās šķēlēs, sākumā to sagriežot gareniski uz pusēm

o    Burkānus klāj cepšanai paredzētā traukā, 5 – 6 kārtās, pārlejot ar olīveļļu

o    Trauku pārklāj ar foliju un liek krāsnī 180 grādu temperatūrā sautēties uz 25 minūtēm

o    Kad burkāni izsautējušies, tos pārkaisa ar parmezāna tipa sieru un ieliek krāsnī vēl uz 2 minūtēm

·         Vista

o    No veselās vistas atdala krūtiņu ar kauliņu

o    Vistu apcep uz pannas, pievienojot sviestu, timiānu un rozmarīnu, un liek krāsnī

o    Rīvmaizi sablenderē ar sāli, pipariem un garšaugiem, pārklāj vistu

 

·         Burkānu – baltvīna krēms

o    Burkānus apcepina olīveļļā, pievienojot sviestu

o    Kad sviests izkusis, pievieno pienu, saldo krējumu, baltvīnu un rozmarīnu, sautē

o    Kad burkāns izsautējies, pievieno piparus, sāli, cukuru, sablenderē

o    Daļu masas atliek desertam

Kad vista un sacepums gatavi, ņem tos ārā no krāsns, pārlej ar burkānu krēmu un pasniedz ar svaigām dillēm

 

Deserts

Burkānu un baltās šokolādes krēms ar koriandru,  linsēklu griljāžu un svaigu piparmētru, pasniegts uz iesalā saldinātas rudzu maizes

Sastāvdaļas:

 

·         Burkānu un baltās šokolādes krēmam:

o    Burkāni

o    Olīveļļa

o    Sviests

o    Baltvīns

o    Piens

o    Saldais krējums

o    Baltā šokolāde

o    Koriandra sēklas

o    Cukurs

 

·         Linsēklu griljāžai:

o    Brūnais Cukurs

o    Linsēklas

 

·         Iesalā saldinātai rudzu maizei:

o    Rudzu maize

o    Iesals

 

·         Dekorēšanai:

o    Piparmētra

o    Svaigas zemenes

 

Pagatavošana:

·         Ņem pamatēdienam sagatavoto krēmu, pievieno tam brūno cukuru, krēmsieru un balto šokolādi, sakuļ un atdzesē

·         Rudzu maizi uz pannas karamelizē iesalā

·         Pagatavo linsēklu griljāžu – uz pannas izkausē cukuru, pievieno linsēklas, tad masu izklāj uz folijas un atdzesē

·         Liek visu uz šķīvja un dekorē ar svaigām zemenēm un piparmētru

 

Burkāns lieliski noder arī marinēšanai un sulu spiešanai. Arnis Ansons iesaka marinādei izmēģināt lavandu, rozmarīnu, rudzupuķes, brūno cukuru un pieneņu saknes, savukārt, ja sulu spiežot, burkānam pievienosi seleriju, ābolu un nedaudz olīveļļas, sula būs īpaši garda un atsvaidzinoša.

Jauniem kulinārajiem darbiem iedvesmojies Rīgas centrāltirgū – tur var atrast visu, kas vajadzīgs labai garšai.

0 Komentāru