Mīlas šova Monta atklāj, kā izveidojusi kūku biznesu un iemīlējusi konditoreju

Baiba Gāliņa

Autors: Baiba Gāliņa

Pievienot komentāru
Mīlas šova Monta atklāj, kā izveidojusi kūku biznesu un iemīlējusi konditoreju
VALDMAN.PHOTO

Šova ”Nākamā pietura: Mīlestība” dalībniece Monta ikdienā izrāda drosmi, uzticoties saviem spēkiem un vadot savu konditorejas uzņēmumu. Jaunā sieviete pelna – iztiku iepriecinot apkārtējos ar gardām svētku tortēm un tartēm. Monta atklāj, kā nonākusi pie konditorejas, kas devis spēku atvērt savu uzņēmumu.

Sarunā ar portālu Skaties.lv Monta atklāj, ka pirms septiņiem gadiem izlēmusi pamainīt vidi un no Rīgas pārcēlusies uz Ventspili, lai Ventspils tehnikumā apgūtu kuģa pavāra profesiju.

Kūka ar Ziemassvētku garšu! Mīlas šova Monta padalās ar recepti, kas būs ”pa spēkam” ikvienam

Foto: VALDMAN.PHOTO

Sekojis darbs profesijā, lēnām šova dalībniece apzinājusies, ka konditoreja viņu interesē vairāk. Monta sākusi pievērsties aukstajam ceham – salātiem, uzkodām uz desertiem.

”Strādāju vienā no Rīgas labākajiem itāļu restorāniem, kas bankrotēja, bija iespēja meklēt jaunu darbu Rīgā, vai braukt uz Norvēģiju. Izvēlējos Norvēģiju, jo tur gaidīja drošs darbs restorānā,” ceļu līdz kūku biznesam izklāsta Monta.

Norvēģijā ātri vien Monta pievērsusies tikai kūkām un centusies attīstīt savu biznesu, bet norvēģiem nepatīk gandrīz nekas, kas nav nācis no viņu tautiešu rokām, tāpēc bizness nav aizgājis.

Sekojis brauciens uz Šveici un darbs par galveno konditoru ebreju viesnīcā, to Monta uzvēra par lielisku pieredzi, kā nekā atšķirīga kultūra.

Jau pēc diviem mēnešiem šova dalībniece atgriezās Latvijā, pie vainas bija algas aizkavēšanās.

Latvijā tika nosprausts mērķis – strādāt tikai ar kūkām, sekojis darbs nelielā konditorejas uzņēmumā, kur Monta mācījusies un nostiprinājusi savas pamata zināšanas, tas veidojis drosmi atvērt savu uzņēmumu.

Mīlas šova kūku meistare Monta netic mūžīgai mīlestībai, bet cer, ka kāds viņai pierādīs pretējo

Foto: VALDMAN.PHOTO

Monta uzsver, ka vairumu no savām zināšanām ir iemācījusies pašmācības ceļā, tātad – viss ir iespējams.

Nu kūku meistare var droši teikt, ka kūkas cep jau piecus gadus, tas ir veids, kā viņa pelna maizi!

”Nekad dzīvē nedomāju, ka kļūšu par pavāru vai konditoru, esmu mācījusies pasākumu organizēšanu un biju pilnībā pārliecināta, ka tas ir mans aicinājums, bet nekā, cept un vārīt man ”ir asinīs”, bez tā savu ikdienu iedomāties nespēju,” tā Monta.

Stāstot par hobija pāraugšanu par biznesu, Monta saka paldies Norvēģijas šefpavāram Tomasam, kurš nekad neļāva padoties, bija stingrs, bet, ja redzēja, ka viņa ir vīlusies savā darbā, atmaiga un rūpīgi izrunāja kļūdas.

Vislielāko paldies jaunā sieviete saka brālim, kurš ir lielākais viņas darba kritiķis un vienmēr pateiks, ko vajag pielabot. Tieši brālis izdomāja Montas uzņēmuma nosaukumu ”Tartes un Tartes”.

Konditore paziņo, ka ar kūkām var nopelnīt, bet ir jādara. Jāseko līdzi jaunajām tendencēm, produktiem, jāmeklē, kā turēt izcilāku kvalitāti un jāstrādā gudri.

Foto: VALDMAN.PHOTO

Arī pilnveidošanās nav lēts prieks, vēl nesen Monta apmeklējusi ”online” kursu pie kādas Krievijas konditores, lai iemācītos pāris dekoru tehnikas. Kurss izmaksājis 200 eiro.

”Daudzi brīnās, kā es cepu kūkas, ja pašai kūkas negaršo. Man reizēm garšo apēst kādu gabaliņu. Konditorejā viss notiek pēc plāna un smalkiem mēriem. Ja vienu reizi izstrādā recepti, tad nākamajā reizē strādā pēc tās un katru reizi tā sanāks perfekta. Es jau pēc produkta izskata zinu – vai tas garšo tā, kā tam jāgaršo,” paziņo Monta.

Par savu mīļāko kūku Monta nosauc ”Napoleonu”, kuru var apēst divas reizes gadā, ne vairāk. Toties klientiem parasti iesaka šokolādes kūku ar šokolādes ”musu” un ķiršiem, jo šokolāde ir salda, ķirši skābeni – līdzsvars.

”Grūti nosaukt īpašāko kūku, kuru esmu gatavojusi. Man patīk iemels, kam kūka domāta. Cepu kūkas un taisīju auksto galdu sava brāļa kāzās, teikšu godīgi, kad brālis ar sievu jautāja vai es uzņemos šo darbu, man asaras saskrēja acīs, jo tas man ir lielākais novērtējums, šī uzticēšanās, tik svarīgā dienā. Arī draugi pasūta kūkas uz sev mīļu cilvēku svētkiem. Esmu emocionāls cilvēks, man patīk emocijas,” priecājas Monta.

Foto: VALDMAN.PHOTO

Monta apzinās, ka radi un draugi uz svētkiem no viņas negaida dāvanas, bet gan torti. Viņa par to neiebilst, jo tā ir iespēja, izveidot jaunu garšu, jaunu dizainu un uzreiz saņemt patiesu vērtējumu. Neskatoties uz pieredzi, konditore joprojām domā, ka var labāk.

Arī uz saviem svētkiem šova dalībniece izvēlas cept kūkas, viņa nedomā, ka veikalu kūkām ir kāda vaina, bet lielos cehos taisīti produkti ir bezpersoniski, tāpēc viņa cep pati.

Monta vēl nav gatava izdot savu kūku pavārgrāmatu, un domā, ka paies vēl daudzi gadi, līdz viņa saņemsies šādam solim, ja vispār saņemsies. Viņa nespēj atrast iemeslu, kāpēc cilvēki gribētu iegādāties viņas receptes.

Foto: VALDMAN.PHOTO

”Mīļie vīrieši, šis jums. Pasūtiet savām dāmām kūkas, nav svarīgi kādas garšas, to jums palīdzēs izvēlēties konditors, svarīgākais būs tas, ka būsiet padomājuši, atraduši, kur pasūtīt. Nebaidieties. Kūkas garša ir zemenes un ķirši, vai šokolāde. Mīlestības garša ir emocijas un rūpes,” smaida Monta.