Pārāk daudz našķu un šampanieša? Anita Pužule iesaka īpašu 1. janvāra ēdienkarti

Baiba Gāliņa

Autors: Baiba Gāliņa

0 Komentāru
Pārāk daudz našķu un šampanieša? Anita Pužule iesaka īpašu 1. janvāra ēdienkarti
INSTAGRAM

Viena no pieprasītākajām Rīgas fitnesa trenerēm, uztura speciāliste Anita Pužule svētku laikā saņem neskaitāmus jautājumus par ēdienkarti, kas palīdzētu vieglāk pārciest svētku laika pārēšanos. Anita iesaka, ko ēst pirmajā janvārī, lai mazinātu slikto pašsajūtu un smaguma sajūtu!

”Ja attopies, ka pēc svētkiem svari rāda nepatīkamu ciparu un spoguļattēls arī nav tik iepriecinošs, kā vēlētos, neķeries pie drastiskām metodēm! Viena diena ar restarta ēdienkarti noteikti palīdzēs organismam attapties pēc smagajām, vēlajām svinību maltītēm, saldajām un sāļajām uzkodām, kā arī alkohola lietošanas,” tā Anita.

Fitnesa trenere ir droša, ka ēdienkarte ar vislabākajiem produktiem, kas šajā brīdī ir visvajadzīgākie, ļaus justies atkal labi un enerģiski!

Pagatavo kūku fitnesa treneres Anitas Pužules gaumē! Našķis satur tikai 4 gramus cukura!

Brokastis.

Anita domā, ka smūtijs satur visu, kas nepieciešams rītā, kad pamosties ar sāpošu galvu, smaguma sajūtu vēderā un gribi sākt jaunu dzīvi!

Ananāsi ir izslavēti ar savām pretiekaisuma un imunitāti spēcinošajām īpašībām.

Sauja augļa gabaliņu nodrošina 105% no ikdienas C vitamīna devas! Izmanto svaigus vai saldētus augļus.

Svaigais ingvers labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu un nomierina kuņģa – zarnu traktu, lieliski palīdzēs, ja jutīsi sekas pēc sirsnīgas svētku šampanieša lietošanas.

”Avokado nodrošinās nepieciešamo labo taukskābju devu, tas ir bagāts K, C, A vitamīniem un atioksidantiem, kā arī veicinās gremošanas procesu darbību, lai organisms vieglāk tiktu galā ar vēlām svinību maltītēm. Banānu pievienoju, lai nodrošinātu ogļhidrātus enerģijai! Lai arī auglis bagāts ar ogļhidrātiem, tā glikēmiskais indekss ir zems, līdz ar to neveicinās cukura līmeņa svārstības,” nosaka Anita.

Receptes augstais kālija saturs līdzsvaros sāļo uzkodu negatīvo iespaidu!

Lai arī ne visi ir sajūsma par pētersīļiem, šajā smūtijā tie nav jūtami, toties to diurētiskais efekts noteikti noderēs liekā šķidruma izvadei!

Fitnesa trenere Anita Pužule uzskata, ka kālis, bietes un kale kāposts ir lieliski rudens vitamīnu avoti

Ananāsu – ingvera smūtijs.

250 grami svaiga ananasa.
Puse banāna.
250 mililitri ūdens (pusi var aizstāt ar kokosriekstu ūdeni).
Daži svaigi pētersīļi.
25 grami avokado.
1 tējkarote svaiga ingvera.

Pagatavošana: visas sastāvdaļas sablendē līdz vienmērīgai konsistencei.

Pusdienas.

Uztura speciāliste aicina pusdienās izvēlies – viegli sagremojamus, dabīgus produktus. Gaļa, pākšaugi, piena produkti, trekni un saldi produkti nebūs labākā izvēle, arī ātrās uzkodas, pica, burgeri, arī noteikti – nē!

Anita iesaka pagatavot vienkāršus, uzturvielām bagātus salātus, kas ne tikai izskatās un garšo brīnišķīgi, bet satur labsajūtai nepieciešamos vitamīnus, antioksidantus un minerālvielas!

”Garneles ir lielisks papildinājums dārzeņiem, tām ir augsts olbaltumvielu saturs, kas dos sāta sajūtu, un tās ir labs Omega 3 un 6 taukskābju avots. Sparģeļi ir viens no superproduktiem, kas efektīvi normalizē šķidruma līmeni organismā un ļoti pozitīvi ietekmē zarnu mikrofloru,” stāsta Anita.

Garneļu vietā var izmantot olas. Par spīti sliktajai reputācijai, ir noskaidrots, ka olas ir ieteicamas sirds slimību risku mazināšanai – pateicoties augstajam folskābes, riboflavonību, D un B12 vitamīnu saturam!

Pievieno gataviem salātiem linsēklas, lai sekmētu gremošanas sistēmas darbību un saņemtu papildus šķiedrvielu un labo taukskābju devu!

Fitnesa trenere Anita Pužule atklāj ķirbja un burkāna lietderību, kā arī gardas ēdienu receptes

Siltie sparģeļu salāti ar tīģergarnelēm.

200 grami tīģergarneles.
Daži sparģeļi, sagriezti.
Ķiploka daiviņa.
Šķipsniņa timiāna, bazilika, tējkarote maltas paprikas, šķipsniņa kajēnas piparu, svaigi malti melnie pipari.
Sauja svaigu salātu, puse avokado, ceturtā daļa sarkanā sīpola, svaigs baziliks.
Pāris ēdamkarotes grieķu jogurta, citronpipari, pusotra tējkarote citrona sulas.

Pagatavošana: Sajauc garneles ar sparģeļiem un garšvielām, sautē aptuveni piecas minūtes. Salātu bļodā sagriez salātus, avokado, pievieno baziliku, garneles ar sparģeļiem. Sajauc mērces sastāvdaļas un pievieno ēdienam.

Vakariņas.

”Šī zupa ir īsts brīnumēdiens. Neskatoties uz zemo kaloriju saturu, tā ir gana sātīga un garšām bagāta. Porcija saturēs mazāk nekā 100 kalorijas, toties C un A vitamīnu, šķiedrvielu un citu tavam organismam vajadzīgo uzturvielu tajā ir neticami daudz!” smaida Anita.

Receptē ietilpst Anitas iemīļotie kale kāposti, kuri ir vieni no veselībai vērtīgākajiem dārzeņiem pasaulē, gan spināti, kas daudz neatpaliek un turklāt lieliski palīdz tauku šķelšanas procesiem.

Ēst maizi vai neēst? Fitnesa trenere Anita Pužule lauž stereotipus par maizes lietošanu uzturā

Zaļā zupa ar spinātiem un kale kāpostiem.

Sauja sasmalcinātu kale kāpostlapu.
Sauja spinātu.
1 kabacis vai cukini.
1 gabaliņos sagriezts kālis.
Daiviņa ķiploka.
Puse sakapāta sīpola.
480 mililitri dārzeņu buljona bez sāls.
Melnie pipari.

Pagatavošana: Pannā sautē sīpolus ar sasmalcinātu ķiploku, pievieno kāli un turpina sautēt vēl 5 minūtes. Liek katliņā, pielej buljonu un uz mazas liesmas vāra desmit minūtes. Pievieno kabaci, kale. Vēl pēc piecām minūtēm pievieno spinātus. Atstāj uz uguns pāris minūtes, pievieno piparus un sablendē.

Septiņi ”sliktie produkti”, kurus vērts atstāt ēdienkartē, ja gribi notievēt! Iesaka Anita Pužule

”Atceries visas dienas laikā dzert daudz šķidruma, ļoti ieteicamas būs piparmētru un zaļās tējas (bez cukura), kā arī ūdens ar citronu! Izvairies no kafijas, alkohola, gāzētiem dzērieniem! Noteikti neaizmirsti par svaigu gaisu un kustībām! Nepievieno ēdienam cukuru un sāli, tā vietā izvēlies pikantas garšvielas – piparus, ķiplokus, garšaugus!” nobeidz Anita.

0 Komentāru