12 komentāri
Gailis būs garšīgāks, ja viņu nožņaugs – Rītiņa zelta padomi Mārtiņdienas galdam
Foto: F64

Latviešu tautas ticējums vēsta: lai zirgam ziemā nepiemestos slimības, vakarā pirms Mārtiņiem stallī jānokauj gailis. Mārtiņdienas galdā ceļamo gaili kaut pašam iesaka arī viena Latvijas spožākajām zvaigznēm pie kulinārijas debesīm, Baltijas labākā restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Sarunā ar portālu Skaties.lv viņš iesaka, ko šajā dienā baudīt arī tiem, kuru ēdienkartei gaļa iet secen.

”Viss, kas ar ko jāsāk, ir jānokauj gailis – vai nu rīkle jāpārgriež, vai jānožņaudz,” Mārtiņdienas galvenās maltītes recepti iesāk Rītiņš. ”Tas jādara pašam. Un gailis būs garšīgāks, ja viņu nožņaugs, – viņš garšos vairāk kā medījums nevis kā mājas putns. Pēc tam viņu vajadzētu pāris dienas pakārt, lai atbrīvojas muskuļi.”

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Gailis parasti mēdz būt sīksts, tādēļ Rītiņš iesaka marinēt labā sarkanvīnā, pievienojot lauru lapas, pipargraudus, rozmarīnu, ķiploku. Pirms marinēšanas gan putns jāsagriež gabalos. Gaļa marinādē jātur 34 stundas ledusskapī.

Cepšanai vajadzētu izvēlēties zoss taukus, kuros apcep arī mazos sīpoliņus un ķiploku daiviņas. Pēc cepšanas taukus notecina un gaļu aplej arī vīnu, kurā iepriekš gailis tika marinēts. ”Marinādi novārīt, pārliet pāri gailim un pasautēt, kamēr viņš ir mīksts. Viss atkarīgs no tā, cik gailis ir vecs.

Tad gaili izņem no mērces. Atlikušo vīnu un sulu no gaiļa vajag pavārīt bišķīt ar krējumu. Tad atkal pārlej pāri gailim. Lai bišķīt ievelkas un tad pasniedz.”

Tikmēr veģetāriešiem šajā dienā Rītiņš iesaka atturēties no ēšanas vispār. ”Lai viņi ēd Briseles kāpostus. Un paskatās, kas notiks,” smej šefpavārs.

Tas, ka Latvijas labākie pavāri ir Mārtiņi – domāts arī viņa vārdabrālis Sirmais –, pēc Rītiņa domām ir sakritība. ”Latvijā ir daudz labu pavāru – Kaspari, Māri, Ēriki,” savā vārda dienā ar gandarījumu teic Rītiņš.

Foto

TOP komentāri

  • Ligita
  • inese
    +3 +3 0

    inese

    Ak vai,Rītinš pavisam izkūkojis vārnas ēzdams!Nepietiek vēl ar to,ka mēs tos nabaga lopiņus notiesājam,vēl viņiem pat nomirt neļaus pēc iespējas ātrāk un nesāpīgāk.Ko ieteiksiet nākamo -varbūt nocirst vienu kāju,pēc tam ausi nogriezt-lai garšīgāk?...Kur tādi pamuļķi rodas?
  • heh

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl