FOTO: neparasta scenogrāfija, interesanti tērpi; iestudēts laikmetīgais balets Pērs Gints

Komentāri
FOTO: neparasta scenogrāfija, interesanti tērpi; iestudēts laikmetīgais balets Pērs Gints
Publicitātes foto ()

Latvijas Nacionālais balets 28. oktobrī aicina uz laikmetīgā iestudējuma ”Pērs Gints” pirmizrādi, kas būs sezonas pirmā pirmizrāde. Baletu iestudējis ievērojamais horeogrāfs Edvards Klugs un tajā skanēs Edvarda Grīga mūzika.

Jauniestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Mārtiņš Ozoliņš, diriģents – Farhads Stade, scenogrāfs – Marko Japels, kostīmu mākslinieks – Leo Kulašs, gaismu mākslinieks – Tomažs Premzls.

Titullomu atveidos Arturs Sokolovs, Antons Freimans vai Kristaps Jaunžeikars. Lomās – Baiba Kokina, Viktorija Jansone, Elza Leimane, Sabīne Guravska un citi. Mūziku atskaņos LNO orķestris, iestudējumu papildinās arī LNO kora dziedājumi, klavieru solo un lugas teksta fragmenti norvēģu valodā.

Baletu ”Pērs Gints” Edvards Klugs radījis, iedvesmojoties no Henrika Ibsena pasaulslavenās drāmas un Edvarda Grīga mūzikas. Dēkainis un laimes meklētājs Pērs Gints pēc daudziem piedzīvojumiem tālās pasaules malās kā vecs vīrs atgriežas mājās, kur viņu vienmēr gaidījusi uzticīgā Solveiga.

Edvards Klugs, horeogrāfs

Pētot Ibsena tekstus un Grīga mūziku, man nācās pārvarēt šķēršļus, lai šīs abas pasaules apvienotu jaunā laikmetīgā baletā ”Pērs Gints”. Ibsena drāma dzejā rada noslēgtu visumu, savienojot reālo pasauli un Pēra iztēli, kamēr Grīga mūzika, neatkarīgi no Ibsena drāmas, veido savas impresionistiskas ainas.

Horeogrāfs akcentē, ka viņa interpretācija ir cieši saistīta ar Ibsena vēstījumu. Lai veicinātu dinamisku un loģisku sižeta attīstību, libretā viņš izmantojis ne tikai Ibsena lugai radīto mūziku, bet arī citas populāras Grīga kompozīcijas – klavierkoncertu, instrumentālo kamermūziku un vairākas miniatūras.

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Viegli pagatavojams rudenīgs saldums! Baltās šokolādes un ķirbju trifeles

Kas gan var būt vēl spilgtāks rudens vēstnesis par ķirbi? Jā, rudens tik tiešām ir klāt, un ar ķirbju piedāvājumu problēmu nav. Anna Panna no ”Gatavo 3” komandas aicina izmantot šo šobrīd tik bieži sastopamo ogu baltās šokolādes un ķirbju trifeļu pagatavošanai, kas būs gards pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem.

Lasi vēl