Komentāri
UgunsGrēka Viesturs atklāj, cik viņš iztērē, lai uzbrūvētu 18 litrus alus
TV3 publicitātes foto

”Alus brūvēšana ir viens no maniem hobijiem,” atzīst Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ivars Kļavinskis, kuram iecienītajā seriālā UgunsGrēks uzticēta Viestura Smilgas loma, tādēļ Jāņu galdā viņš cels pašdarināto miestiņu.

Kā talantīgais aktieris nonācis līdz šādam vaļaspriekam? Ivars pēc vidusskolas beigšanas ar mācību turpināšanu augstskolā nav steidzies, jo neviena no tām nav piedāvājusi viņam piemērotu studiju programmu. Viņš nolēmis pagaidīt, bet, lai laiks neietu zudumā, nolēmis kaut kur pamācīties, tādēļ iestājies Rīgas Pārtikas ražotāju vidusskolā, kur apguvis viesmīļa arodu. ”Vai šīs zināšanas tagad man noder, es nezinu. Brūvēt alu tur neiemācīja,” sarunā ar žurnālu Kas Jauns atzīst Ivars.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Lai arī Ivars Kļavinskis atzīst, ka nekāds dižais alus darinātājs nav, tomēr pats miestiņu izraudzējis kādas piecas reizes. Sākumā šim procesam izmantoja veikalā nopērkamo alus pagatavošanas komplektu. ”Protams, tas nav alus, kāds tiek taisīts laukos no pašu sarūpētām izejvielām. Drīzāk – tāds paštaisīts pilsētnieku alus,” atklāj Ivars. Pēdējā laikā nolēmis vairāk ļauties eksperimentiem.

”Maz ir tādu Latvijas alus šķirņu, kuras es lietoju. Tikpat kritisks esmu arī pret savu produkciju. Lai arī citi apgalvo, ka mans alus ir labs, es tomēr uzskatu, ka kaut kā trūkst. Tādēļ esmu nolēmis attīstīt savu prasmi alus gatavošanā. Man patīk šeptēties, un tas ir galvenais iemesls alus brūvēšanai,” saka Ivars.

Viņš pašdarinātā miestiņa iegūšanas ekonomisko pusi: ”Lai uztaisītu 18 litrus, jāiztērē aptuveni 30 eiro. Vai tas ir lētāk? Diez vai. Bet man patīk tā darbošanās un ņemšanās. Man tas šķiet interesanti.”

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl