Vasaras vēstneši rabarberi: ietekme uz veselību un padomi skaistumkopšanā

0 Komentāru
Vasaras vēstneši rabarberi: ietekme uz veselību un padomi skaistumkopšanā
PANTHERMEDIA/SCANPIX

Rabarberi ir viena no pirmajām veltēm, kas pavasarī nogatavojas dārzā. Būdami lielisks vitamīnu avots, tie plaši pielietojami ne tikai kulinārijā un veselības uzlabošanā, bet arī skaistumkopšanā.

Kā ārstniecības augs rabarbers pazīstams gandrīz piecus tūkstošus gadu, un tā dzimtene ir Rietumķīnas un Austrumtibetas kalniene. Tautas medicīnā to izmantoja kā spēcinošu, temperatūru pazeminošu līdzekli.

Eiropā tos ilgus gadus audzēja kā krāšņumaugus, līdz 17. gadsimta beigās, kad pieejamāks kļuva cukurs, tos sāka izmantot pārtikā.

Izpētīts, ka šis augs sekmē kuņģa sekrēciju, palīdz vairot kuņģa skābi, uzlabo apetīti, nostiprina kuņģa gļotādas sīkos asinsvadus, kā arī uzlabo aknu stāvokli un noder pret vieglas formas hipertoniju.

Foto: PANTHERMEDIA/SCANPIX

Rabarberi ne tikai uzlabo garastāvokli un veicina vielmaiņu, bet arī mazina slāpes, novērš sliktu dūšu. Tāpat tie attīra asinis, palīdz sirds mazspējas gadījumā. Tos var lietot arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta, drudža gadījumā.

Rabarbera kātos ir daudz vērtīgu un organismam nepieciešamu minerālvielu – kālijs, kalcijs un fosfors, kā arī C, P un PP vitamīni.

Jebkuras pārmērības nāk par skādi, tādēļ arī rabarberus nav ieteicams lietot lielos daudzumos. Rabarberus neiesaka uzturā lietot cilvēkiem, kuri cieš no nierakmeņiem, jo tajos esošais oksalāts jeb skābeņkābes sāls vat kaitēt veselībai. Pārlieku ar rabarberu ēšanu neiesaka aizrauties arī grūtniecēm.

Noderīgi zināt!

Rabarberus izmantot uzturā svaigā veidā, gatavot sukādēs un saldēt, ja ir vēlēšanās tos arī ziemā ēst svaigus, ieteicams līdz Jāņiem. Sasaldētā veidā tie uzglabājami vienu gadu.

Vēl kāds paņēmiens, kā uzglabāt rabarberus, ir: tos sagriež pusotru līdz diviem centimetriem lielos gabaliņos, sapilda stikla burkās vai pudelēs, pārlej ar aukstu vārītu vai avota ūdeni, traukus stingri noslēdz un uzglabā vēsā vietā.

Gan kūkām un plātsmaizēm, gan ķīseļiem un kompotiem rabarberus izmanto neatsaldētā veidā, jo, līdzko to atkūst, kļūst mīksti un neformīgi.

Lai mazinātu rabarberu skābumu, vairums cilvēku tiem pievieno daudz cukura. Taču to pašu iespējams panākt arī bez papildu kalorijām, pievienojot augļu sulas. Daudzi pavāri rabarberus vāra apelsīnu vai ananasu sulā, kas tiem piešķir patīkamu saldumu.

Lietojums skaistumkopšanā

Rabarberi savu īpašību dēļ ir lielisks palīgs arī skaistumkopšanā. Taukainas ādas īpašniecēm noderēs no rabarbera saknes izspiesta sula, ar kuru sejas ādu notīra divas reizes dienā – no rīta un vakarā.

Ādai ar noslieci uz sausumu derēs maska, kas gatavota no rabarbera saknes sulas un piemērota sejas krēma, ko samaisa proporcijā viens pret vienu un uzklāj uz sejas. Pārpalikumu pēc 15-20 minūtēm noņem ar salveti.

Lūk, tonizējošas sejas maskas recepte: divām ēdamkarotēm rabarbera saknes sulas pievieno olas dzeltenumu vai ēdamkaroti krējuma. Samaisa un uzklāj uz sejas. Pēc 15 minūtēm nomazgā ar siltu ūdeni.

Savukārt cīņā ar sejas pigmentācijas plankumiem noder kaltētas rabarbera saknes novārījums. Vienu ēdamkaroti sakņu aplej ar glāzi ūdens un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Novārījumu nokāš un atdzesē. Tad ar to ierīvē pigmenta plankumus un pēc brīža noskalo ar siltu ūdeni.

0 Komentāru