Vasaras ēdienkartē – salāti. Nogaršo, kādi ir iecienīti Izraēlā

Pievienot komentāru
Vasaras ēdienkartē – salāti. Nogaršo, kādi ir iecienīti Izraēlā
Foto: Piegalda.lv

Arī šovasar varam uzzināt daudz jaunu recepšu raidījumā Gatavo 3. Turklāt portālā Skaties.lv atraktīvās raidījuma vadītājas piedāvā, papildus raidījumā redzētajam, citas ļoti interesantas receptes. Šoreiz Līva ”cienā” ar salātiem, kādus gatavo Izraēlā.

Salātus Izraēlā ēd brokastīs, pusdienās un vakariņās, un bez salātiem nekas tur vispār nenotiek. To viegli saprast, ja iedomājas, kādas sajūtas pārņem, kad ārā katru dienu 40 grādu karstums. Ziema tur arī nav nekāda aukstā. Pasūtot salātus kafejnīcās un restorānos, parasti jārēķinās, ka mazākā porcija pietiek vismaz trim cilvēkiem. Kad es Izraēlā gatavoju salātus citiem, man sākumā bija grūti saprast, kāpēc tik daudziem nepatīk Eiropas salātu pasniegšanas veids un kāpēc viss jāsakapā sīki, kā gatavojot rasolu. Bet tajā brīdī, kad tiku pāri savam eiropeiskumam, es sapratu, ka arī tas, cik smalki sakapā dārzeņus, patiesībā absolūti maina salātu garšu un bieži ļoti labā nozīmē. Es joprojām uzskatu, ka viss izskatās daudz skaistāk, ja tas netiek sakapāts līdz zirnīša izmēram, bet man ir jāatzīst, ka tas salātus bieži padara garšīgākus, īpaši, ja tos izmanto kā piedevu vai tie ir likti pildāmās maizītēs.  Visu salātu daudzumi aptuveni 4 porcijām.

Izraēliešu salāti

Tipiskākie salāti ir pavisam vienkārši un gandrīz vai latviski. Izraēliešu klasiskie salāti ir tomāts + gurķis + sarkanais sīpols, viss smalki sakapāts, pārliets ar citronu un olīveļļu. Tā kā man nepatīk sīpolu spēcīgais aromāts, pirms pievienošanas salātiem, 10 minūtes tos marinēju balzametiķī, bet tas nebūt nav nepieciešams, ja garšo svaigi sīpoli.

Vēl viena vērtīga mācība, ko pārņemt no izraēliešiem, ir – nebaidīties pagatavot salātus no dārzeņiem, kas ir pa rokai. Jebkādi dārzeņi, kas sezonā pieejami, sagriezti kopā ar vienkāršu mērcīti, garšos ļoti labi. Es šoreiz pievienoju papriku un kolrābi, bet derēs arī redīsi, selerija, cukīni, dažādi zaļumi, pat smalki sakapātas bietes vai burkāni.

Sastāvdaļas:

  • 3 garie gurķi;
  • 4 lieli tomāti;
  • 1 sarkanais sīpols;
  • 1 paprika;
  • 1 kolrābis;
  • 25 ml olīveļļas;
  • sula no ½ citrona;
  • pāris ēdamkarotes balzametiķa sīpoliem;
  • pāris šķipsnu sāls.

Saldo kartupeļu salāti no caffit

Šī salātu recepte ir vispopulārākā Jeruzalemes Botāniskā dārza kafejnīcā gan vietējo, gan tūristu vidū. Šie salāti ir ebreju viesmīlības paraugs – tev dod to labāko un daudz. Šie salāti ir pilni ar kontrastiem, tie ir gan svaigi, gan sātīgi, kraukšķīgi un sulīgi. Saldais kartupelis ir klasisks Izraēlas dārzenis, un tā saldums lieliski kontrastē ar svaigā siera skābenumu.

Sastāvdaļas:

  • 2 saldie kartupeļi, sagriezti strēmelītēs un apcepti uz pannas ar pāris ēdamkarotēm sojas mērces;
  • 3 šampinjoni, apcepti vai svaigi;
  • 2 tomāti;
  • 2 gurķi;
  • liela sauja pieejamo salātlapu;
  • sauja spinātu;
  • sauja rukolas;
  • neliela buntīte sakapātu pētersīļu;
  • sauja grauzdētu, karamelizētu mandeļu vai valriekstu;
  • neliela sauja maizes grauzdiņu;
  • baltais kazas vai fetas siers.

Mērcei

  • 2 ēdamkarotes citronu sulas;
  • 40 ml olīveļļas;
  • 1 tējkarote medus;
  • šķipsna sāls.
Visas sastāvdaļas, izņemot saldos kartupeļus un sieru, samaisa kopā, pārlejot mērci. Pa virsu pārliek saldos kartupeļus un pārber ar drupinātu sieru. Pasniedz uzreiz.

Labne siers

Foto: Piegalda.lv

Foto: Piegalda.lv

Šo svaigo un krēmīgo sieru bieži pasniedz pie brokastu maizītes vai kā piedevu dažādiem siltajiem ēdieniem un dārzeņu uzkodām. Mana vienīgā vēlēšanās ir, kaut es agrāk būtu zinājusi, cik viegli to ir pagatavot.

Aptuveni 300 g siera nepieciešams:

  • sietiņš vai caurduris;
  • marle;
  • liela bļoda;
  • 600 ml svaigā bezpiedevu jogurta (es izmantoju Tukuma eko jogurtu. Turku vai grieķu jogurti nebūs īstie, jāizvēlas kāds jogurts, kas ir visai šķidrs).

Pagatavošana

Process ir ļoti vienkāršs – uzliek sietiņu virs liela katla, ieliek tajā marli un marlē ielej jogurtu. Atstāj uz nakti notecināties ~ 12 stundas. Jo ilgāk atstās, jo biezāku konsistenci labne iegūs. Ja vēlas veidot svaigā siera bumbiņas, tad var atstāt ilgāk, bet, ja grib labni izmantot kā piedevu pie šakšukas, pietiks atstāt tikai uz nakti. Pa virsu var pārbērt ciedru riekstus, zaļumus un pārliet olīveļļu.

 Raidījumu Gatavo3 skaties svētdienās plkst. 9.25 kanālā TV3!