Uzmanību! Uzzini, cik daudz kaitīgo transtaukskābju uzņem tavs bērns, apēdot Latvijā ražotu cepumu

Komentāri

Ja domā par veselīgu uzturu sev un savai ģimenei, tad būsi dzirdējusi, ka mūsu veselības ministrs Guntis Belēvičs aktīvi iestājas par to, lai pārtikas produktos, kurus ražo Latvijā, kā arī ieved no ārvalstīm, tiktu ierobežota transtaukskābju klātesamība. Līdz šim to daudzums nekādi īpaši nav ticis ierobežots, bet plānots jau no nākamā gada noteikt stingru uzraudzību transtaukskābju saturam pārtikas produktos.

Nākotnes plāni ir strikti. Maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Raidījuma Bez Tabu žurnāliste Baiba Runce ir nolēmusi tikt skaidrībā, ko nozīmē šie mistiskie, ierindas iedzīvotājam neko neizsakošie cipari, kā arī to, kuri produkti visvairāk satur šīs transtaukskābes.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Foto:

Transtaukskābes slēpjas daudzos tieši bērnu iecienītos kārumos – cepumos, vafelēs, biezpiena sieriņos, bulciņās, kūkās utt. – visos produktos, kurus pagatavojot lietoti cietināti tauki. Piemēram, frī kartupeļu porcija, ko varam apēst jebkuras ātrās apkalpošanas restorānā, satur vidēji 5 gramus transtaukskābju, taču pieļaujamā norma dienā, ko cilvēks drīkst uzņemt, ir 2 grami.

Transtaukskābju ietekme var veicināt arterosklerozi, onkoloģisko saslimšanu attīstību. Uztura speciālisti iesaka izvairīties no produktiem, kuri satur daļēji hodrogenētus taukus, jo tas visdrīzāk nozīmēs arī transtaukskābju klātesamību. Piemēram, veikalā meklējot cepumus, nav viegli atrast tādus našķus, kas nesaturētu daļēji hidrogenētos taukus. Atsevišķās valstīs jau uz produkta tiek norādīts kaitīgo transtaukskābju saturs. Pie mums Latvijā – vēl nē. Nopērkot vairākas sveramo cepumu šķirnes – gan  Lietuvā, gan Latvijā, gan Rumānijā ražotas, Baiba Runce dodas uz zinātnisko institūtu Bior, lai noteiktu tajos transtaukskābju saturu.

Video:

Foto:

Speciālisti atzīst, ka sabiedrības lielākā problēma ir tā, ka mēs neprotam reaģēt uz bīstamību un riskiem, kas nesākas tūlīt. Ja cilvēki uzreiz nesaslimst vai nenomirst, tad viņi neizjūt un neapzinās risku. Transtaukskābes tāpat kā cukurs ir “neredzamais” ļaunums.


Lai arī nevienā no cepumiem transtaukskābes nepārsniedza pieļaujamo normu, priekšstats, ka Latvijā ražotie produkti ir viskvalitatīvākie, tika apgāzts.

Video:

Lasi vēl