Uzmanības centrā – tomāts! 10 noderīgi un pārsteidzoši fakti par tomātiem

Pievienot komentāru
Uzmanības centrā – tomāts! 10 noderīgi un pārsteidzoši fakti par tomātiem
Foto: freeimages.com

Ir pienācis vasaras vidus, kad bez apstājas varam baudīt un baudīt dažādas dabas veltes. Lai arī jebkurus augļus un dārzeņus varam iegādāties veikalā visu gadu, laikā, kad dabas veltes ir nogatavojušās pie mums, tās ir visgaršīgākās. Šodien Skaties.lv/ Sievietes uzmanības centrā – tomāti, un 10 interesanti fakti par šo dārzeni.

Daudzi varbūt nepiekritīs, bet tomāts ir viena no galvenajām mūsu ēdienkartes sastāvdaļām, ko iepazina Vecā Pasaule, kad tika atklāta Amerika. Šobrīd daudzas tautas vairs nespēj iedomāties savu virtuvi bez tomātiem.

  • Pirmie tomātus sāka audzēt senie acteki un inki astoņus gadsimtus pirms mūsu ēras, bet Eiropā tie ”ienāca” tikai 16 g.s. vidū.
  • Tomāts ilgu laiku Eiropā tika uzskatīts par indīgu, arī amerikāņu kolonisti bija pārņemti ar šiem maldiem.  Šis aizspriedums valdīja līdz pat 1820.gadam, kad pulkvedis Roberts Džonsons publiski izēda veselu spaini tomātu kādā Ņūdžersijas štata pilsētā uz tiesas nama kāpnēm.  Pūlis klātesošo bija šokā, kad pēc šādas rīcības tomātu ēdājs nekrita gar zemi un nemira milzīgās mokās. Pēc šī notikuma tomātiem iedegās zaļā gaisma, un tie kļuva ļoti populāri.
  • Mūsdienu nosaukumu tomāti ir ieguvuši Francijā. Itāļi, piemēram, šos dārzeņus dēvē par ”zelta āboliem”.
  • Ir zināmas vismaz 10000 tomātu šķirnes. Mazākais tomāts ir mazāks par 2 centimetriem diametrā,  bet lielākā tomāta svars ir sasniedzis gandrīz 1,5 kilogramus.
  • Katru gadu pasaulē tiek saražoti 60 miljoni tonnu tomātu. Tomātu raža ir  par 16 miljoniem tonnu lielāka nekā banānu raža. 16% no tomātu ražas tiek novākta Ķīnā.
  • Tomāti  nesatur holesterīnu un ir bagāti ar šķiedrvielām un vitamīniem A un C. Augstākā C vitamīna koncentrācija ir želejveida vielā, kas ir ap sēklām. Tomāti ir bagāti ar likopēnu, kas ir ļoti spēcīgs   antioksidants un  kopā ar C un E vitamīnu, aizsargā mūsu ķermeni no brīvajiem radikāļiem. Tādā veidā aizkavē saslimšanu ar vēzi un sirds – asinsvadu slimībām.
  • Neuzglabājiet tomātus ledusskapī, jo aukstums tos ietekmē negatīvi! Labam tomātam jābūt mīkstam ar gludu mizu, bez iespiedumiem un bojājumiem.
  • Tomātu plašo un daudzveidīgo izmantošanu kulinārijā  aprakstīt nav iespējams. Galvenokārt tomātus izmanto dažādu mērču un salātu gatavošanā. Tomātus var arī cept, grilēt un tvaicēt, kaltēt saulē vai ēst svaigus uz sviestmaizēm.  Tomāti  jebkuram ēdienam piešķirs lielisku krāsu un garšu.

Foto

  • Tomāti lieliski ”pārcieš” konservēšanu. 68% no pavāriem izvēlas izmantot konservētus nevis svaigus tomātus. Ne tikai tāpēc, ka tas ir ērti, bet arī tādēļ, ka konservētiem tomātiem piemīt daudz intensīvāks aromāts, bet uzturvielas organismā uzsūcas daudz labāk.
  • Joprojām tiek ”lauzti šķēpi” vai tomāts ir dārzenis vai oga. No botānikas zinātniskā viedokļa tomāts ir oga. Taču sadzīvē to visbiežāk tomēr dēvē par dārzeni, jo to audzē dārzos kopā ar kartupeļiem, gurķiem, kāpostiem utt. Ēd parasti pusdienās kā piedevas vai salātus, bet nekad to nepasniedz kā desertu.