Septiņi ”sliktie produkti”, kurus vērts atstāt ēdienkartē, ja gribi notievēt! Iesaka Anita Pužule

Pievienot komentāru
Septiņi ”sliktie produkti”, kurus vērts atstāt ēdienkartē, ja gribi notievēt! Iesaka Anita Pužule
PUBLICITĀTES FOTO

Fitnesa trenere, modele Anita Pužule ne tikai veido savu ķermeni sporta zālē, bet arī piedomā pie veselīga ēdiena. Skaistule atklāj septiņus produktus, kurus ir vērts atstāt savā ēdienkartē, kaut gan dzirdētā informācija liecina par pretējo. Anita lauž stereotipus.

Kartupeļi.

Kartupeļi ir viens no pirmajiem produktiem, ko gribam izslēgt no ēdienkartes, kad nolemjam sākt ”ēst pareizi”!

”Skatoties objektīvi, kartupelis ir lielisks produkts: bagāts ar C vitamīnu, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, satur B6 vitamīnu un ir fantastisks kālija avots,” sarunā ar portālu Skaties.lv skaidro Anita.

Turklāt kartupeļi satur tā dēvēto rezistento cieti – ūdenī šķīstošu šķiedrvielu, ko resnās zarnas mikroorganismi sadala gandrīz pilnīgi. Tā savukārt labvēlīgi ietekmē tauku un ogļhidrātu vielmaiņu. Palīdz regulēt holesterīna un cukura līmeni asinīs.

”Izšķirošs ir pagatavošanas veids! Vārīti (it sevišķi ar mizu), cepti cepeškrāsnī, uz grila ir lieliska izvēle! Tāpat vienmēr ir svarīgi iekļauties diennaktī nepieciešamo kaloriju daudzumā, bet cepot kartupelīšus ar bekonu un sīpoliņiem eļļā, ir viegli pārforsēt. Tāpat jāpatur prātā, ka frī – tie vairs nav kartupeļi!” tā Anita.

Ēst maizi vai neēst? Fitnesa trenere Anita Pužule lauž stereotipus par maizes lietošanu uzturā

Siers.

Izrādās, ka siers pazemina sliktā holesterīna līmeni. Tas notiek pateicoties siera sastāvā esošajam kalcijam un kazeīnam, kā arī produkta struktūrai. Otrs, kas noteikti mudina nopirkt sieru – pētījumi rāda, ka tā lietošana uzturā būtiski pazemina insultu risku!

”Tāpat siers ir labs palīgs cīņā ar lieko svaru, lai cik neparasti tas arī neizklausītos! Siers ir labs proteīna avots. Un proteīns dod sāta sajūtu, sabalansē cukura līmeni asinīs un pozitīvi ietekmē apetītes, sāta sajūtas hormonus,” nosaka Anita.

Sierā atrodama arī konjugētā linolskābe (CLA), kas tiek uzskatīta par vienu no labākajiem palīgiem cīņā ar liekajiem kilogramiem, spēcīgu anti kancerogēnu līdzekli un vielmaiņas uzlabotāju.

Runājot tieši par veselības, ne vien svara kontroles, ieguvumiem, siers — protams, īsts un dabīgs produkts, ir fantastisks kalcija, cinka, fosfora, A, D, B2 un B12 vitamīnu avots. Tas satur K2 vitamīnu – īpaši “Gouda”, “Brie”, “Edam”, “Čedaras”.

Fitnesa treneres Anitas Pužules ieteiktās alternatīvas ierastajai desmaizei

Olas (jā, ar visu dzeltenumu)!

Ideāls produkts, lai pavisam īsā laikā pagatavotu garšīgu un veselīgu maltīti, turklāt gatavošanas iespējas un variācijas ir turpat vai bezgalīgas!

”Olas satur lielu skaitu vitamīnu un minerālvielu, tajās ir zems ogļhidrātu saturs. Lielāko daļu tauku saturu veido nepiesātinātās taukskābes, tai skaitā omega 3 un omega 6 taukskābes,” turpina lauzt stereotipus Anita.

Olās ir atrodams cinks, selēns, retinols, tas piešķir produktam antioksidatīvu darbību. Tās vienmēr būs atrodamas Anitas ledusskapī, arī tad, kad tur valda absolūts tukšums.

”Nereti cilvēki uzskata, ka tieši dzeltenums ir tas kaitīgais. Ļoti maldīgi. Tieši dzeltenumā atrodas visi olā atrodamie taukos šķīstošie vitamīni, lielākā daļa B vitamīna un minerālvielu. Ne velti saka, ka daži olu dzeltenumi dienā varētu aizstāt multivitamīnus,” aizdomājas Anita.

Vasara nav aiz kalniem! Fitnesa skaistule Anita Pužule sniedz padomus, kā sagatavoties bikini sezonai

Sarkanā gaļa!

Jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka sarkanās gaļas ēšana nav vainojama pie negatīviem holestarīna līmeņa rādītājiem. Turklāt trīs vai četras porcijas sarkanās gaļas, savienojumā ar spēka treniņiem, ļoti pozitīvi ietekmē spēka un muskuļu izturības treniņu rezultātus sievietēm pēc 30.

”Gaļā ir arī augsta CLA (konjugētā linolīnskābe) koncentrācija, kas ļauj pazemināt ķermeņa tauku procentu. Tā ir labs dzelzs avots, kas sievietēm ir īpaši nozīmīgi! Porcijas lielums – aptuveni tāds, kā tavs ”iPhone”, ne lielāks. Un noteikti padomā, ar kādām piedevām to ēdīsi,” skaidro Anita.

Izvēlies vislabākās kvalitātes produktu, bioloģiski audzēta, būtu vislabākais variants.

Daiļā Anita Pužule par dzīvi blondīnes ādā: Nav noslēpums, ka ar vārdu ”blondīne” mēdz apzīmēt ne īpaši inteliģentas sievietes

Pasta.

Līdzīgi visiem pārējiem vienkāršajiem ogļhidrātiem, brokastu pārslām, baltmaizei, baltajiem rīsiem, kūciņām un tā joprojām, arī pasta tiek pieskaitīta pie tiem, kas ”dara resnu” .

Un tad, paskatoties, piemēram, uz itāļiem, kuri gadsimtiem šo pastu ēd un ir gana slaidi, rodas pamatots jautājums, vai tiešām ir tik slikti, kā šķiet?

”Izrādās, ka pasta ne vien nav vainojama pie lieko kilogramu problēmām, bet ir pat saistāma ar pozitīvu ietekmi uz svara zaudēšanu. Noslēpums slēpjas pareizajā porcijas izmērā un glikēmiskā indeksa rādītājā. Kombinē to ar dārzeņiem, liesu proteīnu, svaigiem garšaugiem un vāri ”al dente”,” tā Anita.

Kā ātri iegūt plakanu vēderiņu? Skaistumkonkursu karalienes Anitas Pužules zelta padomi

Saldētie dārzeņi.

Nav šaubu, ka svaigi dārzeņi ir viens no veselīga un diētiska uztura pamatiem. Vienmēr ir jautājums – cik svaigs ir tas, ko mēs ikdienā pērkam?

Bieži vien veikalu plauktos atrodamie dārzeņi ir vesti no tālākām zemēm, novākti negatavi, nogatavināti. Turklāt arī veikalu plauktos noguļ ilgu laiku.

Turpretī saldētie dārzeņi tiek novākti jau gatavi, strauji saldēti un tad sapakoti!

”Tā ir tehnoloģija, kas ļoti labi ļauj saglabāt visus vērtīgos vitamīnus un minerālvielas. Līdz ar to, pētot un salīdzinot, svaigu un saldētu dārzeņu uzturvērtību, biežāk gan par vērtīgākiem atzīstami otrie,” informē Anita.

Anita piekrīt, ka nav nekā garšīgāka par svaigu, tikko no dārza atnestu burkānu vai cukini, bet cik gan mums ir iespēja ēst tik tiešām īstu, sezonālu, vietējo un dabīgu?

Žāvēti augļi.

Augļi paši par sevi mūsdienās nav īpaši populāri sava augstā fruktozes satura dēļ. Modē vēl arvien ir baidīties no ogļhidrātiem, bet žāvētiem augļiem daži vispār iet garām ar līkumu.

Žāvēti augļi ir tie paši augļi, kuri apstrādes procesā zaudē visu ūdeni.

”Jāatceras, ka to uzturvērtība saglabājas, tie ir bagāti šķiedrvielām, antioksidantiem, vitamīniem (C vitamīns gan samazinās) un minerālvielām. Turklāt – žāvēti augļi ir ļoti ērti ņemami līdzi un ēdami kā uzkoda,” smaida Anita.