“Sajūtas nav salīdzināmas ne ar ko citu, ko ķermenis piedzīvojis.” Elita Drāke pirmo reizi dzīvē metas ledus aukstā ūdenī

3 komentāri
“Sajūtas nav salīdzināmas ne ar ko citu, ko ķermenis piedzīvojis.” Elita Drāke pirmo reizi dzīvē metas ledus aukstā ūdenī
PRIVĀTAIS ARHĪVS

Roņošana jeb peldēšana ziemā šoziem kļuvusi par īstu pašmāju hitu, un sociālie tīkli čum un mudž no kadriem, kuros ļaudis redzami iemērkušies āliņģī vai peldamies atklātā ūdenī. Daudzi stindzinoši aukstajā piedzīvojumā metušies pirmo reizi, kamēr citi var palepoties ar vairāku gadu pieredzi.

Šoziem debiju ekstrēmajā piedzīvojumā pieredzējusi skaistumkonkursu rīkotāja un veselīga dzīvesveida speciāliste Elita Drāke. Viņa atzīst – ūdens procedūras ķermenim ir vienas no svarīgākajām.

”Ūdens ir viena no piecām dabas stihijām, ko cilvēkam ir jāizmanto pēc iespējas dažādākajos veidos. Obligāti ir jāiemācās ūdeni dzert visas dienas laikā. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka ūdens attīra un stimulē ķermeni,” Skaties.lv norāda veselīgas dzīvesveida eksperte Elita Drāke.

Ilgus gadus Elita pieradusi dienu sākt ar aukstu dušu, par pastāvīgu rituālu kļuvusi arī veldzēšanās aukstā ūdenī, piemēram, pēc pirts apmeklējuma, bet iemērkšanās ledainajā ūdenī tika testēta vien šoziem.

”Es jau pati smaidu, ka esmu mazlietiņ atpalikusi no Latvijas iedzīvotājiem. Man laikam, kā saka, viss notiek īstajā brīdī. Radās situācija, un es nedomājot piekritu, jo, protams, prasās kāds jauns izaicinājums un jaunas sajūtas,” atzīst Drāke.

Līdz šim peldēšanās sezonu atklātā ūdenī Elita atklājusi ap Lieldienu laiku. Savukārt mesties ūdenī mīnus grādu aukstumā bijis, pirmām kārtām, liels darbs ar sevi: ”Man bija ar sevi jāparunā, jāsaprot, vai es tikšu galā vai ne – desmit grādu salā noģērbties un iet ūdenī.

Tas nav tāpat vien – stāvēt plikam sniegā un drebināties. Kopumā es to pieņēmu kā jaunu virzību un pilnīgi mana pārliecība, ka tas man dos jaunas sajūtas. Par rezultātu es varēšu teikt maijā, kad zināšu, cik dziļi tas izmainīs iepriekš esošās sajūtas.

Pirmo sajūtu nevar salīdzināt ne ar vienu piedzīvojumu ķermenī, kas man bijis līdz šim, tā ir pilnīgi jauna transformācija. Iznākot krastā, nožūsti, saģērbies un jūti, ka ķermenis ir atsevišķi no drēbēm. ”

Elitas pirmā iemērkšanās ledus aukstajā ūdenī notikusi Kaļķugravas svētavotos. ”Izrādās, pati vieta arī ir ļoti spēcīga. Tajā vietā ir tiešām 13 īpaši avoti,” mundri saka veselīga dzīvesveida eksperte. Viņa iecerējusi šim ekstrēmajam hobijam nodoties reizi nedēļā.

Kā norāda Drāke, regulāras ziemas peldes norūda ne tikai ķermeni, bet arī stiprina garu un raksturu.

”Organisma norūdīšana ir praktizēta jau tūkstošiem gadu un it sevišķi to pārzina Sibīrijā un Krievijā vispār. Fizioloģiski uzlabojas asinsrite, limfa darbība, organismam ir iedots jauns impulss paātrināt darbību. Ko tas dod? Tas nozīme, ka atjaunojas šūnas, āda saņem impulsu atjaunoties un mainās ādas konsistence.

Emocionāli no kontrasta un stresa tiek piedzīvota šoka terapija, es to saucu par cietā diska maiņu, kad galvā notiek transformācija. Ja to dara regulāri un saskaņā ar pārliecību, attīrās gan ķermenis, gan gars, gan arī astrālais plāns,” stāsta veselīgas dzīvesveida speciāliste.

Kā norāda Drāke, roņošanas ir lielisks kardio treniņš un ieguvumus no ziemas peldes visizteiktāk izjūt tie, kuri sirgst ar sirds kaitēm.

Viens no svarīgākajām lietām, kas cilvēkiem jāņem vērā, pieņemot šo stindzinošo izaicinājumu, ir pareiza elpošana.

”Ir jāelpo ar diafragmu. Un vispār ir jāelpo. Pretējā gadījumā ūdenī būt ir ļoti grūti. Arī kāpt vajag lēnām, bet atlaižot domas. Aukstajā ūdenī ieelpas un izelpas jāveic dziļākas. Tad ķermeni pats sevi sāk sildīt. Var pat redzēt, kā viņš pulsē. Pašā ūdenī nav tik auksti, auksti ir pēc tam, jau iznākot krastā, jo viss ķermenis saspringst.

Praktisks Elitas ieteikums debitantiem ir neaizmirst par cepuri. Tāpat līdzi jābūt vilnas zeķēm un cimdiem, kā arī halātam vai lielam dvielim, kurā ietīties.

”Bet pats galvenais ir nedomāt – vienkārši darīt un baudīt to īpašo sajūtu,” tā Drāke.

Aizliegti piena produkti un tomāti, īpaši ieteicami griķi un kanēlis. Elitas Drākes ieteikumi ziemas ēdienkartei