Komentāri
Pagatavo laikus! Lieldienu svētku galda karaliene – Lieldienu pasha
Foto: Skaties.lv

Īsts Lieldienu svētku galds nav iedomājams bez tradicionālās Lieldienu kūkas jeb pashas. Tā kā pirms Lieldienu svētdienas ir brīvas divas dienas, tad pashu vari gatavot kopā ar jauno paaudzi un pārvērst šo darbiņu īstos gaidīšanas svētkos.

Lieldienu pasha ir jāpagatavo vismaz dienu iepriekš, lai tās sastāvdaļas kārtīgi savā starpā sadraudzētos un veidotu neatkārtojamu, debešķīgu garšu.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Sastāvdaļas:

  • 1,5-2 kg biezpiena;
  • 300 g rozīņu;
  • 200 g dažādu žāvētu augļu un sukādes;
  • 200 g dažādu krāsu marmelādes;
  • dažādi rieksti
  • citrons;
  • 4 olas;
  • 200 g sviesta;
  • 200 g cukura;
  • vaniļas cukurs;
  • 200 g saldā krējuma.

Vēl noteikti nepieciešama marle, kurā pashu ieriktēsi, un slogs, ar ko kūku kārtīgi sapresēt. Kā arī ļoti izplatīta iezīme, – daudziem negaršo rozīnes, tādēļ ir divas iespējas, – šo sastāvdaļu pashai nepievienot, vai arī masu sadalīt. Lai neapdalītu tos ēdājus, kam rozīnes garšo, vienai masas daļai rozīnes pievieno, otrai – nē. Vislielāko laiku aizņems žāvēto augļu, riekstu un marmelādes sasmalcināšana. Taču, ja šo darbu dara labā, vairāku paaudžu kompānijā, tad viss tiks paveikts ātri un ar prieku.

Foto

Pagatavošana

Rozīnes un citus žāvētos augļus var nedaudz pamērcēt siltā ūdenī. Izkausē sviestu, pievieno daļu cukura. Maisa, līdz viss izkusis. Biezpienu vari izdzīt caur sietu, vari arī neizdzīt. Biezpienam pievieno olas, rozīnes un sasmalcinātus žāvētos augļus, marmelādes, sukādes ,un riekstus. Lai marmelādes pārāk nesaķeptu, sagrieztas tās var nedaudz apviļāt miltos. Pierīvē citrona miziņu. Pievieno izkausēto sviestu un cukuru. Saputo saldo krējumu ar atlikušo daļu cukura un vanilīna cukuru. Visu masu kārtīgi samaisi. Bļodā ieklāj marli  un ieliec biezpiena masu un ievīsti to marles audumā. Turi zem sloga 12 – 24 stundas vēsā vietā. Pirms ēšanas pashu uzliec uz apaļa šķīvja un dekorē ar sukādēm, marmelādi, riekstiem utt., kā vien pašai tīk.

Lasi vēl