Komentāri
Kā Jāņu mielastu padarīt veselīgāku? Vienkārši, bet izcili Lolitas Neimanes knifiņi
07. 03. 2014 Dietolo?e Lolita Neimane (gatis gierts / f64)

Salīdzinot ar Lieldienām, Ziemassvētkiem un citiem svētkiem, Jāņos galdā celtā maltīte ir daudz veselīgāka, sarunā ar portālu Skaties.lv pauž diētas ārste Lolita Neimane. Taču kas Neimanei sakāms par latviešu svētku galdā tik iecienīto šašliku?

”Tas, ka Līgo svētkos nevajag ēst šašliku, no manas puses izklausīties ķecerīgi,” portālam Skaties.lv atzīst diētas ārste Lolita Neimane.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

”Vislabākā alternatīva ir šašliku marinēt pašam. Protams, nevajadzētu marinēt treknu gaļu, piemēram, kakla karbonādi. Manuprāt, vislabāk ir grilēt filejas – vistas, tītara vai cūkas filejas. Tas varbūt ir dārgāk nekā citas gaļas, bet nevajag ”spiest” uz kvantitāti, bet uz kvalitāti,” rekomendē diētas ārste.

Līdzās gaļai uz grila var likt arī kabačus, sēnes, papriku, baklažānus. ”Ja mēs gribam ”veselīgā šķīvja” principu, tad pusei no tā jābūt dārzeņiem. Viena ceturtdaļa varētu būt karsti dārzeņi, otra ceturtdaļa – svaigi.

Kopumā Jāņu ēdienkarte nav tā smagākā, jo galdā tiek celts daudz ogu – zemenes, gurķi, tomāti, salāti. Un ja vēl gaļu pieskata, lai nav pati treknākā, viss ir kārtībā.

Jāēd arī Jāņu siers – tur nav nekādu alternatīvu,” norāda Neimane un akcentē, ka Līgo svētki un Jāņi nebūt nav tie neveselīgākie svētki.

Un alus? Kā gan bez tā, bet, protams ar mēru.

”Ir jānodala svētki no ikdienas. Skaidrs, ka Jāņos tiek dzerts arī alus. Bet tas jālieto tā, lai nākamajā dienā var vadīt automašīnu. Pats galvenais ir alkoholiskos dzērienus nejaukt. Vienīgais, ar ko alkoholu var jaukt, ir ūdens ar piparmētru lapām,” iesaka Neimane.

Ikdienā mums patiesībā būtu jāēd daudz vienkāršāk, mazāk un lēnāk. Neimane sniedz padomu arī svētkos: ”Ēdienu jāmēģina izbaudīt, ēdot ļoti lēnām. Tad parasti nevar apēst tik daudz.

Manuprāt, Jāņiem nepiestāv rasoli un majonēžu salāti. Ēdienam jābūt zaļam, krāsainam, sarkanam – tas ir viss, kas patlaban nopērkams tirgū.”

Neimane pati svētku galdā plāno celt pašas gatavotu, dabīgajā ābolu sulā marinētu šašliku, sklandraušus, sieru, ogas, zaļumus.

Foto: Lolita lieliskā formā

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl