Ko gatavot no griķiem? Lieliskas receptes šefpavāra Zommera gaumē

6 komentāri
Ko gatavot no griķiem? Lieliskas receptes šefpavāra Zommera gaumē
EVIJA TRIFANOVA, LETA

Par īstu kulta produktu šajā pavasarī kļuvuši griķi. Produkts, kas zināms kā šķiedrvielu, olbaltumvielu, aminoskābju un ogļhidrātu avots, ir ļoti ātri pagatavojams un variācijas iespējamas visdažādākās. Receptes, pēc kurām gatavojot īpaši kļūdīties nav iespējams, atklāj pazīstamais šefpavārs Raimonds Zommers, kurš ar dažādiem padomiem neskopojas arī TV3 kulinārijas šovā ”Jampadracis virtuvē”.

Kā Skaties.lv atzīst Raimonds Zommers, viņam ir pārliecība, ka cilvēks zina, kā pagatavot septiņus līdz desmit ēdienus, ko gandrīz visu dzīvi vai kādu ilgu laika periodu ”griež uz riņķi”. Arī pārtikas grozs pārmaiņas piedzīvo, vien mainoties sezonām, bet visumā tas paliek nemainīgs.

Kā zināms, daudziem griķi saistās ar padomju laikiem, un šodien šiem cilvēkiem griķus iemānīt ir pagrūti. ”Taču griķi, pagatavoti pankūkās vai maizē, ir vienkārši dievīgi. Griķus var samalt, bet var izmantot arī griķu miltus.

Šos divus ēdienus mēs ikdienā gatavojam un pasniedzam viesiem – pilnīgi cits redzējums, citas garšas, cits agregātstāvoklis un cita filozofija,” eksperimentēt virtuvē iesaka šefpavārs.

Gatavojot pankūkas, gan jārēķinās ar kādu niansi: ”Pankūkas nevarēsim uzcept super plānas. Tad klāt jāliek nedaudz kviešu miltu. Ja mums ir griķu milti, gatavojam pēc parastas pankūku receptes. Tiesa, pankūkas izdosies nedaudz irdenākas.

Tāpat tās var bagātināt ar gaļu, ievārījumu – praktiski jebko. Vienīgā atšķirīga, ka griķu pankūkās nav tik daudz lipekļa.”

”Man ļoti patīk dažādi sautējumi. No saknēm uztaisa bāzi, kurai pievieno tomātus, kariju, kokospienu, kā arī pākšaugus, ko var aizstāt ar griķiem. Ļoti labi ”sasienas” kopā. Šis it īpaši ieteicams veģetāriešiem, kuriem jāuzņem cieti saturoši produkti, kas ir arī griķi.

Sautējumu var bagātināt ar sieru, spinātiem – ko nu sirds kāro. Pa virsu var izlikt pat zivs gabaliņu,” griķu pagatavošanas paņēmienu atklāj Zommers.

Ne mazāk interesants piedzīvojums garšas pasaulē būs plaši iecienītā risoto, ko oriģināli gatavo no rīsiem, pagatavošanā rīsus aizstāt ar griķiem.

”Gatavo tieši tāpat, un tieciet man, ja to visu papildina ar saulē kaltētiem tomātiem, olīvām, labi daudz Parmezāna siera, man grūti iedomāties, kurš to visu nenotiesātu,” recepti atklāj šefpavārs.

Vēl kāds gatavošanas paņēmiens, kas tautā jau atzinīgi novērtēts, ir griķus gatavot falafelā. Recepte ir pavisam vienkārša: griķus vāra, līdz tie ir viegli pašķīduši, tos sajauc ar kuminu, koriandru un sildošām garšvielām – krustnagliņu vai kanēli, pievieno jauno kazas sieru un masu veido bumbiņās, ko nopanē olās un smalki maltā rīvmaizē un fritē lielā eļļas daudzumā. ”Tas ir ļoti, ļoti garšīgi,” tā šefpavārs.

Lai griķus izvārītu īpaši gardus, pirmkārt, svarīgi izvēlēties pareizo proporciju attiecībā pret ūdeni, kas ir viens pret divi, un nebaidīties izmantot ļoti sātīgu buljonu: ”Jūs redzēsiet, atvērsies pilnīgi jauna pasaule!”