Kad savā mazajā virtuvītē vari sajusties kā izsmalcinātajā Parīzē – gatavojam makarūnus ar Lindu Rutuli

Pievienot komentāru
Kad savā mazajā virtuvītē vari sajusties kā izsmalcinātajā Parīzē – gatavojam makarūnus ar Lindu Rutuli
Foto: Sabīne Zvirbule/Skaties.lv

Man allaž licies, ka visgaršīgākie makarūni noteikti ir baudāmi kādā mīlīgā franču kafejnīcā Parīzes centrā ar skatu uz Eifeļa torni, jo, kā zināms, tieši Francija ir makarūnu jeb mandeļu bezē cepumu mājvieta. Lai arī par Franciju es vēl tikai sapņoju, savā mazajā virtuvītē sajutos gluži kā Parīzē, jo ar talantīgās fotogrāfes un, kā izrādās, arī lieliskas garšu meistares Lindas Rutules palīdzību mēs pagatavojām visgaršīgākos makarūnus pasaulē. Un es tiešām nemānos!

Līdz pat brīdim, kad sākām gatavot makarūnus, man šķita, ka šis nav man – tāda ķēpāšanās, “čakars” un milzīgs naudas (jā, makarūni nav lēts prieks) un laika ieguldījums… Nē, nē, lūdzu, neaizver šo rakstu, jo šīs domas bija vien īslaicīgas. Tā bauda, ko var gūt no ēdiena un tā gatavošanas procesa ir vārdos neizsakāma.

Linda mani nomierināja – šāds ēdiens ir jāgatavo ar mīlestību, un, ja ievērošu visas proporcijas, nekam nevajadzētu noiet greizi. Un tā, mēs sākam!

Sastāvdaļas

Foto: Sabīne Zvirbule/Skaties.lv

Cepumiņiem
  • 55 g cukura
  • 60 g pūdercukura
  • 70 g mandeļu miltu
  • 55 g olbaltuma
  • pārtikas krāsvielas pēc izvēles
Krēmam
  • 150 g šokolādes
  • 150 g svaigā siera
  • laima miziņa
  • lavandas ziedi (pēc izvēles)

Pagatavošana

Foto: Sabīne Zvirbule/Skaties.lv

Pirms gatavošanas svarīgi laikus izņemt olas no ledusskapja, lai tās pastāv istabas temperatūrā.

Sāk kult olu baltumu. Līdzko tas kļūst gaisīgs, lēnām pievieno cukuru. Linda iesaka nebērt visu reizē, bet sadalīt cukuru trīs daļās un vienmērīgi turpināt kult. Masu kuļ līdz brīdim, kad cukurs ir pazudis. Pievieno krāsu un turpina kult, līdz masa kļūst stingra, bet gaisīga.

Masai pievieno izsijātus mandeļu miltus un pūdercukuru. Sastāvdaļas “iecilā”, maisot visu no malām uz vidu. Svarīgi būtu izmantot silikona lāpstiņu!

Konditorejas maisiņā iepilda cepumu masu un ap apaļu uzgalīti uzklāj to uz speciāla makarūnu cepumu paliktnīša. Var klāt arī uz cepampapīra. Makarūniem vajadzētu vismaz 3o minūtes pastāvēt istabas temperatūrā pirms tos likt cepeškrāsnī.

Liek 150 grādu karstā krāsnī un cep 15 minūtes. Pa to laiku pagatavo krēmu.

Ūdens peldē izkausē balto šokolādi. Pievieno svaigo sieru un maisa, līdz izveidojas vienmērīga masa. Pievieno sarīvētu laima miziņu vai lavandas ziediņus.

Makarūnus izņem no cepeškrāsns un gaida, kad tie atdziest, tikai tad noņem no pannas.

Atdzisušos makarūnus pilda ar krēmu.

Gardos cepumus var apbērt ar pūdercukuru.

Foto

Linda Rutule atklāj, ka vissvarīgākais ir ievērot proporcijas un šādu ēdienu gatavot ar mīlestību. Runājot par mīlestību, tuvojoties 8. martam jeb sieviešu dienai, vēlējos noskaidrot Lindas domas par šiem svētkiem un to, kad ir īstais brīdis atzīties mīlestībā.

Linda Rutule
Fotogrāfe, grafiskā dizainere

“Es domāju, ka nav jābūt vienai dienai gadā, lai vīrietis savai sievietei varētu atzīties mīlestībā un pateikt, cik ļoti viņa ir skaista un mīļa. Es neesmu pret 8. martu, bet esmu par to, ka vīrietis savas sajūtas pauž brīdī, kad viņš to visvairāk vēlas darīt, nevis ar piespiešanos vienā konkrētā datumā.”

Skaties.lv novēl pavadīt ne tikai astoto, bet arī visus pārējos martus ar tiem cilvēkiem, kurus jūs visvairāk mīlat! Un, protams, pacienājiet savu mīlestību ar izsmalcinātajiem franču cepumiņiem, gaidot pavasari!

[viaplaywidget]