”Garšīgi” foto: Rīgas sirdī top Baltijā pirmais kūku muzejs

4 komentāri
”Garšīgi” foto: Rīgas sirdī top Baltijā pirmais kūku muzejs
Mārtiņš Zilgalvis/f64

Ar kārtīgu mājas kūku mielastu, dzīvo mūziku un sirsnīgām sarunām pašā Rīgas sirdī, Spīķeros, Kristības piedzīvojis Baltijā pirmais kūku muzejs.

Lai arī saldummīļu paradīze apmeklētājiem oficiāli durvis vērs Muzeju naktī, marta izskaņā notikušas simboliskas tā Kristības.

Idejas autore ir pazīstamā mājas kūku cepēja Ilze ‭Kupča. Atbalstīt Ilzes iniciatīvu uz simboliskajām Kristībām bija ieradušies kā sabiedrībā pazīstami ļaudis, tā personības, kuras emocionāli un finansiāli gatavas atbalstīt unikālo ieceri, un pat kundze no ”Staburadzes”, kura pirms daudziem gadu desmitiem bijusi klāt, kad konditori radījuši un uz Maskavu apstiprināšanai sūtījuši tādu leģendāru toršu receptes kā, piemēram, tagadējā ”Cielaviņa”.

Mīlestību pret darbu un māku cept biskvītu muzeja autorei Ilzei Kupčai iemācījusi vecmāmiņa, un bērnībā iegūtās prasmes un mīlestība pret mutē kūstošo gardumu vēlāk pielietoti, izveidojot mājas kūku biznesu un nu jau arī muzeju.

Tajā varēs apskatīt aksesuārus, kādi laiku lokos pielietoti gardumu cepšanā, dzirdēt aizraujošus stāstus par toršu vēsturi, to visu nobaudīt un arī pašam iemēģināt roku darbnīcā.

Tapšanas stadijā ir arī īpaša grāmata, kurā apkopotas Latvijas tradicionālo kūku receptes, katrai pieskaņojot īpašu, pie mums ražotu vīnu.

”Piemēram mājas kūka ar vārīto krēmu un pieneņu vīns,” kārdina Kupča.

Kā svinīgajā pasākumā savā uzrunā aicināja Kupča, ikvienai ģimenei vajadzētu ieviest tradīciju – reizi dienā sanākt kopā. Un kāpēc ne uz gardu desertu?

4 komentāri