Fitnesa trenere Anita Pužule uzskata, ka kālis, bietes un kale kāposts ir lieliski rudens vitamīnu avoti

3 komentāri
Fitnesa trenere Anita Pužule uzskata, ka kālis, bietes un kale kāposts ir lieliski rudens vitamīnu avoti
INSTAGRAM

Viena no populārākajām Latvijas fitnesa trenerēm Anita Pužule apzinās dārzeņu lietderību, vitamīnu pārbagātību un labprāt iesaka kādus rudens dārzeņus lietot uzturā, lai iegūtu pēc iespējas vairāk nepieciešamās uzturvielas!

Kale kāposti – pazīstami arī kā lapu kāposti. Šādus kāpostus Latvijā nav nemaz tik vienkārši atrast, lai gan jau gadiem tos pie mums audzē diemžēl lopbarībai.

Fitnesa treneres Anitas Pužules ieteiktās alternatīvas ierastajai desmaizei

Fitnesa trenere Anita Pužule atklāj, kā gardi un pilnvērtīgi ēst, uzņemot tikai 1600 kalorijas

”Ar ko tad šīs tumši zaļās, cietās lapas tik īpašas? Kale ir uzturvielām īpaši bagāts dārzenis, satur ļoti maz kaloriju un ir viens no labākajiem vitamīnu un minerālvielu avotiem, kāds atrodams uz mūsu planētas!” atklāj Anita.

Kale lietošana uzturā tiek saistīta ar samazinātu hronisku slimību risku, pozitīvu ietekmi uz redzi. Augs ar lielāko luteīna saturu, palīdz samazināt asinsspiedienu, stiprināt kaulus. Tas satur vairāk vitamīna C, karotenoīdu un augu valsts proteīna nekā spināti! Bagātais antioksidantu saturs padara kale par lielisku ieroci cīņā ar antioksidantiem.

Gatavot lapu kāpostus var gan smūtijos, gan sautējumos, gan cepeškrāsnī 5 minūšu laikā sacept kale čipsus.

”Resnums nav jāreklamē – tas ir slinkums un nolaidība.” Fitnesa trenere Anita Pužule par ”body positive”

Anitai ļoti garšo olu mafini ar kale, viņa piedāvā pagatavošanas recepti:

Tev vajadzēs: 5 olas, lielu sauju kale, ēdamkaroti sarīvēta siera ar zemu tauku saturu, var pievienot arī kādu citu dārzeni, ko kārojas, pipari un citas garšvielas pēc gaumes.

Pagatavošana: sajauc kopā visas sastāvdaļas, izņemot sieru, lej silikona mafinu formiņās un cep cepeškrāsnī gatavus. Siltus pārkaisa ar sieru.

Kāļi – rudens un arī ziemas sākums ir labākais laiks kāļiem. Diemžēl, tie nav īpaši iecienīti mūsu ikdienas uzturā un žēl, ka tā.

Neskatoties uz varbūt diezgan nepievilcīgo izskatu, kāļi ir garšīgi un nenoliedzami, ir vieni no vērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas novācami un nopērkami rudens sezonā!

”Kāļi ir ļoti bagāti šķiedrvielām, satur ievērojamu daudzumu vitamīna B6, kāliju, magniju. 100 grami kāļa satur 25 miligramus vitamīna C (aptuveni 42% no dienas normas) un tajos ir tikai 37 kalorijas! Kālis ir labs kālija, magnija un kalcija avots, satur arī selēnu, kas nepieciešams reproduktīvajai veselībai,” informē Anita.

Lielais antioksidantu saturs padara kāļus par lieliskiem sabiedrotajiem cīņā ar brīvajiem radikāļiem. Piedevām kālis ir labs glikozinolātu avots – šīs bioloģiski aktīvās vielas palīdz mazināt iekaisuma procesus, samazina sirds slimību riskus, kā arī kolorektālā, prostatas un krūts vēža riskus!

Lai biežāk iekļautu šo brīnišķīgo dārzeni uzturā, der paturēt prātā, ka kāļi ir laba alternatīva ierastajiem un reizēm apnikušajiem kartupeļiem!

Septiņi ”sliktie produkti”, kurus vērts atstāt ēdienkartē, ja gribi notievēt! Iesaka Anita Pužule

Ēst maizi vai neēst? Fitnesa trenere Anita Pužule lauž stereotipus par maizes lietošanu uzturā

Anita iesaka, pagatavot krāsnī ceptus kāļu frī, par kuriem visi vienmēr ir sajūsmā!

Nepieciešamais: kāļi (daudzums atkarīgs no ēdāju skaita), olīveļļa vai cita augstas kvalitātes eļļa, garšvielas (kaltēti ķiploki, paprika, timiāns, pipari)

Gatavot ir elementāri: sagriez kāļus palielos salmiņos, apsmidzini ar eļļu, pievieno garšvielas. Liec uz cepamās plāts un cep cepeškrāsnī 30 minūtes – aptuveni 220 grādos, ik pa laikam samaisot, lai apceptos vienmērīgi – no visām pusēm.

Ēst maizi vai neēst? Fitnesa trenere Anita Pužule lauž stereotipus par maizes lietošanu uzturā

Bietes – ar augsto šķiedrvielu, mangāna un folātu saturu, arī bietes nepieciešams ierindot rudens dārzeņu topā! Tās ir labs C vitamīna, B6 vitamīna, kālija, magnija, fosfora, mangāna un dzelzs avots. Mums labi zināmais dārzenis palīdzēs cīņā pret infekcijām, iekaisumiem, aknu bojājumiem un arī radiāciju.

”Bietes satur daudz nitrātu, kas palīdz paplašināt asinsvadus, tādējādi, pazeminot asinsspiedienu un pozitīvi ietekmējot sirds veselību. Biešu lietošana uzturā palīdz uzlabot fizisko aktivitāšu līmeni, lieliski noder pret muskuļu nogurumu un veicina asins pieplūdi smadzeņu šūnām. Ir pierādīts, ka biešu ekstrakti var palēnināt ļaundabīgo audzēju šūnu augšanu un izplatīšanos,” informē Anita.

Šis dārzenis palīdzēs arī cīņā pret stresu, veicinās tauku vielmaiņu un palīdzēs samazināt holesterīna līmeni.

Bietes ieteicams tvaicēt, cept un grilēt, marinēt, vārīt, kā arī spiest sulu. Fitnesa trenere iesaka pamēģināt kādus neierastākus salātus ar bietēm, kas palīdzēs atklāt no jauna šo superdārzeni!

Anitas ieteiktie biešu salāti:

Nepieciešams: pāris nelielas vārītas bietes, dažas saujas rukolas, ēdamkaroti feta siera, aptuveni 70 grami grauzdētu pekanriekstu un saujiņu kaltētu dzērveņu, balzametiķis, melnie pipari.

Pagatavošana: bietes jāsagriež plānās šķēlītēs. Traukā kārto rukolu, pievieno bietes, pārkaisa ar sadrupinātiem riekstiem, dzērvenēm un sieru, pārlej balzametiķi un pārkaisa ar pipariem.