Fitnesa trenere Anita Pužule atklāj ķirbja un burkāna lietderību, kā arī gardas ēdienu receptes

1 komentārs
Fitnesa trenere Anita Pužule atklāj ķirbja un burkāna lietderību, kā arī gardas ēdienu receptes
INSTAGRAM

Viena no pieprasītākajām fitnesa trenerēm Latvijā, skaistumkaraliene Anita Pužule zina, ka līdz ar lietainajiem un tumšajiem vakariem ikdienas aktivitātes samazinās, un cilvēka organisms sāk orientēties uz mieru un arī uz siltuma saglabāšanu, kas izpaužas nevēlama tauku slānīša veidā. No tā izvairīties ir pavisam vienkārši, galvenais, atcerēties par kaloriju patēriņu, fiziskām aktivitātēm un orientēties uz vietēju, sezonālu produktu lietošanu uzturā.

Anita uzskata, ka Latvijas rudens ir bagāts ar brīnišķīgām dārza veltēm, kas ir gan garšīgas, gan ļoti veselīgas!

Savu ēdienkarti Anita nespētu iedomāties bez ķirbja un burkāniem.

Septiņi ”sliktie produkti”, kurus vērts atstāt ēdienkartē, ja gribi notievēt! Iesaka Anita Pužule

Ķirbis – tas ir viens no rudens simboliem, sākoties vēsajam laikam, ar to ir pilni veikalu plaukti un tirdziņi!

”Ķirbji satur ļoti daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, bet visvairāk tajos atrodams A vitamīns, kā zināms, tas ļoti noderīgs redzei, ādas veselībai, organisma spējai pretoties dažādām infekcijām, turklāt veicina kaulu un zobu veidošanos un arī stiprina nervu šūnas. Tāpat ķirbju sastāvā ir vērtīgas pektīnvielas,” sarunā ar portālu Skaties.lv stāsta Anita.

Fitnesa trenere paziņo, ka šis lieliskais dārzenis (patiesībā oga) satur B1, B2, C, E, PP vitamīnus, kā arī minerālvielas – kāliju, kalciju, magniju, cinku, fluoru un daudzas citas. Ķirbji ir lieliski antioksidanti, ir ieteicami diabēta pacientiem, tiem piemīt anti kancerogēnas un pretiekaisuma īpašības.

”Tie garšo lieliski un pagatavošanas iespējas ir tik daudz, ka grūti izvēlēties! Man ļoti garšo visas iespējamās biezzupas un krāsnī cepti ķirbji, tie lieliski iederas gan sāļos ēdienos, gan saldajos. Brīvdienās pamēģini izcept ķirbju kēksiņus, tie ir garšīgi, smaržo fantastiski un ļoti, ļoti vienkārši gatavojami!” tā Anita.

Ēst maizi vai neēst? Fitnesa trenere Anita Pužule lauž stereotipus par maizes lietošanu uzturā

Ķirbju kēksiņu recepte!

Vajadzīgais: 150 grami sablendēta ķirbja (gabaliņos sagrieztu ķirbi minūtes 10 sautē, tad sablendē vienmērīgā masā), 3 olas, 1 tējkarote vaniļas ekstrakta, 350 grami mandeļu miltu, 1,5 tējkarotes cepamā pulvera, 1 tējkarote kanēļa, šķipsniņa sāls, 100 gramus tumšās šokolādes (vai šokolāde bez pievienota cukura) un saldinātājs pēc izvēles.

Kā gatavot: Ar mikseri sajauc ķirbjus, olas, vaniļas ekstraktu un saldinātāju (vai cukuru), pievieno miltus, cepamo pulveri, sāli, kanēli. Sadrupina šokolādi un uzmanīgi iemaisa masā (atstāj pāris ēdamkarotes pārkaisīšanai). Liek masu mafinu formiņās un cep 25-30 minūtes 180 grādos. Kad mafini gatavi, tos pārkaisa ar atlikušajiem šokolādes gabaliņiem.

Burkāni – tie bijuši Anitas ēdienkartē nepārtraukti. Viņa atceras, ka bērnībā tieši tie, nevis šokolāde vai konfektes, bija viens no iecienītākajiem gardumiem. Nav brīnums, spilgtā krāsa un saldā garša to padara par vienu no bērnu iemīļotākajiem sakņaugiem! Un tas ir tik ļoti pozitīvi, ņemot vērā, cik viegli pieejami un vērtīgi ir šie dārzeņi.

”Tie bagātīgi satur karotenoīdus, kas pateicoties antioksidatīvajām īpašībām, ir lielisks palīgs cīņā pret brīvajiem radikāļiem un audzējiem. Īpaši smēķētājiem der atcerēties, ka beta karotīns ir pierādīts līdzeklis tieši plaušu vēža profilaksē. Daži zinātniskie pētījumi norāda burkānu sulas lietošanas pozitīvo ietekmi uz leikēmijas šūnu nogalināšanu un attīstības kavēšanu,” nopietni nosaka Anita.

Anita piebilst, ka visiem ir labi zināma burkānu pozitīvā ietekme uz redzi, pateicoties augstajam A vitamīnu saturam. Burkānu lietošana uzturā palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, asinsspiedienu un spēcina mūsu imunitāti, kas šajā gadalaikā ir īpaši svarīgi!

”Resnums nav jāreklamē – tas ir slinkums un nolaidība.” Fitnesa trenere Anita Pužule par ”body positive”

Kā gatavot? Ēst svaigus, rīvēt salātos, griezt spirālēs, sautēt, tvaicēt, zupās, smūtijos – vaļa brīvai fantāzijai!

Drēgnos vakaros Anita iesaka pagatavot sildošo un aromātisko burkānu biezzupu ar ingveru!

Burkānu biezzupas ar ingveru recepte:

Sastāvdaļas: 4 vidēji lieli burkāni, tējkaroti kumina sēklu, tējkarote kurkumas, šķipsniņa Himalaju sāls, īkšķa lieluma ingvera sakne, nomizota un sasmalcināta, 800 mililitri dārzeņu buljona (bez sāls vēlams), olīveļļa.

Gatavošanas: Burkānus sagriez palielos gabalos, pārkaisi ar kumina sēklām, kurkumu un sāli, cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 20 minūtes. Dziļā pannā ielej nedaudz olīveļļas, liek ingveru un pievieno burkānus. Pielej buljonu un sautē līdz burkāni pavisam mīksti. Atdzisušu sablendē un pirms pasniegšanas atkal uzsilda.

Jau rīt lasi Anitas domas par kale kāpostiem, bietēm un kāļiem. Kā arī uzzini interesantas rudens velšu receptes!