Komentāri
Esi saaukstējusies? Slimosi vēl ilgāk, ja lietosi uzturā šos 7 produktus
Foto: pixabay.com./ freeimages.com

Ja pie slimības gultas ir piekalusi saaukstēšanās vai kāds vīruss, tad rīcības plāns ir zināms: daudz jādzer dažādas zāļu tējas, klepus sīrupi, jāveic inhalācijas u.tml. Taču, vai zināji, ka ēst nav ieteicams visu pēc kārtas? Jo ir produkti, kuri nepalīdzēs ātrāk tikt uz kājām. Tieši otrādi.

Rieksti

Rieksti ir vērtīgi, bet kalorijām bagāti. Bet liekas kalorijas saaukstēšanās novājinātam organismam nav vajadzīgas. Riekstos ir arī daudz tauku, kas uzsūcas lēnām. Vairākām šķirnēm riekstu virskārta var kairināt kaklu, kas nepavisam nav vajadzīgs, ja slimo ar saaukstēšanos.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Svaigi augļi un dārzeņi

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Pārsteigums, vai ne? Lai uzņemtu vitamīnus parasti taču iesaka ēst pēc iespējas vairāk svaigas dārza veltes. Taču tas ir noderīgi tikai tādā gadījumā, ja slimība vairs nav sākuma stadijā, un organismam jāatjaunojas, uzņemot vitamīnus un minerālvielas.

Ja temperatūra ir ilgstoša, tad parasti ēst negribas, un kuņģa-zarnu trakta darbība ir palēnināta, taču svaigus augļus un dārzeņus nav viegli sagremot. Tāpēc labāk tos lietot uzturā tvaicētus vai vārītus. Ābolus, piemēram, var cept cepeškrāsnī. Savukārt apelsīni, citroni un citi citrusaugļi kairina sāpošo kaklu un rada skābu vidi, kurā labi attīstās baktērijas.

Kafija un alkohols

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Mēdzam taču ”ieraut” 50 g ko stiprāku, ja jūtam, ka slimība tūlīt, tūlīt būs klāt. Reizēm tas tiešām palīdz, bet tikai tad, ja organismā ir iekļuvušas baktērijas. Ja pie vainas ir vīrusu infekcija, tad alkohols būs bezspēcīgs. Ja centīsies ārstēties ar 50 g pašā saaukstēšanās ”karstumā”, tad nodarīsi sev vēl lielāku skādi, jo alkohols samazina organisma reakcijas, pavājina imunitāti un ļoti slikti iedarbojas uz aknām, kam tāpat jau ”darba pilnas rokas”, lai izvadītu no slimā organisma toksīnus. Savukārt kafija atūdeņo organismu, ko saaukstēšanās gadījumā nedrīkst pieļaut.

Piena produkti

Izrādās, vecmāmiņas ieteikums saaukstēšanās gadījumā iedzert uz nakti siltu pienu ar medu nav tas pareizākais. Visiem piena produktiem piemīt siekalu izdalīšanos vairojošs efekts. Tādā veidā tie bremzē iesnu ārstēšanu.

Tajā pat laikā kefīrs un jogurts stimulē zarnu trakta darbību. Tāpēc, lai izbēgtu no nevēlamā blakusefekta, pievieno šiem piena produktiem nedaudz ingvera vai kurkumas. Tas ne tikai samazinās siekalu vairošanos, bet arī sasildīs organismu no iekšpuses.

Cepumi un kakao

Kalorijām bagāti saldumi, cepumi, bulciņas, šokolāde u.tml produkti pazemina imūnsistēmas aktivitāti. Saldumi, starp citu, ir spējīgi nomākt leikocītu darbību, kas ir svarīgas šūnas, kas aizsargā mūs no vīrusiem un baktērijām. Turklāt saldā un lipīgā plēve uz kakla un rīkles sieniņām ir īstais perēklis, kur vairoties baktērijām. Vienīgais izņēmums no saldumiem, no kura nevajag izvairīties slimības laikā, ir medus.

Cepta gala, galerti un ātrās uzkodas

Trekna,  kalorijām bagāta un pārāk smaga pārtika slima cilvēka kuņģim un zarnu traktam. Vispār slimības laikā ir jālieto uzturā pēc iespējas mazāk gaļas produktu – desas, cīsiņus, auksto gaļu u.tml. Tieši tas pats stāsts attiecas uz ātrās ēdināšanas restorānu produkciju – frī kartupeļiem, dažādiem burgeriem u.tml.

Kartupeļi

Foto; pixabay.com

Foto; pixabay.com

No šī dārzeņa lietošanas uzturā slimības laikā jāatturas pārlieku lielā daudzuma kartupeļu cietes dēļ, kas arī var vairot siekalu izdalīšanos. Tādā veidā gan iesnas, gan klepus var ieilgt. Šis ieteikums attiecas uz visiem produktiem, kuros ir kartupeļu ciete. Arī uz ķīseļiem.

Bet ko lai ēd?

Ja organisms saka: neko negribu, piekrīti viņam. Vienīgais, – noteikti daudz dzer. Gan zāļu tējas, gan minerālūdeni. Ļoti laba ir svaigi spiesta burkānu sula.

Bet vispiemērotākais ēdiens slimniekam ir parastais vistas buljons ar dārzeņiem. Ne velti jau mūsu vecmāmiņas saaukstēšanos ārstēja ar  vistas buljonu. ASV zinātnieki ir izpētījuši, ka vistas buljonā veidojas īpaša viela karnozīns, kam piemīt īpaši spēcīgas imunitāti stiprinošas īpašības.

Lasi vēl