20 komentāri
Elita Drāke: Gavēnis cilvēkiem atgādina, ka rīšana nav dzīves jēga
PRIVĀTAIS ARHĪVS

Ik pavasari baznīcas kalendārā atzīmēts Lielais gavēnis jeb atturības dienas. Tas ilgst no Pelnu trešdienas līdz Lieldienām, un šogad tā sākums ir 6. marts. Kā gavēt veselīgi, sarunā ar Skaties.lv pieredzē dalās veselīga dzīvesveida speciāliste un skaistumkonkursu rīkotāja Elita Drāke.

Izsenis gavēnis saistījies ar attīrīšanos – gan garīgo, gan ķermenisko. Šoreiz vairāk par to, kā šajā laikā attīrīt organismu.

”Kā mēs redzam, ārā jūtamas pavasara vēsmas. Cilvēks pa ziemu ir noguris no aukstuma, viņš ir nosalis emocionāli un fiziski. Šis ir īstais laiks, kad attīrīt organismu.

Kādēļ tas ir vajadzīgs? Tādēļ, ka organisms, jo īpaši sirds, pa ziemu pārstrādājot nedzīvu, smagu ēdienu, nogurst, noveco un slimo. Šajā laikā mostas daba, un cilvēks sāk mosties līdz ar to.

Līdz gavēnim – janvārī un februārī – principā ir aizliegts badoties, ieturēt dažādas diētas. Tiem, kuri pievērš uzmanību sev un mīl sevi, ir ļoti labi šodien sākt gavēt. Arī tiem, kuri nav kristieši. Ja kādam traucē baznīcas uzstādījums – daudziem tas pēdējā laikā traucē –, tad es atgādinu, ka gavēnis ļoti labs process ķermenim, gatavojoties vasarai,” stāsta Elita Drāke.

Lielais gavēnis rit līdz pat Lieldienām – šogad tas ilgs nepilnas sešas nedēļas. Un kā šajā laikā sakārtot savu ēdienkarti, Drāke dalās savā pieredzē.

”Ir jāizveido kārtība jeb grafiks, un katram cilvēkam ir jāizveido savs, jo mēs esam ļoti dažādi – ļoti dažādi audzināti, mēs dažādi domājam, mums ir dažāda fizioloģija,” norāda veselīga dzīvesveida speciāliste.

Grafika ieviešana paredz, ka katru nedēļu vai katras desmit dienas no ēdienkartes jāizslēdz pa vienai produktu grupai, un pirmais, ar ko jāsāk, ir jāatsakās no dzīvnieku valsts olbaltumvielām.

”No šodienas tuvāko nedēļu ir jāņem nost gaļa, arī putnu gaļa. Tas nozīmē, ka nedēļas laikā sašaurinās kuņģis, ēdiens kļūst vieglāks, jo gaļai ēdienu piramīdā ir visaugstākais smaguma koeficients. Lai mazinātu bada sajūtu un lai nav vājums un nespēks, nevajag aizmirst bezrauga maizi.

Nākamajā nedēļā no ēdienkartes izslēdzam zivis. Rezultātā organismā parādās viegluma sajūta. Trešajā nedēļā atsakāmies no olām, kas arī ir viens no smagākajiem produktiem.

Visiem iepriekšminētajiem produktiem ir jābūt cilvēka ēdienkartē, bet gavēņa laikā, no tiem atsakoties, mēs attīrām organismu un dodam tam iespēju atpūsties, jo no dzīvnieku valsts olbaltuma organisms ļoti nogurst, to pārstrādājot.

Augu valsts olbaltums ir vieglāks, tāpēc veģetāriešiem, vegāniem un svaigēdājiem ir pilnīgi citas vibrācijas un sajūtas, kas ir atkarīgas no pārstrādes un produktu enerģijas,” skaidro Drāke.

Gavēņa ceturtajā nedēļā no ēdienkartes jāizslēdz piena produkti. Bet kas paliek pāri? Dārzeņi, augļi, rieksti un medus, tāpat ēdienkartē var akcentu likt uz dažādām putrām.

”Jārēķinās, ka var sākt ”sities” ārā visādas kaites – mutē var parādīties nelaba smaka, var uzmesties pumpas, var sākt reibt galva. Bet galvenais – nav jābaidās. Visas šīs iedarbības ir tādēļ, ka organismam ir šoks, zarnu darbība sāk strādāt citādāk un cilvēkam sākas attīrīšanās.

Organisms pats sāk ar sevi sarunāties un darboties, jo viņam ir brīvā enerģija,” norāda Drāke.

Gavēņa pēdējā nedēļa vai desmit dienas ir ekskluzīvas, tiesa, diezgan grūtas, jo cilvēkam jāatsakās arī no medus un jāpārtiek tikai no dārzeņiem un augļiem. Ja ir par grūtu, tad pēdējā nedēļā var ēst griķus, rīsus.

Elita Drāke pirmo reizi dzīvē metas ledus aukstā ūdenī

Paralēli askētiskajai ēdienkartei Elita iesaka atcerēties par uztura bagātinātājiem: ”Šobrīd ir pēdējais mēnesis, lai ēstu medu un medus produktus – bišu maizi, ziedputekšņus, peru pieniņu, jo imūnsistēmai un organisma stiprināšanai kaut kas ir nepieciešams.

Ļoti labs uztura bagātinātājs ir ķiploku tabletes. Visu mēnesi līdz gavēņa pēdējai nedēļai droši var ēst visu veidu sēklas – čia sēklas, linsēklas, saulespuķu sēkliņas, ķirbju sēklas, tāpat var taisīt savus miksus.”

Tāpat organisma attīrīšanā lieti noderēs eļļas, šajā saistībā īsts brīnumlīdzeklis ir mārdadža eļļa, ko speciālisti neiesaka lietot biežāk par divām reizēm gadā.

Tā kā gavēnis iekrīt pavasara gaidīšanas laikā, kad saule zemi vēl nav paspējusi sasildīt, Drāke iesaka turpināt rūpēties par imūnsistēmu, un šeit lieti noderēs ingvers un visu veidu garšvielas.

”To nevajag ignorēt, jo, tikai no uztura izslēdzot gaļu vai zivis, tas neko nedos pavasara labajai sajūtai. Ir mazliet vairāk jāiemīl sevi,” atzīst veselīga dzīvesveida eksperte.

Gavēņa laikā ierasti īstu slavas gājienu piedzīvo žāvētie augļi, ko Elita pirms ēšanas rekomendē izmērcēt: ”Lai tīrās zarnas un ar glikozi barojas sirds, aknas un smadzenes.”

Tāpat superprodukts šajā laikā ir klijas, kas izcili veic zarnu tīrīšanas funkciju.

Kā akcentē Drāke, līdz ar izmaiņām ēdienkartē, ko paredz gavēnis, zarnās tiek apturēti rūgšanas un pūšanas procesi, un rezultāti ir acīmredzami:

”Uzlabojas izskats – āda kļūs labāka, kā arī uzlabojas orgānu funkcijas, atgādinot, ka 99 procenti slimību pasaulē rodas no nepareizas un neveselīgas ēšanas. Šis ir viens solis tuvāk veselībai un pilnvērtīgai dzīvei.”

Gavēņa laikā ierobežots ir ne tikai uzturs, būtiskas izmaiņas jāievieš arī alkohola lietošanas ieradumos.

”Ziema ir sarkano vīnu laiks. Un tiem, kuri gavēni ievēro pēc baznīcas shēmas, es ieteiktu vīnu nedzert. Ja cilvēks gavēni ievēro, lai uzlabotu dzīves kvalitāti, sarkanvīnu var lietot. Pirmkārt, pašam nebūs tik liels stress. Īpaši tiem, kuri dzer stipros alkoholiskos dzērienus, labāk no galīgi nekā pāriet uz sarkanvīnu.

Sarkanvīns palīdz nervu sistēmai, labākam miegam, stiprina asinsvadus, sirdsdarbību,” kvalitatīva sarkanvīna labumus uzskaita Drāke. Viņa dzērienu izvēlē akcentu uz sarkanvīnu iesaka turpināt līdz jūnijam, kad tas ierasti tiek aizvietots ar baltvīnu.

”Esmu redzējusi simtiem cilvēku, kuriem gavēņa laikā šķiet, ka dzīve ir apstājusies, jo lielākā daļa sabiedrības uzskata, ka ēšana ir dzīves jēga. Ir jāmaina šis uzstādījums! Dzīves jēga ir pilnīgi kas cits. Ēšana ir tikai viens no izdzīvošanas punktiem. Un gavēnis palīdz cilvēkiem ieraudzīt, ka ne jau tikai ēšanā un rīšanā ir jēga dzīvei.

Tiklīdz cilvēks nomainīs šo uzstādījumu, gavēnis viņam būs vieglāk, jo viss ir galvā,” tā Drāke.