Aizliegti piena produkti, bet īpašā godā ceļami griķi un kanēlis. Elitas Drākes ieteikumi ziemas ēdienkartei

6 komentāri
Aizliegti piena produkti, bet īpašā godā ceļami griķi un kanēlis. Elitas Drākes ieteikumi ziemas ēdienkartei
PRIVĀTAIS ARHĪVS

Tāpat kā katrā gadalaikā izvēlamies piemērotāko apģērbu, atbilstoši laikam jāpielāgo arī ēdienkarte. Par to, ar ko vislabāk lutināt vēderu ziemā un no kādiem produktiem ieteicams izvairīties, Skaties.lv konsultē veselīga dzīvesveida speciāliste un skaistumkonkursu rīkotāja Elita Drāke.

Ziemas ēdienkarti jāsāk ievērot no oktobra un ierasti tā noslēdzas līdz ar pirmajām bērzu sulām. ”Ziemā cilvēka organismam, tāpat kā lācim alā, vajadzīgs siltums un nepieciešamība pārziemot – mūsu klimata apstākļos gan morāli, gan fiziski. Ziemas ēdienkarte cilvēkam palīdz pilnvērtīgāk pavadīt depresīvo un smago rudeni un ziemu un vairo dzīves kvalitāti,” sākoties aukstajam un tumšajam laikam, nepieciešamību ēdienkartē ieviest izmaiņas pamato Drāke.

Pirmā lieta, kam sākoties ziemai pievērts uzmanību, ir dabiskie uztura bagātinātāji.

”Viens no vērtīgākajiem Latvijas produktiem ir medus un tā produkti. Medu jālieto no vienas līdz trim tējkarotēm dienā. Ar medu nevar pārspīlēt. No medus produktiem es iesaku uzturā lietot ziedputekšņus, bišu maizi un peru pieniņu.

Nākamā svarīgā lieta ir ābolu etiķis, kas ir būtisks, lai līdzsvarotu organisma darbību. Ābolu etiķis ārstē apmēram 100 slimības. To es iesaku lietot gan salātos, gan zupās, gan dzert vienkārši kopā ar ūdeni.

Ļoti būtiskas uztura bagātinātājs ir klijas, kas spēcina organismu, veicina zarnu darbību un kalpo kā šķiedrvielu avots,” dabisko uztura bagātinātāju uzskaiti iesāk Elita.

Tos, kuri necieš ķiploku smaku, speciāliste iesaka uzturā lietot kapsulas ar ķiploku pulveri vai ķiploku tabletes. Ķiploks zināms kā lielisks līdzeklis, kas attīra zarnas un kalpo imūnsistēmas stiprināšanai.

Tāpat ziemas periodā uzturā jālieto eļļas. ”Mūsu klimata apstākļos svarīga ir linsēklu eļļa, dažādu dīgstu eļļas, riekstu eļļas – katrs lai izvēlas savai gaumei un vajadzībām, bet eļļas ziemā uzturā ir būtiskas omegas dēļ. Protams, ir nianse, ka viena eļļa tīra, otra stiprina, bet katrs pats savas laimes kalējs.”

Ziemas periodā cilvēki aicināti atgriezties pie zāļu tējām, kas dabīgā veidā uzlabo imūnsistēmu un organisma darbību.

Elita Drāke

Elita Drāke
Veselīga dzīvesveida speciāliste

”Tā latviešiem ir jau tūkstoš gadu sena zinātne. Terapijai ar zāļu tējām un uzlējumiem ziemas ēdienkartē jābūt noteikti. Tējas jādzer profilaksei, un te var pieminēt visu, sākot no kumelītēm, kliņģerītēm līdz piparmētrām un asinszālei,” iesaka Drāke.

Garšvielas uzturā ir ļoti būtiskas visu gadu, bet tumšākajā un aukstākajā laikā tām ir īpaša nozīme. ”Tā kā mums ir mazāk dabīgo garšaugu, var izvēlēties žāvētas, maltas un kaltētas garšvielas. Talkā jāņem arī ingvers, karijs un citas, kas nāk no Dienvidu valstīm, spektram jābūt plašam. Garšvielas gan silda, gan attīra, gan uzlabo asinsriti.

Ja mēs skatāmies vēsturiski, garšvielas bija viena no dārgākajām lietām, tās bija dārgākas par zīdu, dārgakmeņiem un zeltu. Tās, ievestas Eiropā, bija kaut kas īpašs. Tagad sapratne par to vērtību ir mazinājusies. Garšvielas nozīmīgas nav tikai Austrumu mācībās, bet arī pie mums – sākot ar dillēm, ķiplokiem, pētersīļiem, selerijām,” garšvielu brīnišķīgās īpašības slavē veselīga dzīvesveida speciāliste.

Elita aicina cilvēkus pievērst uzmanību, kāds un cik daudz tiek dzerts ūdens. Viņa to iesaka izvēlēties pēc pH līmeņa – jo tas ir augstāks, jo ūdens ir vērtīgāks.

”Ūdenim var likt klāt arī citronu, ābolu etiķi, bet svarīgi atcerēties, ka ziemā ūdens jādzer mazāk – ja vasarā dienā jāizder apmēram divi litri, tad ziemas periodā tas varētu būt litrs dienā. Tie, kuri sporto vai trenējas, var lietot vairāk. Bet ziemā mēs vairāk dzeram tējas, tādēļ ar ūdeni nevajadzētu pārspīlēt,” rekomendē Drāke.

Pirms ķerties pie ziemas ēdienkartes sakārtošanas, Elita cilvēkiem iesaka veikt pilnas asins ainas analīzes, ko pati dara divas reizes gadā.

”Nav runa par sirds slimībām un agro mirstību, bet ir vienkārši jāpārbauda gan holesterīna līmenis, gan aknu darbība. Cilvēkiem trūkst D vitamīns, tāpēc ir depresijas, nomāktība un bezspēks. Daudziem cilvēkiem ir mazasinība – dzelzs trūkums. Tāpat daudziem trūkst B12 vitamīns, kas iespaido nervu sistēmu.

Analīzes ļaus saprast, kas organismam pietrūkst. Un tas ir viens no iemesliem, lai sapratu, ko tagad ēst. Ir ļoti būtiski, lai organismam netrūktu B grupas vitamīnu, kalcija, magnija, dzelzs un selēna. Tā kā mūsu uzturs nav tik pilnvērtīgs, tad vitamīni jālieto papildus.

Ziemā cilvēki mazāk sporto, mazāk laika pavada svaigā gaisā, nav kustībā, līdz ar to viss organisms strādā citādāk nekā vajadzētu no Dieva būt paredzētam,” akcentē Elita.

Elita norāda, ka vienmēr ēdienkartē jābūt dārzeņiem, bet ziemā tos var ēst sautējumos vai biezās zupās, kas ieteicami un veselīgi, lai sildītu organismu. Termiski apstrādāt var kāļus, rutkus, rāceņus, bietes, selerijas, pētersīļus, kam pievieno dažādas garšvielas.

Šajā laikā goda vietā ēdienkartē jāceļ visu veidu putras. ”Gan spēkam, gan izturībai, gan kuņģa darbībai, gan zarnu darbībai,” putru labās īpašības uzskaita Elita. Viņa putras iesaka ēst līdz pat maijam.

Īsts superprodukts latviešu ēdienkartē ir griķi: ”Griķi latviešiem ir viens no spēcīgākajiem produktiem, jo organismā atjauno šūnas un atbild par jaunības eliksīru.” Tāpat viņa iesaka prosu, grūbas.

Svarīgs produkts ziemas ēdienkartē ir arī ar omegu piesātinātās paipalu olas.

Foto: PRIVĀTAIS ARHĪVS

Savukārt izslēgt no ēdienkartes vajadzētu nakteņus – kartupeļus, tomātus, baklažānus un papriku.

”Kartupeļu laiks ir beidzies. Ja nu ļoti gribas, tad varētu ēst kartupeļu biezputras vai ar mizu vārītus kartupeļus. Bet ēst vajadzētu ievērojami mazāk nekā ierasti. Kartupeļi negatīvi iedarbojas uz locītavām, un tiem kā nakteņiem ir citas blakusiedarbības, uz ko organisms var reaģēt,” brīdina speciāliste.

Šajā laikā jo īpaši Drāke iesaka atturēties no cūkgaļas: ”Es neiesaku un aizliedzu ēst cūkgaļu, tā ir jāaizmirst. Cūkas gaļa dod smaguma sajūtu organismā un ir ļoti piezemēta. Cūkgaļu es vispār ieteiktu izslēgt no ēdienkartes, bet šobrīd it sevišķi.”

Taču gaļēdājiem sevi nav jāapdala. Elita iesaka izvēlēties tītara gaļu: ”Tītars ir ar visaugstāko uzturvērtību no Latvijā pieejamās gaļas. Viņš ir ļoti grūti audzējams un kaprīzs, tāpēc arī ir dārgs.” Vēl gaļas cienītāji sevi var palutināt ar vistas un zosu gaļu.

”Gaļa ir jāēd. Tā ir māžošanās, ka cilvēki neēd gaļu un taisa sevi par veģetāriešiem. Tas ir ļoti jāpārdomā, vai veikt šādu dzīves veidu kā veģetārisms, nemaz nerunājot par svaigēšanu vai vegānismu. Bet katram ir savs,” pārliecināta Drāke, kura pati izvēlējusies būt par veģetārieti.

Gaļas mīļotājiem Elita atgādina, ka gaļu nevajadzētu ēst kopā ar kartupeļiem, jo tas rada sliktu sajūtu: ”Ja gaļu un kartupeļus ēd katru savā ēdienreizē, tad tās nelaimes nav. Kartupeļos ir ciete, un kopā ar gaļu tie nerada pareizo vidi kuņģī un zarnās.”

Zivīm ziemas ēdienkartē Drāke saka jā, bet rekomendē izvairīties no jūras produktus: ”Tiem ir maz kaloriju, tādēļ vairāk piestāv vasaras ēdienkartei.”

Un kā ziemā ar piena produktiem?

”Jāsāk ar to, ka piens vispār kā tāds ir aizliegts, un ziemā vajadzētu mazināt skābpiena produktu patēriņu. Tagad sākas vīrusu laiks, tas nozīmē, ka organisms nav spēcināts un organismā ir par daudz gļotu un ir kur baktērijām attīstīties. Sākas puņķošanās, bronhīti, un tas viss tādēļ, ka organismā ir par daudz gļotu, ko rada tikai un vienīgi piens un piena produkti,” skaidro Drāke.

Daudziem tik mīļie saldumi un našķi, pēc Elitas domām, vispār nav ēdiens: ”Tāds ēdiens man neeksistē. Tie ir aizliegto sarakstā. Es to pat nepieminu, jo skaidrs, ka saldumu nedrīkst ēst. Vismazāk kaitīga uz svētku galda varētu būt siera kūka vai biezpiena torte. Vēl piparkūkām es teiktu jā. Bet viss pārējais, protams, ir katastrofa.”

Dzērienu piedāvājumā ziemas periodā viņa iesaka dot priekšroku sarkanvīniem, karstvīniem un balzamiem – gluži vienkārši tādēļ, ka ļauj sasildīties. ”Karstvīnu vajadzētu papildināt ar garšvielām – ar kanēli, krustnagliņām. Ja pareizi tiek sagatavots, tas varētu būt pat kā zāles – dopingam un imūnsistēmai, jo kanēlis vispār ir pret iekaisumiem.

Tāpat kanēli iesaku lietot ikdienā. Es kanēli lieku kafijā, sautējumos,” tā Elita.

Doties uz filmu sadaļu

TOP komentāri

  • jupis
  • Ragana
    +7 +5 -2

    Ragana

    Kas, pie vella, ir gļotas organismā??? Pirmā dzirdēšana par tādām.
  • Garnele
    +6 +4 -2

    Garnele

    Gļotas, izklausās tiešām pretīgi. Bet nedomāju ka tās rodas tikai no piena. Mūsdienu cilv;ēka ēdienkarte ir zem katras kritikas Gan ziem'a, gan vasarā.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!