Zinātnieki uzskaitījuši septiņus iemeslus, kāpēc alus uzlabo veselību

0 Komentāru
Zinātnieki uzskaitījuši septiņus iemeslus, kāpēc alus uzlabo veselību
PIXABAY

Alus ir viens no senākajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Pirmais ķīmiski apstiprinātais miežu alus datēts ar piekto gadu tūkstoti pirms mūsu ēras Irānā. Šodien to ik dienu patērē miljoniem cilvēku visā pasaulē.

Alum piemīt ne tikai spēja patīkami veldzēt un viegli reibināt, bet tā lietošanai mērenās devās ir virkne pozitīvu aspektu. Izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība? Vietnē ”Interesting Engineering” apkopoti septiņi iemesli, kādēļ alus dzeršanas var uzlabot veselību.

Vispirms gan jāuzsver, ka runa ir par alus lietošanu samērīgā daudzumā. Kas vispār ir mērena dzeršana? Oficiālās vadlīnijas var atšķirties, taču pētnieku vidū valda uzskats, ka tā ir aptuveni viena līdz divas pintes (568 ml) dienā ne biežāk kā trīs četras reizes nedēļā.

Tas, cik daudz ieteicams dzert, lai nenodarītu skādi veselībai, bet to uzlabotu, nosaka personas dzimums, svars un kopējais veselības stāvoklis. Un te vērts pieminēt, ka citkārt speciālisti iesaka sievietēm nepārsniegt vienu dzērienu dienā, bet vīriešiem – divus, pieņemot, ka ”viens dzēriens” ir aptuveni 330 ml 4% alus.

Stiprāki kauli

Ja piena dzeršana nav tavā dienaskārtībā, iespējams, pienācis laiks to aizstāt ar alu. Viens no ieguvumiem, ko sniedz alus dzeršana, ir fakts, ka tas var palīdzēt veidot stiprākus kaulus.

Foto: PIXABAY

Saskaņā ar Starptautiskajā endokrinoloģijas žurnālā publicēto pārskatu, pierādīts, ka mērens alus patēriņš vīriešiem palielina kaulu blīvumu. Iemesls – alus satur visai daudz silīcija, un ir pierādīts, ka silīcija piedevas dzīvniekiem un cilvēkiem palielina kaulu minerālo blīvumu un uzlabo kaulu izturību.

Mazina Alcheimera un demences riskus

Alū esošais silīcijs var nākt par labu arī smadzenēm. Pierādīts, ka šis ķīmiskais elements palīdz aizsargāt smadzenes no savienojumiem, kas, domājams, izraisa virkni kognitīvo slimību. Pētnieki Lojolas Universitātē Čikāgā atklāja, ka mēreni alus dzērāji Alcheimera un demences attīstības varbūtība samazinājās par 23%, salīdzinot ar atturībniekiem.

Ilgāks mūžs

Dzirdēti daudzi anekdotiski stāsti par vectēvu, kurš kā atslēgu uz ilgu mūžu min alus dzeršanu. Taču tam varētu būt arī zināms zinātniskais pamatojums.

Kādā pētījumā, ko veica Teksasas universitātes psihologs, atklāja, ka cilvēki, kuri atbildīgi lieto alu, mēdz dzīvot ilgāk nekā tie, kuri alu nedzēra vispār. Bet galvenais, protams, ir mērens patēriņš.

Regulāra alus pārmērīga dzeršana ilgtermiņā veselību tomēr ietekmē negatīvi.

Lai gan par to ir pretrunīgi viedokļi, dažādi citi pētījumi atspoguļo saikni starp mērenu alus dzeršanu un ilgāku mūžu. Ir pētījumi, ka pierāda, ka alus samazina holesterīna līmeni, cukura diabēta risku, kā arī var stiprināt sirdi.

Tīrāki zobi

Ticiet vai ne, ir daži pierādījumi, ka alus dzeršana var nākt par labu arī taviem zobiem. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts ”Journal of Biomedicine and Biotechnology”, alus var palīdzēt kontrolēt mutē esošās baktērijas.

Kā atklāja pētījums, alus palīdz novērst baktēriju veidošanos un augšanu uz zobiem. Jāatzīmē, ka pētījumā tika izvēlēts darītavas ”Guinness” alus, kas ir pietiekami stiprs, tomēr neskaldīsim matus!

Foto: PIXABAY

Pētnieku grupa pārbaudīja alus ekstraktu ietekmi uz baktērijām, kas veicina kariesu un smaganu slimības. Un tika atklāts, ka pat vājākais alus ekstrakts ievērojami kavē baktēriju augšanu un vairošanos.

Stiprāka sirds

Dzēriens, ko ierasti saista ar veselīgu sirdi, ir vīns. Taču šā iemesla dēļ ir vērts mīlēt arī alu. Pētījumā, kas tika prezentēts Amerikas Sirds asociācijas zinātniskajās sesijās 2016. gadā, sešus gadus sekoja 80 tūkstošiem pētījuma dalībnieku un secināja, ka ļaudīm, kuri alu lietojuši mēreni, tika novērota lēnāka augsta blīvuma lipoproteīnu (ABL) jeb “labā” holesterīna līmeņa pazemināšanās un zemāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Palīdz nierēm

Pētījumos arī parādīts, ka alus, baltvīns un sarkanvīns var palīdzēt samazināt nierakmeņu uzkrāšanos, ja tos lieto mērenās devās.

Mazina cukura diabētu risku

Vēl viens ieguvums, ko alus dzeršana sniedz veselībai, ir tā acīmredzamā spēja novērst 2. tipa cukura diabētu.

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts Eiropas Diabēta pētījumu asociācijas žurnālā, cilvēkiem, kuri alu dzer trīs četras reizes nedēļā, diabēta attīstība ir mazāka nekā tiem, kuri nedzer nemaz.

Salīdzinot ar tiem, kuri alu nedzēra vispār, vīriešiem, kuri nedēļā baudīja no viena līdz sešiem aliem, diabēta risks bija par 21% mazāks.

0 Komentāru