Robots apgūst tikai cilvēkam raksturīgas prasmes

Komentāri
Robots apgūst tikai cilvēkam raksturīgas prasmes
Foto: Reuters/ Scanpix

Jaunās tehnoloģijas satiekas ar mākslu. Kādā Parīzes muzejā starp apmeklētājiem redzams arī robots, kurš mācās kļūt par mākslas kritiķi.

Tā dēvētais Bērensena robots tika radīts pirms pieciem gadiem un nosaukts par godu amerikāņu mākslas ekspertam Bernardam Bērensenam. Robota autori ir antropologs Deniss Vidāls un robotu inženieris Filips Gosjē. Izmēros nelielais robots vēro apmeklētāju reakciju uz noteiktiem mākslas darbiem un ieraksta to savā atmiņā, analizējot reakcijas un veidojot pats savu gaumi. Tas ļauj Bērensenam izlemt, vai viņam pašam patīk kāds mākslas darbs vai nē.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Viens no robota autoriem stāsta ka, tad, kad robotam kaut kas patīk, viņš dodas mākslas darba virzienā un smaida. Ja viņam nepatīk, viņš saviebjas un attālinās.

Šādā veidā robots pamazām adaptējas vidē, veidojot pasaules estētisko interpretāciju. Robota veidotāji uzskata, ka šīs tehnoloģijas attīstīšana palīdzēs nākotnes robotiem vieglāk piemēroties apkārtējai videi un pašiem pieņemt atbilstošus lēmumus. Lai arī sākotnēji robota gaume būs tāda pati kā lielākajai daļai apmeklētāju, laika gaitā viņš veidos pats savējo, kas atšķirsies no tās, kāda ir cilvēkiem vai citiem robotiem.

Foto

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl