Rīgā ieradies pasaulē vienīgais oficiāli atzītais kiborgs

Komentāri

Rīgā ieradies vienīgais pasaulē oficiāli atzītais cilvēks kiborgs Nīls Herbisons,  Kibernētiskā acs jeb “eyeborg” ķirurģiski Herbisona galvai tika pievienota 2003.gadā, lai viņš varētu saredzēt un sadzirdēt krāsas, kas līdz tam nebija iespējams iedzimta defekta dēļ.

2004.gadā Herbisons panāca, ka Lielbritānijas valdība viņu atzīst par oficiālu kiborgu un ļauj pases fotogrāfijai bildēties ar visu kibernētisko aci, tādējādi atvieglojot ceļošanas procesu.

Kopš “acborga” pievienošanas galvai Herbisons bieži sastopas ar cilvēku izbrīnu un neuzticēšanos. 2010.gadā viņš nodibināja Kiborgu asociāciju, starptautisku organizāciju, kuras mērķis ir aizstāvēt kiborgu tiesības, tomēr kiborgamik dienu nākas saskarties ar nepatīkamām situācijām.

Herbisons regulāri tiek izraidīts no sabiedriskām vietām, jo tiek uzskatīts par draudu drošībai. Viņš netiek ielaists neskaitāmos kazino, kino un lielveikalos gan Lielbritānijā, gan citviet pasaulē, jo to darbinieki ir uzskatījuši, ka viņš ar savu “acborgu” veiks slepenu filmēšanu informācijas ievākšanai.

Kiborgu lielākais izaicinājums ir kļūt par daļu no sabiedrības – par tādiem, uz kuriem neskatās ar aizdomām vai pārmetumiem. Sabiedrībai ir laiks pieņemt, ka pasaulē ir tādi cilvēki, kas vēlas izmantot tehnoloģijas kā daļu no sava ķermeņa,” apgalvo pats Herbisons.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl