Rabarberu saldējums – atsvaidzinošs jaunums bagātīgajā saldējuma vēsturē jeb kā visu iecienītais saldējums no impēriju lielākā noslēpuma nonācis līdz mūsu galdiem?

Rabarberu saldējums – atsvaidzinošs jaunums bagātīgajā saldējuma vēsturē jeb kā visu iecienītais saldējums no impēriju lielākā noslēpuma nonācis līdz mūsu galdiem?

Saulei spīdot arvien spožāk un sildot arvien vairāk, cilvēki meklē veidus, kā veldzēties, kas nozīmē tikai vienu – saldējuma sezona ir sākusies! Apvienojot patīkamo ar lietderīgo – saldu našķi ar patīkamu vēsumu, nav pārsteigums, ka saldējums ir neatņemama gada siltās sezonas sastāvdaļa. Šajā pavasarī tradīcijām bagātais saldējums ”Mājas” iepriecina ar garšīgu jaunumu – krējuma saldējumu ”Rabarberu svaigums”, kurā klasiskais vaniļas saldējums apvienots ar viegli skābeno Latvijas rabarberu ievārījumu. Tomēr ne visi zina, kā saldējums kļuvis par vienu no pasaulē iecienītākajiem našķiem un kādi bijuši tā pirmsākumi.

Gluži tāpat kā ar rabarberiem, arī par saldējuma dzimteni tiek uzskatīti Tālie Austrumi – līdz pat 5000 gadu senā vēsturē cilvēki sniegu un ledu esot jaukuši kopā ar apelsīnu un citronu gabaliņiem un granātābolu sēkliņām, savukārt ķīnieši saldējumu gatavojuši no sasaldēta piena, glabājot šo recepti kā lielāko valsts noslēpumu, tādēļ tikai ap 13.gs. par saldējumu uzzinājusi arī pārējā pasaule.

Eiropā saldējums sākotnēji bijis aristokrātu delikatese, līdz 17. gadsimtā, Francijā atveroties pirmajām saldējuma kafejnīcām un ražotnēm, tas kļuva pieejams plašākai sabiedrībai. Taču lielais saldējuma popularitātes vilnis sākās līdz ar industriālo revolūciju, kad 1851. gadā Baltimorā, ASV, tika atklāta pirmā saldējuma ražošanas fabrika. Savukārt Latvijā saldējumu rūpnieciski sāka ražot vien 1912. gadā, un tas ātri vien kļuva par iecienītu našķi gan lieliem, gan maziem – pēc Otrā pasaules kara to gatavoja arī nelielās ģimenes pienotavās un saldējuma ražošanas apjomi pieauga pat desmitkārt.

Piena saldējums, jogurta saldējums, sorbets, pat sāļais saldējums ar ķiploku garšu un ne tikai – katrā valstī saldējuma tradīcijas ir citādākas, taču cilvēkiem visbiežāk sirdij un garšas kārpiņām tuvākas ir vietējās jeb bērnības garšas. Tādēļ arī saldējums ”Mājas” jau kopš pirmsākumiem rada saldējumus ar latviskām, mums visiem labi zināmām un plaši iecienītām garšām, un tagad klasisko saldējumu klāstam pievienojies arī jaunais saldējums ”Rabarberu svaigums”.

Vai tas būtu ģimenes izmēra trauciņā, vafelē vai uz kociņa – saldējums ”Mājas” ir par tradicionālām garšām, un tic, ka pasaulē nav labākas un sildošākas apziņas par māju sajūtu, ko izbaudīt kopā ar saviem mīļajiem. Tādēļ šogad visi vasaras garšu cienītāji aicināti baudīt jauno rabarberu saldējumu, kurā vaniļas krējuma saldējuma saldums apvienojumā ar Latvijas rabarberu ievārījuma skābenumu rada perfekto saldā un skābā kombināciju.  Jaunais deserts jau šobrīd pieejams tirdzniecības vietās visā Latvijā divos iecienītos formātos –  vafeļu glāzītē, ko baudīt individuāli, un lielajā 950 ml iepakojumā, kurā dalīties ar ģimeni un draugiem, baudot nesteidzīgas sarunas un tverot vasaras sajūtas.

Seko līdzi saldējums ”Mājas” jaunumiem zīmola Facebook lapā!