Līgosvētku ticējumi un paražas

Pievienot komentāru
Līgosvētku ticējumi un paražas
BAIBA BUCENIECE, F64

Ar Līgo dienu un Jāņiem latviešiem tiek saistīti daudz un dažādi ticējumi un paražas. Līgo ir saules godināšanas svētki, ko simbolizē gan vainaga apaļā forma, gan ugunskurs, gan dzeltenais siera ritulis.

Līgosvētkus jeb nakti no 23. uz 24 jūniju ierasts svinēt zaļumos, laukos, draugu vai radu pulkā. Tiek kurināts ugunskurs, ļaudis mielojas, dzied un iet rotaļās. Visi svētki, arī Līgo, sākas ar mājas un apkārtnes sakopšanu. Telpām jābūt izslaucītām, pagalmam sakoptam, arī visām drēbēm jābūt izmazgātām tīrām.

Līgosvētki un Jāņi būs enerģētiski smagi; Elitas Drākes ieteikumi, kā izdzīvot šo laiku

Līgosvētkos ļoti svarīgi ir daži ticējumi. Mūsu senči ticēja, ka Jāņu naktī vajag plikiem apskriet visus laukus un tīrumus – tad labība un dabas veltes augs griezdamās!

Ticējumi, ko vērts atcerēties:

  • Jāņu naktī jāmeklē papardes zieds. Atradējs būs vesels un laimīgs visu cauru gadu.
  • Jāņu naktī jāsviež ozola vaiņags ābelē, cik reizes vaiņags kritīs zemē, tik gadu vēl līdz kāzām.
  • Jāņu naktī nevajag gulēt, lai odi nekož.
  • Kad Jāņu rītā bez saules iet uz avotu mazgāties, tad kļūst skaists.
  • Tur, kur līgotāji Jāņu nakti iet pār pļavām, augot labāka zāle.
  • Jāņu naktī var saprast, ko zirgi runā.
  • Jāņuguns pelnos Dieviņš naudu ber.
  • Jāņu dienas rītā saule rūto – parādās dažādās krāsās. Kurš to redz, ir laimīgs.

Vēl skaistajos vasaras svētkos nevajadzētu aizmirst par galvas rotām, jo tiek uzskatīts, ka vasaras saulgriežos visiem augiem piemīt brīnumains spēks. Meitām un sievām galvā jāliek jāņuzāļu un liepu vainagi, bet puiši un vīri galvas var rotāt ar vainagiem, kas pīti no ozola lapām. Ozollapu vainags noteikti jāliek galvā visiem Jāņiem. Vainaga apaļā forma simbolizē sauli. Noteikti neaizmirsti kādi ticējumi jāliek lietā pēc vainaga nēsāšanas.

Senāk vasaras saulgriežos cilvēki ar jāņuzāļu pušķiem rokās devās no mājas uz māju, lai apdziedātu jeb aplīgotu mājas saimniekus, laukus un lopus. Šādi mājas saimniekiem un viņiem piederošā zeme saņem īpašu svētību. Ja jāņabērni redzēja, ka māja ir neizpušķota un nesakopta, tad saimniekus apdziedāja – ar dziesmām nokaunināja.

Un, protams, viena no maģiskākajām Līgo tradīcijām ir papardes zieda meklēšana. Nostāsti vēsta, ka šo ziedu redzēt izdevies vien retajam. Tas esot noklāts ar zelta, sudraba un dimanta ziediņiem. Ja to atrod, tad iegūst laimi un bagātību visam mūžam, kā arī varot uzzināt nākotni.

Un visbeidzot vakars nav iedomājams bez ugunskura, dziesmām un dejām. Lai gan jau senie latvieši izklaidējās, lecot pāri ugunskuram, lieti atcerēties, ka, to darot, ir jābūt ļoti uzmanīgam, nekādā gadījumā neesi pārgalvīgs! Var arī sadoties rokās ar citiem līgotājiem un padancot apkārt ugunskuram.

Jāņuguns simbolizē saules uzkāpšanu debesu kalnā, gaismas uzvaru pār tumsu. Parasti jāņuguni iekārto kalnā – gan zemē sakurot ugunskuru, gan kārtīs paceļot pūdeli jeb pundeli. Atceries, ka dancojot ap ugunskuru ir īstais laiks, lai atcerētos Jāņu un Līgo dziesmas. Tāpat melodiju var pielikt jebkurai latviešu tautasdziesmai par Jāņiem un Līgo svētkiem.

Sanāciet, Jāņa bērni,

Sagaidieti Jāņa dienu,

Jāņa diena lepni nāca,

Ugunīsi vizēdama.

Kas gan būtu svētki bez mielošanās?! Līgo galdā liktais apaļais ķimeņu siers kalpo kā saules simbols. Sens ticējums māca, ka, ēdot Jāņu sieru, tiek gādāts, lai arī nākamgad govis dotu gana daudz piena.

Lūk, vienkārša Jāņu siera recepte!

Nepieciešams:

  • 5 L piena (vismaz 3,5%)
  • 1,5 kg biezpiena (vislabāk pašu gatavots)
  • 5 olas
  • 100 g sviesta
  • sāls
  • ķimenes

Pagatavošana:

Pienu uzsilda kopā ar ķimenēm, līdz tas sāk virmot jeb sasniedz 80 grādu temperatūru. Biezpienu sadrupina kopā ar olām. Kad piens uzkarsis, sāk pievienot biezpienu un, lēnām nepārtraukti maisot, silda masu, līdz sāk velties siera ritulis. Samitrinātā marlē nokāš sūkalas. Tad ņem palīgā draugu un ripina sieru pa marli, četrrocīgi, tā lai siers ripinās uz apli, līdz viss liekais notecējis un siers ir vienā gabalā. Liek siera masu māla bļodā un pievieno sāli, izkausētu sviestu. Ar koka karoti samaisa visu kopā un liek sieru bļodās. Šim sieram nav nepieciešams slogs.