Kolāts rīko pirmo Reņģēdāju festivālu

1 komentārs
Kolāts rīko pirmo Reņģēdāju festivālu
Foto: F64

Pirmais Reņģēdāju festivāls notiks Salacgrīvā 21. maijā vienlaicīgi ar Plostnieku svētkiem. Festivāla galvenais uzdevums ir sumināt Reņģēdājus – šo apjomīgo un lielisko mūsu valsts iedzīvotāju kategoriju.

”Festivāla pirmais uzdevums ir celt godā reņģi, otrais – celt vēl augstākā godā reņģu zvejniekus, bet trešais un pats galvenais uzdevums ir sumināt Reņģēdājus – šo apjomīgo un lielisko mūsu valsts iedzīvotāju kategoriju. Pašsaprotami, ka festivālā aicināti piedalīties visas Latvijas Reņģēdāji. Būtībā tas ir obligāti,” akcentē festivāla rīkotāji Salacgrīvas kultūras nams un Dzintris Kolāts.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

”Festivāls sāksies Salacgrīvas jahtu laukumā desmitos no rīta piepaceltā noskaņā ar atbilstošām uzrunām, ragu mūziku un zinātniski populistisku referātu par Reņģēdāja sociālo fenomenu. Referāts vēl nebūs izskanējis, kad to pārtrauks vētrainas ovācijas, sagaidot no jūras malup nākošo reņģu laivu. Pirmais reņģu spannītis katram būs bez maksas. Un tad sāksies…

Festivāla ritējums sadalīts darba stundās, kurās reņģēdāji veiks noteiktus uzdevumus – teiks runas, sacentīsies reņģu pavārmākslā, grilēs un kūpinās, vārīs un sutinās. Reņģu pavāru sacensībās aicināts piedalīties ikkatrs, tā būs viena no svarīgākajām festivāla sastāvdaļām. Arī balvas uzvarētājiem pietiekami svarīgas.

Citā stundā Reņģēdāji spēlēs kumēdiņus, citā mērosies spēkiem, nākamajā asinās prātu, vēl citā rādīs senās zvejnieku prasmes, plostos vai spodrinās vietējo dialektu lielīšanās sacensībās.

Ja Reņģēdājam parādās nauda, viņš kļūst par lašēdāju. Būs iespēja apgrozīties gan lašu stūrī gan zušu kaktā. Protams, notiks arī visuresošā maija reņģu, garšvielu, amatniecības rīku, kliņģeru un citāda andelēšanās.

To visu caurvīs novada pašdarbības kolektīvu un viņu draugu dziedāšanas, dancošanas un muzicēšanas prasmes. Tiks saukti atmiņā novada Reņģēdāju vēstures piedzīvojumi – barona piespriestās rīkstes, dr. Kārļa Ulmaņa padomi, komisāru aizliegumi un beidzot – kuģu zāģēšana Briseles gādīgā uzraudzībā.

Pa to starpu Salacgrīvas Bocmaņa laukumā mazajiem Reņģēdājiem tiks piedāvāts Rakaru murdiņš, kur mazie varēs droši spēlēties, dziedāt, zīmēt un rakaroties, kamēr lielie kārtos lielās lietas.

Stundas skries kā rudeņa nordvests un puspiecos pēc pusdienas sāksies Reņģēdāju koncerts. Spēlēs Lauku muzikanti, Džeski Glos un saldajā ēdienā – vairāku Reņģēdāju paaudžu kulta grupa Jumprava. Arī tas vēl nebūs viss. Pēc koncerta nāks Reņģēdāju zaļumballe, kurā par labām emocijām un ritmu gādās Rumbas spēlmaņi no Kuldīgas un grupa Roja tieši no Rojas.

Viss pieklusīs ap saullēktu un dažs reņģu vīrs varbūt tieši no balles kāps laivā un brauks jūrā. Kā daudzkārt,” Reņģēdāju festivāla ieceri atklāj rīkotāji.

Jau drīzumā internetā sāksies biļešu iepriekšpārdošana festivāla koncertu un Zaļumballi. Dienas pasākumi būs bez maksas.

Reņģēdāju Festivālu organizē Salacgrīvas novada pašvaldība. Satura producents ir pašmāju Reņģēdājs Dzintris Kolāts.

TOP komentāri

  • Aigars Kalnins
    0 0 0

    Aigars Kalnins

    Ideals pasakums .tikai zel ka to edaju ir palicis loti maz.musdienu jaunatne tak ed tikai picveidigo.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl