Komentāri

Brīvdabas muzeja Kurzemes sētas Mērsraga smēdē aktīvi darbojas kalējs Vilnis Vincevičs, kuru jau aptuveni 10 gadus var saukt par laimes lējēju. “Senos laikos jau šo laimi nelēja pie kalēja, to ļaudis centās darīt mājās savās krāsniņās vai pavardos,” stāsta Vincevičs.

Ja kādreiz laimītes lēja no vaska, tad tagad goda vietā celti metāli. “No mums pieejamajiem metāliem vienīgā, kas tā varētu būt, ir alva. Tās kušanas temperatūra ir 232 grādi, ar ko pilnīgi pietiek, lai mājas apstākļos varētu to visu izkausēt. Necentieties meklēt kaut ko cietāku, piemēram, sudrabu, jo tad gan jums nekas nesanāks,” smaidot stāsta kalējs.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Laimīšu liešanas tehnika ir pavisam vienkārša – traukā ielejiet ūdeni un sagatavojiet atklātu liesmu. Tad liekam kausā un vienkārši kausējam. Kausēšanas procesā ir stingri jāpadomā, ko vēlaties uz nākamo gadu, lai tas jums piepildās. Kad alva izkausēta, kausiņš jātur virs ūdens un strauji jāgāž riņķi, lai iekristu vēsajā ūdenī.

Foto

Ne mazāk svarīga ir laimītes tulkošana, ko pavisam noteikti var saukt par zīlēšanu. Tā latviešiem ir labi zināma nodarbe. “Laimītes lasīšana ir viena no latviešu zīlēšanas, pareģošanas veidiem,” komentē folkloriste Rūta Šmite. “Bet latviešiem tas nav vienīgais. Parasti tiek ievērots laiks, bet tas laiks parasti ir pusnakts. Tā ir ne tikai Jaunajā gadā, bet vispār tautas priekšstatos, kad posmā no 12 līdz vieniem, kad Saule vai Mēness, atkarīgs no diennakts stundas, ir visaugstākajā punktā, tas ir laiks, kad kaut kādā veidā esam savienoti ar paralēlajām pasaulēm.”

Kādu laimīti sev izlēja Bez Tabu žurnālists Artūrs Špaks, skaties turpmāk atrodamajā sižetā.

Video

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Ātri pagatavojami un veselīgi! Vasarīgie augļu salāti ar kazas sieru

Netradicionāli Annai Pannai no ”Gatavo 3”, kura ierasti mums pamāca dažādu lielāku un mazāku kūciņu pagatavošanu, šoreiz viņa prezentēs recepti ļoti viegliem un vasarīgiem augļu salātiem. Salātu pagatavošana būs ne tikai ātra, bet arī variācijas tiem var būs visdažādākās, atkarībā no tā, kādas sastāvdaļas tajā brīdī pieejamas.

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā”

Brienot cauri meža biezoknim, pavārs Ēriks Dreibants paviesojas Tele2 projektā „Gudrajā mājā” 1

Šonedēļ Tele2 projektā ”Gudrajā mājā” viesojās tautā iecienītais pavārs, restorāna ”Restorāns 3” šefpavārs Ēriks Dreibants. Tā kā pavārs dzīvo laukos, viņam bija īpaši noderīgi uzzināt par ”Gudrās mājas” iespējām un funkcijām. Lai pārliecinātos, ka ”Gudrā māja” darbojas arī meža biezoknī, jo tad viņa lauku māja nebūtu izņēmums.

Lasi vēl