Ziemassvētki vairs nav aiz kalniem, un ”Gatavo 3” garšu eksperte Linda Vilmansone-Virbule piedāvā recepti šim svētku laikam lieliski piemērotam gardumam – rauga bulciņām ar piparkūku karameli.

Ziemassvētku garšas pamatā ir tieši piparkūku karamele, kas ir tā pati karamele, ko jau zinām, taču tai pievienotas tradicionālās piparkūku garšvielas.

Svarīgi ņemt vērā, gatavojot karameli!

Kad, gatavojot karameli, pievienojam tai kanēli, muskatriekstu un maltas krustnagliņas, svarīgi nepārspīlēt ar šo garšvielu daudzumu, jo šīs garšvielas ir ļoti intensīvas. Ja šīs garšvielas būs pievienotas par daudz, karamele var kļūt rūgta.

Kamēr karamele vārās, to nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt nogaršot, jo pastāv liels risks applaucēties. Ja tomēr ir nepieciešama nogaršošana, tad karamelei jāļauj atdzist, un tikai tad to drīkst pagaršot, lai secinātu, vai garša ir tāda, kādu vēlaties.

Ja pagatavoto karameli vēlaties uzglabāt vēlākai lietošanai, to var darīt. Karameli vienkārši pārlej burciņā un glabā ledusskapī.

Sastāvdaļas:

  • 70 g brūnā cukura
  • 70 g ”Muscovado” cukura
  • 50 g sviesta
  • 100 ml saldā krējuma
  • 100 ml ūdens
  • ½ tējkarotes sāls
  • 2 tējkarotes saberzta piparkūku maisījuma: kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers, melnie pipari
  • 1 kg rauga mīklas
  • sviests
  • sauja drupinātu valriekstu

Pagatavošana:

  1. Nelielā katliņā uz karstas liesmas izkausē cukuru kopā ar ūdeni, līdz cukurs izšķīdis un izveidojies sīrups. Katliņa saturam pievieno saberztās piparkūku garšvielas.
  2. Pievieno un izkausē sviestu, līdz tas ir sajaucies ar cukura masu.
  3. Pievieno saldo krējumu un silda līdz brīdim, kad tas ir sajaucies ar pārējo masu un tā kļūst biezāka.
  4. Rauga mīklu izrullē, noklāj ar sviestu, cukuru un kanēli. Saveļ rullītī un sagriež šķēlītēs.
  5. Cepamo trauku ietauko ar sviestu, saber tajā sadrupinātus riekstus. Visu pārlej ar pagatavoto karameli. Pāri kārto mīklas rullīšus un cep krāsnī 200ºC temperatūrā 20 minūtes līdz brīdim, kad bulciņas ir uzpūtušās un zeltainas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti