Ja gaidāmi svētki vai draugu apciemojums, bez uzkodām neiztikt. Šādos gadījumos risinājumu, protams, ir daudz, taču, ja vēlies pārsteigt un vienlaikus nepavadīt pie pavarda pusi dienas, ”Gatavo 3” meistare Linda iesaka polentas kubiņus ar bagātīgu siera devu un olīvu tapenādi.

Šīs brīnišķīgās, dienvidnieciskās uzkodas izcelsmes zeme ir Itālija. Polentas kvadrātiņi ne tikai labi noderēs kā maizītes vai groziņi uzkodām tavā ballītē, bet arī būs veselīgāks un noteikti neierastāks piedāvājums viesiem. Savukārt tapenāde, gluži kā pastēte, ir ērti, ātri un vienkārši pagatavojama, un rezultāts – garšām bagāts un acij tīkams.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Šajā receptē Linda tapenādes pagatavošanai izmanto olīvas, taču, ja tās nav tavā gaumē, šo sastāvdaļu vari aizstāt ar saulē kaltētiem tomātiem.

Sastāvdaļas polentas kvadrātiņiem:

  • 250 g polentas
  • 250 ml piena
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 tējkarote drupinātu ķiploku
  • šķipsniņa sāls
  • 200 g smalki rīvēta, 12 mēnešus nogatavināta cietā siera ”Džiugas”

Sastāvdaļas tapenādei:

  • 200g melno olīvu bez kauliņiem
  • sula no puses citrona
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 10 kaperu
  • 1 ķiploku daiviņa
  • 1 tējkarote sinepju
  • puse tējkarotes medus
  • šķipsniņa sāls
  • tējkarote timiāna lapiņu
  • 50 g smalki rīvēta, 24 mēnešus nogatavināta cietā siera ”Džiugas”

Pagatavošana:

  1. Katliņā uzkarsē pienu un iemaisa polentu. Pievieno sviestu. Pavāra pāris minūtes un iemaisa drupinātus ķiplokus, sāli un sieru. Katlam liek vāku un ļauj polentai uzbriest.
  2. Kad polenta uzbriedusi, to liek ar cepampapīru ieklātā un olīveļļu ietaukotā veidnē. Liek karsēties 180 grādus karstā krāsnī vismaz 20 minūtes vai pat ilgāk.
  3. Kad polenta kļuvusi zeltaina un viegli kraukšķīga no ārpuses, to izņem no krāsns un atdzesē.
  4. Atdzesētu polentu sagriež kumosa lieluma kvadrātos.
  5. Blenderī liek visas tapenādes cietās sastāvdaļas. Pievieno citronu sulu un eļļu. Visu sablenderē viendabīgā, krēmīgā masā.
  6. Uz polentas kvadrātiem uzziež tapenādes masu un dekorē ar timiāna zariņiem un saulē kaltētu tomātu gabaliņiem.