Viegli, ātri un gardi! Tomātu tartes ar siera cepumu pamatni Sadarbībā ar Džiugas

Pievienot komentāru

Lielas vai mazas, saldas vai sāļas – tartes nu jau ir diezgan izplatītas arī Latvijā, un lielisku garšu meistare Linda Vilmansone-Virbule padalīsies ar tartes recepti, kuras sastāvā izmantots gardais, 18 mēnešus nogatavinātais ”Džiugas” siers. Tas veidos īpašu garšu gan tartes pamatnei, gan pildījumam.

Lindas piedāvātā recepte tartēm ir viegla un noderēs gadījumos, kad gaidāmi viesi, kurus vēlies īpaši iepriecināt, taču nav daudz laika gatavošanai.

Bet – kas tad ir tarte?

Īsumā – tarte ir ēdiens, ļoti bieži uzkoda, ar mīklas pamatni, kam virsū ir kāds pildījums.

Latviešu valodā nav tieša tulkojuma vārdam ”tarte”, bet, ja jāpiemeklē tuvākais vārds, kas raksturotu šo ēdienu, tad atkarībā no izmēra tartes var dēvēt par pīrāgiem, kūkām vai kūciņām. Tartes savos izmēros visbiežāk ir nelielas un uzkodu veidā, taču tikpat labi tās var gatavot arī lielākas, – kā sirdij tīk.

Savos pirmsākumos tartes bija sāļais ēdiens, taču mūsdienās lielu popularitāti ieguvušas arī saldās tartes ar augļiem, šokolādi un dažādiem saldajiem krēmiem. Tieši tas, ka tartes var pagatavot tik dažādas, ir viens no iemesliem, kāpēc šī uzkoda ir kļuvusi tik plaši izplatīta.

Sastāvdaļas:

  • 200 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 100 g ”Džiugas” siera (nogatavināta 18 mēnešus)
  • 2 olas
  • 100 g saldā krējuma
  • 2-3 ēd. k. angļu sinepju
  • 200 g ķirštomātu
  • svaigs timiāns, raudene

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu. Sarīvē sieru. Bļodā ieber miltus, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu. Mīca un berž caur plaukstām, kamēr iegūst kaut ko līdzīgu viendabīgai rīvmaizei. Pievieno sieru, turpina mīcīt caur pirkstiem, līdz viss vienmērīgi sajaucies (joprojām kā rīvmaize). Tad pievieno olu un mīca, līdz izveidojusies viendabīga mīkla, ko var savelt apaļā bumbā.
  2. Cep tartes. Mafinu pannu mazliet ietauko, un katras formiņas vidū liek nelielu daļu mīklas un ar pirkstiem izlīdzina uz visām pusēm, izveidojot tartes pamatni, ko sadursta ar dakšiņu, lai cepoties mīkla nemet burbuļus. Liek cepties uz 10 (vai vairāk) minūtēm, līdz pamatnes virspuse un maliņas ir gaiši brūnas.
  3. Gatavo sinepju mērci. Bļodiņā ielej saldo krējumu, iesit vienu olu un ar dakšiņu sakuļ. Pievieno sinepes, atkal ar dakšiņu rūpīgi izmaisa.
  4. Plāti izņem no krāsns. Uz katras pamatnes kārto sagrieztus tomātus. Pārlej ar sinepju mērci, pārkaisa ar kaltētu raudeni un svaiga timiāna lapiņām. Nogriež krāsns karstumu uz 150 grādiem un liek tartes cepties vēl 30 minūtes. Pasniedz viegli siltas.