Šis deserts derēs gan karstā vasaras dienā, gan lietainā rudens pievakarē, gan aukstās ziemas brīvdienās, jo ”Gatavo 3” garšu eksperta Uģa Veita piedāvātā recepte ābolu un kumelīšu ķīselim ar biezpiena un piparmētru klimpām paredz, ka šo ēdienu vari ēst gan aukstu, gan siltu.

Praktiski padomi, lai deserts sanāktu pavisam gards

Lai izvairītos no ķēpāšanās, pirms veido klimpas obligāti ir jāsamitrina rokas. Pretējā gadījumā klimpu masa lips pie rokām un nekas labs tur nesanāks.

Turpinot par klimpām, – tās ir gatavas tad, kad vārot tās uzpeld uz augšu.

Kāpēc desertam nepieciešams pievienot cukurotu saldskābmaizi, jūs vaicāsiet? Tāpēc, lai papildinātu ēdiena garša buķeti jeb, kā saka Uģis, tekstūru.

Šajā receptē Uģis, gatavojot ķīseli, bagātina tā garšu, ābolu sulai pievienojot kumelītes. Šajā procesā svarīgi ir nevārīt kumelītes ābolu sulā pārāk ilgi, lai ķīselis nekļūtu rūgts. Pietiks, ja kumelītes ābolu sulā tiks ”izsildītas” līdz brīdim, kad izkusis cukurs un sula tūlīt, tūlīt sāks vārīties.

Atkārtosim burvīgo īpašību – desertu vari ēst gan siltu, gan aukstu, – kā nu konkrētajā brīdī kārojas.

Sastāvdaļas:

  • 1 l ābolu sulas
  • 2 saujas kumelīšu tējas
  • 20 g kukurūzas cietes
  • 200 g biezpiena
  • 100 g miltu
  • 1 ola
  • 50 g pūdercukura
  • 3 šķēles saldskābmaizes
  • 30 g brūnā cukura
  • piparmētras

Pagatavošana:

  1. Ābolu sulā vāra kumelīšu tēju ar cukuru, pēc tam tēju nokāš un pievieno cieti. Vāra līdz ciete izvārās un ķīselis sabiezē.
  2. Sajauc kopā biezpienu, pūdercukuru, kapātas piparmētras, miltus un olu. Liek klimpas vārīties verdošā ūdenī. Vāra līdz tās uzpeld.
  3. Sadrupina saldskābmaizi, iejauc brūno cukuru un liek maizi grauzdēties krāsnī 160 grādu temperatūrā uz 20 minūtēm.
  4. Liek bļodā biezpiena klimpas, pārlej ar atdzesēto ķīseli, pārkaisa ar cukuroto maizi un pasniedz.