Latvijā visbiežāk to dēvē par omleti, angļi to sauc par ”kišu”, bet itāļi šim ēdienam devuši nosaukumu – fritata. Tas ir sacepums, kura pamatā ir laukos audzētu vistu olas, gards siers, nedaudz piena vai saldā krējuma un tad jau vari ļaut fantāzijai vaļu – derēs sezonas dārzeņi, gaļa vai dažreiz pat arī kaut kas salds.

Kā pareizi saka Linda, šis ir arī lielisks ēdiens, kurā var iztērēt teju visu, kas palicis ledusskapī, un iegūt ļoti gardu rezultātu. Tajā pat laikā vari arī papildināt ēdienu ar sastāvdaļām, kas tev tiešām ļoti, ļoti garšo, tādējādi rezultātā iegūsi savu mīļāko omleti.

Ēdiena bāzei nepieciešams ievērot sastāvdaļu balansu, proti, uz katru izmantoto olu jāpievieno 10 ml kāda šķidra piena produkta (saldais krējums, skābais krējums vai piens) un 20 g labi kūstoša un trekna siera.

Svarīgi pieminēt, ka labākam rezultātam iesakām šim ēdienam izvēlēties tiešām laukos audzētu vistu olas. Kā video saka Linda, viņa ir pati pamēģinājusi abējādi, un atšķirība esot jūtama.

Šoreiz taps fritata ar tītara malto gaļu un tik aromātisko salviju.

Sastāvdaļas bāzei:

  • 6 lauku olas
  • 60 ml saldā vai skābā krējuma
  • 120 g rīvēta, 12 (vai 18) mēnešus nogatavināta cietā siera “Džiugas”
  • sāls un pipari pēc garšas

Piedevām:

  • 400 g maltas tītara gaļas
  • 1 tējkarote saldās paprikas pulvera
  • 3 – 4 vidēja lieluma vārītu kartupeļu
  • 2 seleriju kāti
  • 1 tējkarote drupināti kaltētie ķiploki
  • 10 lielas salvijas lapas
  • sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Seleriju kātus un kartupeļus sakapā smalkos kubiņos un apcep uz pannas sviestā zeltaini brūnus. Cepot pievieno pusi no garšvielām un sāli pēc garšas.
  2. Uz atsevišķas pannas apcep malto gaļu, pievieno otru pusi no garšvielām un sāli pēc garšas.
  3. Palielā bļodā sakuļ olas ar saldo krējumu, pievieno sarīvēto sieru, piemaļ svaigus melnos piparus.
  4. Ietauko cepamo veidni, liek tajā apceptos dārzeņus un gaļu. Pārlej ar olu masu. Pāri liek salvijas lapiņas un pārkaisa vēl nedaudz siera.
  5. Veidni liek 180 grādos sakarsētā krāsnī un cep 18 līdz 25 minūtes, kamēr fritata uzpūtusies un vienmērīgi izcepusies.