Vai jums ir gadījusies situācija, kad veikala plauktā redzat, ka viens un tas pats alus ir pildīts gan stikla pudelē, gan skārdenē? Kuru iepakojumu izvēlēties? Runā, ka no pudeles alus garšo labāk, savukārt skārdenes ir vieglāk pārnēsāt.

Lai kliedētu neziņu par alus iepakojumiem, talkā nāk Latvijas alus ražotājs ”Aldaris” un pirmais sertificētais alus someljē Latvijā Andris Rasiņš.

Kāpēc skārdene, jūs vaicāsiet? Kā skaidro Andris Rasiņš, tad lielākie alus ienaidnieki ir gaisma un skābeklis. Vislabāk ar abiem alus ienaidniekiem tiek galā skārdene.

Vairākas labas īpašības ir arī stikla pudelēm, tomēr skārdenēm to ir vairāk. Skārdenēm ir labāka gaisa izolācija un tās neļauj saules stariem piekļūt alum, tādējādi saglabājot nemainīgu kvalitāti un garšu. Tiesa, arī brūnajām stikla pudelēm ir gana laba aizsardzība no saules, taču skārdenes šajā cīņā uzvar.

Pie skārdeņu labajām īpašībām var minēt arī to, ka tas ir dabai draudzīgs iepakojums, proti, to ir viegli pārstrādāt. Savukārt, skatoties no alus patērētāja pozīcijām, skārdene ir arī ērtāka transportēšanai, jo tā ir vieglāka un izturīgāka- ja gadās nejauši nomest zemē, tad, visticamāk, tā nesaplīsīs. Par stikla pudeli to nevar apgalvot.

Pie stikla pudeles labajām īpašībām var pieminēt to, ka alus pildīšanai tās var izmantot atkārtoti, un jāatzīst, ka stikla tara ir tradicionālāks alus iepakojums.

Kam pievērst uzmanību, iegādājoties alu!

Kā norāda sertificētais alus someljē – Andris Rasiņš, pērkot jebkuru alu, jāpievērš uzmanība divām lietām. Pirmkārt, alkohola daudzumam jeb, kā mēdz teikt, alus stiprumam, otrkārt, alus derīguma termiņam, kas vienmēr norādīts uz alus iepakojuma. Skārdenēm derīguma termiņš visbiežāk norādīts tās apakšā.

Uz jautājumu, kā vislabāk alu uzglabāt mājās, alus eksperts Andris Rasiņš norāda: ”Nemokies! Liec ledusskapī!”

3 komentāri