Pievienot komentāru

IKEA ir populārs Zviedrijas mājokļa labiekārtošanas veikals, kur var iegādāties virtuves iekārtas, dīvānus un daudzas citas mēbeles un interjera priekšmetus, taču daudzi nemaz nav aizdomājušies, ka IKEA ir arī viena no lielākajām restorānu ķēdēm pasaulē. Un Oskars Lepers raidījuma ”Oskars ēno” ietvaros uz dienu kļūs par tās darbinieku.

Šajā epizodē uzzināsi, cik daudz cilvēku ikdienu ietur maltītes IKEA restorānā Latvijā, cik ātri IKEA darbinieki prot uztaisīt hotdogu, kā arī to, vai Oskars Lepers hotdogu pagatavošanas sacensībā uzvarēs veterānu.

Oskars tiek pie īpašās uniformas

”Katrā IKEA veikalā ir Zviedru restorāns, Zviedru bistro un Zviedrijas pārtikas preču veikals, kur var iegādāties dažādas pārtikas preces no Zviedrijas, piemēram, saldumus, sieru, zivis, iecienītās gaļas bumbiņas, maizi, uzkodas, dzērienus un daudz ko citu. Mums ir svarīgi, lai veikala apmeklētāji no veikala izietu labi paēduši,” norāda Oskara kolēģis Oļegs, kurš ir arī IKEA ēdināšanas nodaļas vadītājs.

Iepazīstoties ar darba pienākumiem, Oskars uzzina, ka IKEA ēdināšanas nodaļas darbinieki apkalpo klientu restorānu, kura ietilpība ir vairāk nekā 400 sēdvietas. Restorānā par zemu cenu var nobaudīt brokastis, pusdienas un vakariņas. Zviedru bistro slaveno hotdogu var nopirkt par nieka 30 eirocentiem vai pa ceļam paķert kādu citu uzkodu. IKEA ir arī darbinieku restorāns, kurā katru dienu apkalpo simtiem darbinieku. Vasarā IKEA darbojas arī āra kafejnīca, kur maltīti var baudīt svaigā gaisā.

Izgaršo Zviedriju! Un ne tikai…

IKEA restorānā pasniedz zviedru ēdienus un arī iecienītākos vietējos ēdienus. Restorāna šefpavārs ik pa laikam apmeklētājus palutina ar kādu jaunu ēdienu, lai piedāvājumā būtu ne vien slavenās gaļas bumbiņas, bet arī citi gaļas un zivju ēdieni, kā arī uzkodas, salāti, deserti un daudzi citi ēdieni.

Foto: IKEA

Jautāts, kādi darbinieki strādā IKEA restorānā, Oskara vadītājs Oļegs norāda: ”Ēdināšanas nodaļā strādā dažādi kolēģi: pavāri, apkalpojošais personāls vai kasieri.”

IKEA pārtikas preces vienmēr ir pieejamas par izdevīgu cenu. Gadu gaitā daži mūsu pārtikas produkti ir kļuvuši ļoti iecienīti. Un daudziem pārtikas preces un ēdiens pat ir galvenais iegansts doties uz IKEA.

Pārtika ir pārāk vērtīga, lai to izniekotu

Ilgtspēja IKEA Ēdināšanas nodaļā ir ļoti svarīga, tāpat kā visā IKEA. Ja vien tas ir iespējams, IKEA restorāns strādā tā, lai ēdiens netiktu izniekots. Strādājot IKEA ēdināšanas nodaļā, Oskars uzzina arī kādu pārsteidzošu faktu – lai pārtika netiktu izniekota, IKEA pārtikas atkritumus izmanto pat enerģijas ražošanai.

Lūk, ko IKEA dara, lai uzņēmuma darbība pēc iespējas labvēlīgāk ietekmētu gan cilvēkus, gan planētu:

  1. Restorānā rūpīgi tiek uzraudzīts porciju izmērs. Tiek analizēts, vai restorāna apmeklētāji apēd visu porciju un kādas ēdiena sastāvdaļas paliek uz šķīvja. Piemēram, ja ir secinājums, ka netiek apēsti salāti, tos aizstājam ar citiem, lai restorāna apmeklētāji gribētu notiesāt visu porciju.
  2. Visi pārtikas atkritumi tiek savākti speciālā iekārtā, kas atdala šķidrumu. Biezumus nodod bioloģiskās enerģijas ražošanas uzņēmumiem, kas ražo ”zaļo enerģiju”. IKEA restorānā radušies kafijas biezumi un burkānu pārpalikumi pārtop elektrībā, ko izmanto elektromobiļu un skūteru lādēšanai.
  3. Lai popularizētu ilgtspējīgus ēšanas paradumus, IKEA izmanto sertificētus pārtikas produktus, arī sertificētu kafiju, šokolādi, zivis un gaļu. Sertifikāts apliecina, ka izejmateriāli audzēti vai iegūti, ievērojot augstākos standartus nodarbinātības un vides aizsardzības jomā.
  4. Ilgtspējas principi tiek ievēroti ne vien IKEA virtuves vai restorāna darbā, bet tie atspoguļojas arī ēdienkartē. Lai samazinātu gaļas patēriņu un popularizētu augu izcelsmes pārtiku, IKEA ir radīta ekoloģiska alternatīva tradicionālajām gaļas bumbiņām: augu bumbiņas garšo ne vien veģetāriešiem, bet arī gaļas cienītājiem. Tās izskatās un garšo kā gaļa, lai gan to sastāvā ir tikai augu izcelsmes produkti. Gaļas burgeru iespējams aizstāt ar veģetāro burgeru, un piedāvājumā ir arī vegāniskais saldējums.

Lai gan Oskara maiņa neiekrīt nevienā īpašo ēdienu dienā, viņš noskaidro, ka tādas uzņēmumā ir. Proti, IKEA darbinieki tiek pie iespējas atzīmēt dažādiem zviedru ēdieniem veltītas dienas, piemēram, Gaļas bumbiņu dienu, Kanēļmaizīšu dienu, kā arī Svētās Lūcijas dienu pirms Ziemassvētkiem un svin dažādus citus svētkus. Šīs tradīcijas un tikšanās vieno komandu un vairo pozitīvismu kolektīvā. Šādi ikdiena tiek padarīta par kaut ko vairāk nekā vienkārši darba dienu.

Augsta līmeņa aprīkojums restorānā

IKEA virtuves darbinieki katru dienu apkalpo tūkstošiem apmeklētāju, tāpēc virtuvē ir jābūt augstākā līmeņa virtuves aprīkojumam un sadzīves tehnikai. Restorāna šefpavāri, ar kuriem IKEA sadarbojas dažādu projektu ietvaros, vienmēr ļoti atzinīgi izsakās par uzņēmuma virtuves iekārtām. Virtuve ir saplānota tā, lai darbinieki varētu strādāt droši, ērti un efektīvi un, protams, ievērojot augstākos drošības un kvalitātes standartus.

Karjeras iespējas un pašizaugsme

”Viens no veidiem, kādā rūpējamies par darbiniekiem, ir nodrošinot vajadzīgos apstākļus izaugsmei gan personiski, gan profesionāli,” Oskaram skaidro nodaļas vadītājs Oļegs.

IKEA gandrīz visiem vadītājiem ir pēctecis. Tas nozīmē, ka lielākā daļa vadītāju izaug tepat uzņēmumā – no esošo darbinieku vidus un ka darbiniekiem ir lielas izaugsmes iespējas un arī iespēja kāpt pa karjeras kāpnēm. Vadītāju pēctecis ir kā otrais pilots lidmašīnā. Pēctecis piedalās svarīgās sanāksmēs, vada būtiskus nodaļas procesus un apgūst visu, kas nepieciešams, lai vajadzības gadījumā spētu pārņemt vadītāja pienākumus.

Foto: IKEA

Veikala vadītājs uz vienu dienu

IKEA novērtē ikviena darbinieka potenciālu, un katrs darbs ir svarīgs.

”Mēs uzticamies saviem darbiniekiem, tāpēc augstākā un vidējā līmeņa vadītāji un speciālisti regulāri, uz maiņām uz vienu dienu pilda veikala vadītāja pienākumus,” norāda Oļegs, piebilstot, ka, protams, pirms tam ir jāiziet speciālas apmācības.
Šis pienākums nozīmē visu dienu organizēt visa veikala darbību, risināt dažāda veida jautājumus un ikdienas situācijas.

Šajās maiņās darbinieki var paši piedzīvot, ko nozīmē vadīt veikalu, organizēt veikala darbu un komunicēt ar darbiniekiem.
IKEA ir vieta, kur sākt vai restartēt savu karjeru

Nepilnas slodzes darbs, individuāls grafiks un citādi pielāgojumi ir ieviesti, lai katrs darbinieks varētu strādāt sev piemērotāko darbu sev ērtākajā laikā. IKEA pieņem darbā arī studentus, kas tikai sāk veidot savu karjeru, un šeit speciālisti un darbinieki izaug par vadītājiem. IKEA strādā arī vecāka gadu gājuma cilvēki, kuri vēlas jaunu pavērsienu savā darba dzīvē, apgūt jaunas iemaņas un uzņemties jaunus pienākumus. Šiem darbiniekiem ir iespēja pielāgot savu darba grafiku, lai varētu apvienot personīgo un darba dzīvi.

Kā Oskaram Leperam padevās darbs IKEA ēdināšanas nodaļā, uzzini skatoties raidījuma ”Oskars ēno” trešo epizodi!

Par projektu

Pašmāju iecienītākā mājokļa pārvērtību raidījuma ”Manas mājas ar IKEA” piektā sezona ir klāt! Vai tā būtu gaužām maza virtuve, neparasta plānojuma viesistaba vai pavisam īpaša guļamistaba – IKEA dizaineri atradīs risinājumu jebkuram izaicinājumam. Katru nedēļu IKEA dizaineri dosies uz kādu no mājokļiem Latvijā, lai tur īstenotu to īpašnieku ilgi gaidītās pārvērtības. Skaties raidījumu katru trešdienas vakaru plkst. 21:45 televīzijas kanālā TV3! Visas raidījuma epizodes vari skatīties arī portālā TV3Play!