Šajā ”Gatavo 3” video ietvertas veselas divas receptes. Linda Vilmansone-Virbule atklāj, kā pagatavot čili pastu uzglabāšanai mājās un gardu kariju ar turku zirņiem, kura receptē ir šī pati čili pasta.

Lai pagatavotu čili pastu, protams, būs nepieciešami asie pipari. Latvijā tie pieejami samērā plašā klāstā. Lai neapmaldītos aso piparu pasaulē, esam sagatavojuši, mūsuprāt, vienkārši saprotamu ceļvedi.

Piparu asumu mēra pēc tā saucamās Skovila skalas, ko 1912. gadā izgudrojis ASV farmaceits Vilburs Skovils (Wilbur Scoville). Šīs skalas mērvienības tiek apzīmētas ar SHU jeb Skovila asuma vienībām (Scoville Heat Units).

Latvijā vieni no pieejamākajiem ir halapenjo pipari, kuru asums ir robežās no 2 500 līdz 5 000 SHU. Ja vēlies kaut nedaudz asuma savā čilī pastā, tad bez šiem pipariem nekādi neiztiksi. Jau nedaudz prasīgākiem asuma mīļiem būs nepieciešami, piemēram, kajēnas pipari, kuru asums ir robežās no 30 000 līdz pat 50 000 SHU. Ja ar tiem vēl ir par maz, tad var spert nākamo soli un izvēlēties habanero piparus, kuru asums Skovila skalā sasniedz pat 300 000 SHU.

Par vienu no asākajiem pipariem pasaulē uzskata ”Karolīnas pļāvēju” jeb ”Carolina Reaper”. Šī pipara asums Skovila skalā sasniedz pat 2 200 000 SHU. Ar šiem pipariem aizrauties gan neiesakām.

Sastāvdaļas čili pastai:

  • 200 g dažādu čili piparu
  • 1 tējkarote sāls
  • 2 ēdamkarotes etiķa
  • 1 tējkarote cukura
  • 2 daiviņas ķiploku pēc vēlēšanās

Pagatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas sablendē un uzkarsē.

Sastāvdaļas karijam:

  • 100 g turku zirņu
  • ½ tējkarotes sāls
  • 2 krāsu paprikas
  • zaļie zirnīši pākstīs
  • 2 cm ingvera saknes
  • 1 tējkarote medus
  • 200 g turku jogurta
  • buntīte koriandra
  • 1 citrons
  • 100 g basmati rīsi

Pagatavošana:

  1. Rīsus novāra atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
  2. Nelielā katliņā uzkarsē eļļu, pievieno vienu tējkaroti čili pastas un sarīvētu ingveru. Pievieno mazliet ūdens un sāli, visu uzkarsē.
  3. Pievieno sagrieztu papriku, turku zirņus un zaļos zirnīšus.
  4. Pievieno grieķu jogurtu, medu, citronu miziņas un sulu.
  5. Visu pasniedz ar rīsiem, pārkaisa ar sakapātu koriandru.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti