Alus ir populārākais alkoholiskais dzēriens pasaulē un trešais populārākais dzēriens kopumā, uzreiz aiz ūdens un tējas. Arī Latvijā alus ir lielā cieņā, un ”Aldaris”, viens no nozares ietekmīgākajiem spēlētājiem, ir parūpējies, lai ar Latvijā pirmā sertificētā alus someljē Andra Rasiņa palīdzību izglītotu mūs visus par šī dzēriena niansēm.

Sabiedrības izglītošana par alus kultūras daudzveidību un dažādību, alus vēsturi un kvalitāti Aldarim ir tikpat būtiska, cik pati alus brūvēšana , tāpēc sertificētais alus eksperts Andris Rasiņš dalās ar zināšanām par to, kas ir būtiskākās alus sastāvdaļas un to veidi, kā arī atklāj, ar ko atšķiras ”ale” tipa alus no ”lager” tipa alus.

Foto: “Aldaris” publicitātes foto

Alus sastāvdaļas – ūdens

Iesals

Viena no svarīgākajām alus sastāvdaļām ir graudi – tie tiek mērcēti, diedzēti un kaltēti, pagatavojot iesalu. Mieži ir populārākie graudi, kurus izmanto alus brūvēšanai. Atkarībā no izvēlētajām kaltēšanas metodēm tiek iegūti dažādi alus miežu iesali. ”Pilsner” jeb gaišais iesals ir vispopulārākais un tiek izmantots praktiski visās alus receptēs. Tieši no iesala tipa ir atkarīga alus krāsa. Tomēr mieži nav vienīgie graudi, kurus izmanto alus brūvēšanā – var izmantot arī kviešus, kukurūzu, rīsus, kā arī citus graudus.

Apiņi

Foto: “Aldaris” publicitātes foto

Pasaulē ir vairāk nekā 120 apiņu šķirnes. Apiņi ir kaņepju dzimtas vīteņaugs, kas aug čiekuros, un vislabāk tie aug 35⁰-55⁰ platuma grādos ziemeļu un dienvidu puslodēs.. Jāņem gan vērā, ka šobrīd lielākā daļa pasaules alus darītavu izmanto granulētus apiņus – tie ir tie paši apiņi, bet sasmalcināti un sapresēti granulās. Apiņi piešķir alum raksturīgo rūgtumu un aromātu, bet galvenais – apiņi ir dabiskais konservants, kas nodrošina ilgāku alus uzglabāšanas laiku.

Foto: “Aldaris” publicitātes foto

Raugs

Raugs ir tieši tā sastāvdaļa, kas noved alus darīšanas procesu līdz galam un no saldās misas izveido gardu alu. Parasti gala produktā rauga daļiņas vairs nav. Izņēmums gan ir nefiltrētie alus veidi. Raugs arī ietekmē alkohola saturu, kā arī pārējo sastāvdaļu garšu un aromātu.

Alus tips

Lielākā daļa cilvēku alu iedala divās grupās: gaišajos un tumšajos, bet tas īsti nav pareizi. Alu iedala pēc izmantotā rauga tipa, proti, ”ale” un ”lager” tipa alos. ”Ale” tipa aliem izmanto augšējās rūgšanas raugu, un to raudzēšanas process notiek istabas temperatūrā, savukārt ”lager” tipa aliem izmanto apakšējās rūgšanas raugu, un to raudzēšanas temperatūra ir 7⁰-10⁰C .

”Lager” tipa alus veids ir salīdzinoši nesens izgudrojums un kļuva populārs aptuveni 18. – 19. gadsimtā. Interesants fakts, ka tieši pateicoties ”lager” tipa alum, tika izgudroti arī pirmie ledusskapji, jo tā brūvēšanai ir nepieciešama krietni zemāka temperatūra.

Ceram, ka esam snieguši jums vērtīgu informāciju par šo gardo, unikālo un pasaulē tik iecienīto dzērienu. Ja esam jūs ieinteresējuši gūt vēl papildu zināšanas par alus kultūru, piedāvājam apmeklēt ”Aldara” alus darbnīcu un spodrināt savas zināšanas tālāk.

Vairāk informāciju meklējiet šeit!