Alus baudīšanas un pasniegšanas kultūra ir ļoti bagāta un interesanta. Tā ir tikpat sarežģīta un savdabīga kā daudziem citiem dzērieniem, un ir vērts ievērot galvenos pamatprincipus, lai alus baudīšana būtu izcila.

Svarīgi atcerēties, ka alus ir jābauda no glāzes, jo tādējādi var ne tikai redzēt alus lielisko izskatu, bet arī pilnvērtīgi sajust dzēriena aromātu. Vēl viens iemesls, lai dzertu alu no glāzes, ir fakts, ka tad CO2 jeb ogļskābās gāzes neuzpūtīs jūsu vēderu.

Arī glāzes izvēlei ir nozīme. Šobrīd redzama tendence, ka katram alus veidam tiek izgatavotas īpašas glāzes – gan kviešu aliem, gan tumšajiem aliem, kā arī universālās glāzes, no kurām var baudīt dažādus alus veidus.

Kad ir noteikts gan alus veids, gan arī izvēlēta tam atbilstošā glāze, ir ļoti svarīgi pārliecināties, lai glāze būtu tīra. Ja gaisa burbulīši pēc alus ieliešanas uzreiz sāk lipt pie glāzes malas, tas nozīmē, ka glāze nav pareizi izskalota vai pat izmazgāta, un tas noteikti ietekmēs alus garšu.

Nepareiza alus ieliešana glāzē arī var sabojāt tā garšu. Kā tad ieliet alu pareizi? Sasveriet glāzi 45 grādu leņķī un tad ļoti lēnām, gar maliņu teciniet alu glāzē. Tuvojoties augšpusei, glāze ir jāiztaisno, lai izveidotu putu “cepurīti”. Šīm putiņām jābūt vismaz viena īkšķa izmērā.

Visbeidzot, ir būtiski zināt, kādā temperatūrā ir jāservē alus. Atcerieties, jo gaišāks un vieglāks alus, jo zemākā temperatūrā jāservē, savukārt, jo tumšāks, tumīgāks alus, jo temperatūrai jābūt tuvākai istabas temperatūrai.

Un atceraties – no alus neveidojas ”vēderiņš”, bet alus veicina apetīti.

1 komentārs