6 fakti par burbonu, ar kuriem paspīdēt draugu lokā piedāvā "Latvijas balzams veikals"

Pievienot komentāru
6 fakti par burbonu, ar kuriem paspīdēt draugu lokā
depositphoto.com

Tas, kā tu dzer burbonu, pasaka daudz par tavu personību, bet vēl vairāk par tevi stāsta, cik daudz par šo dzērieni zini. Esam sagatavojuši pārbaudītus faktus par burbonu, kas tevi padarīs par interesantāko personu nākamajā mājas ballītē draugu lokā.

1. Viss burbons ir viskijs, bet ne viss viskijs ir burbons

Viskiju ražo ASV, Skotijā, Īrijā un citur pasaulē, bet tikai ASV ražoto viskiju dēvē par burbonu, turklāt tikai tad, ja tas sasniedzis zināmas kvalitātes prasības. Proti, lai viskiju drīkstētu dēvēt par burbonu, tam jābūt ražotam ASV, jānogatavojas pilnīgi jaunās, izdedzinātās ozolkoka mucās un kukurūzai dzēriena misas sastāvā jābūt vismaz 51% apmērā. Ir vēl daži smalkāki nosacījumi, kas viskiju padara par burbonu, un par tiem sīkāk vari lasīt šeit.

2. Likums nosaka, ka burbona gatavošanā drīkst izmantot tikai pilnīgi jaunas ozolkoka mucas

Tas nozīmē, ka šīs mucas burbona gatavošanā drīkst izmantot tikai vienu reizi. Kur tās paliek pēc tam? Tās tiek sūtītas, piemēram, uz Skotiju, kur tās izmanto Skotu viskija nogatavināšanai. Tāpat izmantotās burbona mucas izmanto, lai nogatavinātu tekilu, kā arī lai uzglabātu šajās mucās dažādākus produktus, tostarp kafiju, tabaku, alu u.c.

3. Destilējot burbonu, tam nedrīkst piejaukt neko citu kā tikai ūdeni

Līdz ar to izrādās, ka īsta burbona garšas pamatā rodas tikai no izdedzinātās ozolkoka mucas, kurās dzēriens tiek nogatavināts. Piemēram, zīmols ”Jack Daniels” nav burbons, lai gan tā recepte ir ļoti līdzīga, piemēram, burbonam ”Jim Beam®”. Par burbonu ”Jack Daniels” dēvēt nedrīkst tādēļ, ka šis viskijs papildus visiem procesiem, kas tiek piekopti, gatavojot burbonu, vēl piedzīvo filtrēšanu caur kļavu oglēm. Tāpēc tas tiek dēvēts par Tenesī viskiju.

4. Kāpēc burbonu dēvē par burbonu?

Par burbonu šo viskiju dēvē tamdēļ, ka šā dzēriena izcelsmes vieta ir Burbonu apgabals ASV. Viskijs no šīs vietas tika piegādāts visā valstī, un mucas, kurās tas tika turēts, tika marķētas ar Burbonu apgabala nosaukumu. Vēlāk cilvēki jau visu viskiju, kas nācis no Kentuki štata, devēja par burbonu, lai tādējādi to atšķirtu no viskija, kas nācis no citiem reģioniem. Savukārt Burbonu apgabals savu nosaukumu ieguvis no Francijas karaliskās Burbonu dinastijas.

5. Kentuki štatā burbona mucu ir krietni vairāk nekā iedzīvotāju

2018. gadā Kentuki burbona ražotāji kopumā saražojuši 1,7 miljonus mucu šā dzēriena. Un šobrīd Kentuki burbona uzkrājumi šajā reģionā ir aptuveni 8,1 miljons mucu. Tas nozīmē, ja kaut kādu iemeslu dēļ tās izdalītu Kentuki iedzīvotajiem, tad katram sanāktu teju pa divām mucām burbona. Kentuki iedzīvotāju skaits ir aptuveni 4,3 miljoni.

6. Teju viss pasaules burbons top vienā ASV štatā

Absolūti lielākais daudzums (lai neteiktu, ka viss) burbona tiek saražots Kentuki, kur saražo aptuveni 95% pasaules burbona. Savukārt lielākais no Kentuki burbona ražotājiem ir visiem pazīstamais ”Jim Beam®”.

7. (Bonuss!) Recepte lieliskam burbona kokteilim

Lai izprastu patieso burbona garšu, tev nepieciešama glāze garda kokteiļa. Iesakām kokteili ”Apple Splash”. Kokteiļa pagatavošanā izmantosim lielākā burbona ražotāja ”Jim Beam®” dzērienu ”Jim Beam® Apple”.

Sastāvdaļas:

  • 60 ml ”Jim Beam® Apple”
  • 120 ml tonika
  • 3-5 ledus kubiciņi

Pagatavošana:

  1. Visas sastāvdaļas kopā ar ledu sajauc šeikerī.
  2. Ielej kokteiļa glāzē.
  3. Izrotā ar ābola šķēli.

Starp citu, visas šā kokteiļa sastāvdaļas ērti vari iegādāties kādā no 47 ”Latvijas balzams veikali” tīkla veikaliem visā Latvijā. Turklāt šobrīd akcijas ”iejauc pavasari kokteilī!” laikā 0,7 l ”Jim Beam® Apple” ir īpašā akcijas cena – 14,99 eiro.

*Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.