Lazanjai ne vienmēr ir jābūt ar Boloņas vai bešamela mērci. Tikpat labi starp pastas plāksnēm var kārtot dārzeņus ar mazāk ierasto vistas vai tītara gaļu un bešamela mērci aizstāt ar labu krēmsieru. Katrā ziņā šis ēdiens ir sulīgs, rudenīgām garšām pārpilns un, kas nav mazsvarīgi, arī skaists.

Vai zināji? Lazanja ir, iespējams, viens no vecākajiem pastas veidiem. Lazanja radusies Itālijas ziemeļos, Emīlijas-Romanjas provincē. Informācija tīmeklī liecina, ka pirmā lazanjas recepte pierakstīta 14. gadsimta sākumā tapušā ”Kulinārijas grāmatā”.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Mūsdienās ar lazanju saprot kārtainu pīrāgu ar pikantu siera pildījumu, kuram parasti pievieno gaļu, zivis, sēnes vai dārzeņus, un katru no ēdiena kārtām šķir pastas plāksne, kas gatavota tikai no cietajām kviešu šķirnēm.

Sastāvdaļas:

  • 300 g lazanjas plākšņu
  • 2 burkāni
  • 4 selerijas kāti
  • 1 vidējs cukīni
  • 600 g krēmsiera
  • 400 g maltas vistas vai tītara gaļas
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 200 g cietā siera
  • 100 ml ūdens

”Latplanta” garšvielas:

Pagatavošana

Uz pannas uzkarsē eļļu un apcep gaļu viegli zeltainu. Pievieno pa ēdamkarotei no katras garšvielas un apmaisa.

Burkānus notīra un sagriež nelielos kubiņos un apcep uz pannas, vienlaikus sagriež arī selerijas kātus un cukīni un arī apcep uz pannas. Pievieno sāli, pa divām ēdamkarotēm drupinātu ķiploku un pētersīļu. Cep uz lēnas uguns, kamēr dārzeņi mīksti.

Karstumizturīgā traukā liek pa kārtām – lazanjas plāksnes, tām pārsmērē pāri krēmsieru, tad klāj gaļu un visbeidzot – dārzeņus. Atkārto – lazanjas plāksne, krēmsiers, gaļa, dārzeņi. Turpina, kamēr trauks pilns. Virsū smērē krēmsieru un uzrīvē pāri cieto sieru. Visam pārlej ūdeni.

Pāri traukam pārklāj foliju un liek cepties 30 minūtes (180°C). 10 minūtes pirms cepšanas beigām foliju noņem un ļauj siera kārtai kļūt viegli zeltainai.

Lai labi garšo!