Komentāri
Gada jestrākās svinības – Meteņi! Uzzini ziemas aizbiedēšanas svētku tradīcijas
Foto: LETA

Ja senajiem latviešiem būtu jānosauc gada vispriecīgākie svētki, tie noteikti būtu Meteņi. Pavasara sveikšanas svētkus svin 7 nedēļas pirms Lieldienām, tātad šogad tas ir 28. februārī, tomēr daudzviet Latvijā šos jestros svētkus sāks svinēt jau šajā nedēļas nogalē – 25. un 26. februārī.

Senie latvieši Meteni uzskatīja par gada priecīgākajiem svētkiem – dienas paliek garākas un siltākas, tāpēc jādara viss, lai aizbaidītu prom auksto un drūmo ziemu. Tradicionāli, Meteņos tērpjas maskās, iet ķekatās, daudz ēd, dzied un priecājas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

Lūk, dažas no populārākajām Meteņu tradīcijām!

  • Kāds laiks būs Meteņos, tāds būs arī Lieldienās.
  • Ja Meteņos laiks ir vējains – viss pavasaris būs auksts; ja sauss laiks – tad viss gads būs ražīgs; ja Meteņos līst vai snieg – būs varens ogu gads.
  • Meteņos galdam jābūt klātam tikpat dāsni, cik Ziemassvētkos – tad būs laba raža.
  • Meteņos jāvizinās ar ragavām – senie latvieši ticēja, jo tālāk ar tām aizvizināsies, jo garāki un kuplāki lini augs. Ja ragaviņu nav, no kalna lejā var arī skriet.
  • No laika gala Metenis ar tukšām rokām nenāk – uz galda jābūt bagātīgai tradicionālo ēdienu izvēlei, tomēr viens no svarīgākajiem ēdieniem ir plāceņi un cūkai (galvai, kājām un ausīm). Jāēd pīrāgi un jādzer alus.
  • Lai augtu laba raža, jādodas ciemoties – jo garāki gabali, ko veikt, dodoties viesos, jo labāk lopiņi klausīs un linu raža būs varena.
  • Skaistumam – Meteņos jāapgriež matu gali, lai tie augtu gari un spīdīgi.
  • Piemēram, krievi Meteņus dēvē par “Masļenicu” – cilvēki ēd pankūkas un dedzina salmu lelles.

Šīs tradīcijas nedaudz atšķiras no Sveču dienas tradīcijām, tomēr februāris kopumā tiek uzskatīts par mēnesi, kad daudz jāēd un jālīksmo!

Foto: kā Meteņus svin Rīgā

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Itālijas virtuve! Truša gaļas ragū ar pastu un gailenēm

Šī būs klasiska ragū recepte, kuras pamatā izmantosim truša gaļa. Jārēķinās, ka ragū pagatavošana prasīs salīdzinoši ilgu laiku, taču nekā sarežģīta šī ēdiena pagatavošanā nav, un zemāk esošajā video Uģis Veits no ”Gatavo 3” to parādīs.

Lasi vēl