Komentāri
Patīk puķes? Dabas muzejā plaukst un zeļ “gladiolu dārzs”
Foto: Ieva Lūka, LETA

Izstādē ”Gladiolas pāri robežām 2014” Latvijas Dabas muzejā no 13. līdz 17. augustam apskatāmas vairāk nekā 150 dažādu ziedu šķirņu, ko apmeklētāju vērtējumam sniedz Latvijas gladiolu selekcionāri un audzētāji, kā arī viesi no ārvalstīm.

Šogad pirmo reizi Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības organizētajā izstādē piedalās pārstāvji no Lietuvas un Baltkrievijas. Dabas muzejā iespējams satikt speciālistus no Minskas un Viļņas botāniskajiem dārziem, kā arī apskatīt īpaši atlasītās gladiolas no ciemiņu pārstāvēto botānisko dārzu kolekcijām.

Tradicionālajā gladiolu izstādē ziedus izrāda Juris Bāze, Laimonis Zaķis, Visvaldis Viņķelis, Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Raimonds Puriņš, Ērika Ozere un citi. Apmeklētāju vērtējumam plašā klāstā piedāvātas pašmāju šķirnes, kā arī pārrobežu – amerikāņu, krievu, ukraiņu, čehu, lietuviešu un citu valstu – selekcionāru lolojumi.

Izstādes laikā iespējams saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu audzēšanu un šķirņu izvēli.

Gladiolu nozīme kultūrvēsturē lielākoties saistāma ar cīnītāju aizsardzību un veiksmi. Piemēram, viduslaiku Eiropā bruņinieki nēsāja savvaļas gladiolu bumbuļsīpolus kā amuletus, jo ticēja, ka tie viņus pasargās no brūcēm un sakāvēm divkaujās. No šīs leģendas radās arī pirmais vācu gladiolu nosaukums Siegwurz – “Uzvaras karalis”. Eiropā gladiolas audzē kopš 18. gadsimta. Ekspedīcijās Dienvidāfrikā ceļotāji atklāja savvaļas gladiolas, kas savā krāšņumā bija pārākas par Eiropā sastopamajām un iedvesmoja puķaudzētājus. Vēlāk, 19. gadsimtā, Eiropā aktīvi tika ievestas un aprakstītas dabā zināmas sugas, tā aizsākās mūsdienu gladiolu selekcija. Par selekcijas pirmsākumu Latvijā var uzskatīt 1936. gadu, kad Ogres rajona Ciemupē K.Jansons sāka izplatīt savu pirmo šķirni ”Ciemupes Rozā”.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl