Gardais siera ceļš – jauns ceļvedis siera mīļotājiem

0 Komentāru
Gardais siera ceļš – jauns ceļvedis siera mīļotājiem
Foto: LETA

Aizvien biežāk uz latvieša ēdienu galda ir baudāms kāds gards Latvijā gatavots siers. Latvijā sieru gatavo ap 60 lauku saimniecībās un piena pārstrādes uzņēmumos, kurus nu varam izbaudīt klātienē.

Dodoties gardās brīvdienās, siera un ceļošanas piekritēji aicināti apmeklēt saimniecības, kas ražo sieru. Šādām brīvdienām Latvijas Lauku tūrisma asociācija Lauku ceļotājs iesaka divu dienu piena tūres Kurzemē, Latgalē, Ziemeļvidzemē, Dienvidvidzemē. Maršrutus var izbaudīt gan ģimenes, gan nelielas grupas, iepriekš sazinoties ar saimniecībām un piesakot savu apmeklējumu.

Mēs Latvijā varam lepoties ar patiešām lielu sieru šķirņu daudzveidību. Latvijā piedāvā svaigos nenogatavinātos, rikotas, smērējamos, sālījumā nogatavinātos, mīkstos nogatavinātos, puscietos un cietos sierus. Mūsu tradicionālais Jāņu siers iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) reģistrā. Par produktiem ar garantētām tradicionālām īpatnībām sauc tos, kas tradicionāli lietoti šajā teritorijā un kuriem vismaz 30 gadu garumā ir apliecinājums par nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Siera gatavošanas tradīcijas Latvijā turpina pieaugt un kļūst arvien spēcīgākas.

Foto: LETA

Foto: LETA

Kā šo visu sieru daudzveidību apzināt, atrast un baudīt? Lauku ceļotājs izveidojis īpašu zīmi Sierzinis. To piešķir saimniecībām un ražotnēm, kas ir meistari siera gatavošanā, stāsta par siera tapšanu apmeklētājiem, piedāvā to nogaršot vai iegādāties. Zīmi saņem arī lauku krodziņi, restorāni un citi, kas piedāvā savās ēdienkartēs vietējo meistaru gatavotos sierus. Lauku ceļotāja mājaslapā celotajs.lv, atrodama speciāla sadaļa Sierzinis, kurā atrodama kontaktinformācija un apraksti par vietām un saimniecībām, kurās var iegādāties vietējos, pašu ražotos sierus un uzzināt, kā tie top.

0 Komentāru