Brīvdabas muzejā notiks Veļu vakars

Komentāri
Brīvdabas muzejā notiks Veļu vakars
Publicitātes foto

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 26. oktobrī pkst.18:00 Hernhūtiešu saiešanas namā un Vidzemes sētā notiks Veļu vakars folkloras kopu Grodi un GaraTaka vadībā, informē muzeja pārstāve Līga Miklaševiča.

Kad naktis kļūst garākas par dienām, lauku darbi ir padarīti un pār zemi bieži nolaižas migla, klāt ir Veļu laiks. Dažādos Latvijas novados saukts arī par Zemlikām, Dievainēm, Dvēseļu dienām, Ķauķu laiku, Iļģu laiku un vēl citādi. Parasti tas turpinājies no Miķeļiem līdz Mārtiņiem, dažviet īsāku laiku, citviet – ilgāku. Veļu mielasta tradīcijas ir bijušas ļoti dažādas. Par tām stāsta gan ticējumi, gan baltvācu mācītāju vērojumi, gan pierakstītās atmiņas. Apraksti dažādos Latvijas novados, protams, atšķiras, taču ir arī kopējas iezīmes. Veļus gaidot, notika īpaši rūpīga istabu slaucīšana un kārtošana, cilvēki arī rūpējušies par garu tīrību un labsajūtu, noliekot ūdeni un tīrus dvieļus, lai tie varētu nomazgāties.

Šai laikā nedarīja nekāda darba, sevišķi nekūla labības, domādami, ka veļu laikā kulta labība, nedīgst. Sataisīja visādus ēdienus un nolika tos zemē atsevišķā rūpīgi izslaucītā istabā. Vakarā tur iegāja mājastēvs ar degošu skalu rokā un sauca skaļā balsī savus mirušos vecākus, radus un draugus, lai tie nāktu ēst un dzert.

Brīvdabas muzejs Veļu vakarā 26. oktobrī aicina ģērbties silti un ņemt līdzi cienastu veļiem.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl