Atceries bērnību! Kāds bija tavs iecienītākais mājās gatavotais deserts?

Atceries bērnību! Kāds bija tavs iecienītākais mājās gatavotais deserts?
DEPOSTIPHOTOS.COM

Mūsdienās ikvienās mājās ir atrodama vismaz viena pavārgrāmata, turklāt šobrīd arī interneta dzīlēs atrodama teju jebkura ēdiena recepte visdažādākajās variācijās. Tādēļ virtuvē bieži eksperimentējam, atklājot vienu mīļāko ēdienu pēc otra, tomēr ir dienas, kad vērts atgriezties pie klasiskām vērtībām un pakavēties bērnībā, atminoties tās garšas, kas kādreiz vai vēl joprojām liek mums labsajūtā aizvērt acis. Kad pēdējo reizi gatavots uzpūtenis vai buberts? Vai arī biskvīta rulete? Sagaidot Māmiņdienu, atcerēsimies latviešu iecienītākos desertus, kurus likt galdā par godu mammai un izbaudīt ģimenes lokā.

Daudzi deserti nākuši līdzi no paaudzes paaudzē – tos gatavojušas gan mūsu vecmāmiņas, gan mammas, kā arī katrā ģimenē ir sava izlolotā un visiecienītākā recepte jeb interpretācija par to, kādam jābūt konkrētajam desertam. Par to, protams, var strīdēties gluži tāpat kā par politiku, tāpēc šoreiz neapskatīsim recepšu sastāvdaļas un proporcijas, bet gan to, kas tad īsti ir tie kārumi, kuri iemantojuši latviešu mīlestību gadu desmitu garumā. Un, kas zina – varbūt tas kalpos par iedvesmu kādu no tiem atkal celt galdā, lai palutinātu sevi un ģimeni kopīgās brīvdienās vai svētkos.

Vienkāršākais saldais ēdiens, ko daudzi atceras kā “svētku brīdi” bērnudārzā, ir vienkārša mannas biezputra ar ķīseli vai, jau sarežģītāka deserta versija, biezpiena sacepums ar ogu ķīseli. Ja runājam par ķīseli, tad tas savulaik bija pat ļoti populārs – par to liecina arī visiem zināmais teiciens “piena upes ķīseļa krastos”, kas apzīmē pasakainu dzīvi. Starp citu, arī kā saldais ēdiens ķīselis ar pienu savulaik bija ļoti iecienīts un daudzu sirdīs tāds ir palicis joprojām. Ķīselī allaž peldēties paticis arī mīļajam, labajam bubertam, kurš kā saulains aisbergs gozējas ēdāja šķīvī un veido brīnišķīgu saldās un skābenās garšas savienību. Protams, nekādā gadījumā nevar aizmirst arī par debesmannu jeb uzpūteni – čaukstoši gaisīgo, sārto kārumu, kas tiek pasniegts piena vai vaniļas mērces peldē. Arī debesmannas receptes nedaudz atšķirsies, atkarībā no konkrētā sīrupa vai sulas, kuru izmanto gatavošanā – to mēdz gatavot gan no dzērveņu, gan aveņu sulas. Tāpat ļoti garda variācija ir arī uzpūtenis ar rabarberiem – lai gan tā krāsa nav tik spilgta, taču garša – dievīga!

Foto: DEPOSTIPHOTOS.COM

Turpinot aplūkot latvisko desertu garšas, nekādā gadījumā nevaram aizmirst par maizes zupu. Šī saldā ēdiena dēļ daudzi pasaulē mūs, iespējams, uzskata par mazliet dīvainiem, taču ko gan viņi saprot, vai ne? Kas gan var būt labāks par maizes zupu ar eleganto, balto putukrējuma cepurīti? Un tālāk – rupjmaizes kārtojums! Ja tas nekad mūžā nav gatavots, tad ar steigu jāizmēģina – katram kārtīgam latvietim tas vismaz reizi desmitgadē būtu jāpaveic. Jāatzīst, ka mūsu bērnības iecienītie deserti izceļas ne tikai ar labu garšu, bet arī vienkāršību. Piemēram, kā teiktu kāds labi pazīstams pavārs, ja mājās nekā nav, paņemam…. un latvietis saldummīlis saka – ābolu! Jo krāsnī cepts ābols ar cukuru un kanēli ir vēl viens ļoti iecienīts saldais ēdiens, kuru pazīstam ļoti labi. Taisnības labad jāsaka – vislabāk ceptais ābols izdosies tieši dzidro ābolu sezonā, jo Latvijā audzis ābols desertā vienmēr garšos īpaši fantastiski.

Foto: DEPOSTIPHOTOS.COM

Un kur tad bez absolūtā brīvdienu favorīta – plānajām pankūkām! Lai gan sarežģītības pakāpē pankūku pagatvošanu varētu raksturot ar divām zvaigznēm no piecām, daudzi vēl joprojām nav iemanījušies izcept perfektas plānās pankūkas un uzskata šo mākslu par īstu meistarstiķi. Nereti ģimenēs pat klīst leģendas par perfekto vecvecmāmiņas recepti, kura izdodas tikai uz plīts, kas kurināta ar malku. Uz perfektās pankūkas uzklājam svaigi blenderētas zemenes ar cukuru vai pašu gatavotu ķiršu ievārījumu, un baudas virsotnes ir garantētas!

Foto: DEPOSTIPHOTOS.COM

Taču mēs rīkotos absolūti bezatbildīgi, ja vienaldzīgi paietu garām latviešu “nacionālajai kūkai” “Cielaviņa”, kuru daudzi nu jau iemācījušies pagatavot arī mājās. Šis nebūs nekāds vieglais darbiņš, taču, ja kaut kas garšo tik ļoti, varam atļauties virtuvē pavadīt arī ilgāku laiku. Un, runājot par kūkām, nevar nepieminēt arī klasisko bezē ruleti ar vārīto krēmu un ievārījumu. Lai gan šis ir vienkārši pagatavojams kārums, tomēr, lai rulete izdotos sulīga un mutē kūstoša, ir jāzina daži knifi. Protams, īpašs latviešu gardums vienmēr bijusi arī medus kūka, kurai īsti kārumnieki mēdz braukt pakaļ pat uz citu pilsētu, ja zināma vieta, kur tā ir visgardākā.

Tomēr vienmēr un visur īpašu vietu desertu kategorijā ieņem saldējums. Gan karstās vasaras dienās, gan ziemā – kopā ar karstu ābolmaizi vai ceptu ābolu – saldējums allaž veidojis izcilu garšas, faktūras un temperatūras salikumu. Arī saldējumam mums vienmēr paticis pievienot dažādus dārza labumus – svaigas ogas veselā vai sablenderētā veidā vai agrā vasaras sezonā – arī rabarberus cukurā. Tieši tāpēc nākamreiz, kad kopā ar ģimeni baudīsiet šo veldzējošo desertu, izmēģiniet saldējuma ”Mājas” šīs vasaras jaunums – sulīgo rabarberu saldējums, kas pieejams divos veidos – gan vafeļu glāzītē, gan lielajā 950 ml iepakojumā.

Rabarbers jau gadu gadiem pieejams teju katra latvieša piemājas dārzā un lieliski papildina ”Saldējuma Mājas” produktu klāstu ar svaigu garšu savienojumu. Un, kamēr vēl esat uz saldējuma viļņa, aizpildiet arī Saldējuma akadēmijas testu, kurā iespējams pārbaudīt savas zināšanas par saldējumu un laimēt saldējuma krājumus visai vasarai. Kā arī laika posmā no 1. maija līdz pat vasaras beigām iemūžiniet skaistāko kopābūšanas mirkli ar savējiem, ievietojot foto savā Facebook profilā ar tēmturi #MĀJASSARUNAS un atzīmējot saldējums ”Mājas” Facebook lapu. Iespējams, tieši jūsu ģimene balvā iegūs vēl vairāk gardā saldējuma, lai kopā pavadītie brīži kļūtu īpaši gardi un neaizmirstami!